Problem neusvajanja zakona traje više od godinu dana

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da problem neusvajanja izmjena Krivičnog zakona i Zakona o sprečavanju pranja novca traje već više od godinu dana i da je jedan od uzroka to što Ministarstvo bezbjednosti BiH nije željelo uvažiti primjedbe koje dolaze iz Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 02.06.2014 | 19:02
 Problem neusvajanja zakona traje više od godinu dana

Ovi zakoni, čije je usvajanje tražio Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/ pri Savjetu Evrope, u nekoliko navrata su stavljani na dnevni red sjednica Savjeta ministara BiH.

"Obično bi bilo zatraženo da se to povuče s dnevnog reda zbog neusaglašenosti. Da razriješimo tu dilemu, svaki put sam lično bio spreman glasati za bilo kakvo rješenje", rekao je Bevanda na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta ministara.

On je dodao da je Zakon o sprečavanju pranja novca tadašnji ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić nastojao da stavi na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH, ali da je bilo protivljenja i nedovoljnog broja glasova za to.

"Zakon je otišao u Parlamentarnu skupštinu BiH preglasavanjem. Bošnjački i hrvatski ministri su glasali da ne bi došli u ovu situaciju, ali jednostavno nije bilo saglasnosti i u posljednji tren je usaglašeno
između Ministarstva bezbjednosti BiH i klubova u parlamentu BiH koji dolaze iz Republike Srpske", naveo je Bevanda.

On je naglasio da sve ostalo što se o ovoj temi događa ovih dana predstavlja "loš" postupak koji služi u predizborne svrhe.

Bevanda je citirao dio pisma iz Generalnog sekretarijata Opšte uprave za ljudska prava, vladavinu zakona i informatičko društvo i borbu protiv kriminala Savjeta Evrope kojeg potpisuje Jan Klajser i kojim se navodi da je do 6. juna omogućeno vlastima BiH da okončaju legislativni proces prije objave saopštenja Manivala na globalnoj mreži i regionalnim tijelima.

"Iako je saopštenje Manivala proslijeđeno delegacijama, izvršni sekretar je zatražio da se suzdrže od njegovog objavljivanja na veb stranici Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca /FATF/ do
7. juna kako bi vlastima dali priliku da okončaju legislativni proces", naveo je Bevanda citirajući pismo.

U pismu se poziva da se tekstovi usvojenih zakona upute izvršnom sekretaru da bi saopštenje za javnost Manivala bilo skinuto što je moguće prije.

"Zna se ko je vršio opstrukciju. One traju godinu dana i nekorektno je sada skretati pažnju sa nesreće", rekao je Bevanda, napominjući da bi zvaničnici SDP-a trebalo da se zabrinu o onom što su izjavili i uradili.

Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/ pri Savjetu Evrope je juče objavio saopštenje kojim se BiH stavlja na takozvanu "crnu listu", u društvu Ukrajine, Sjeverne Koreje i Irana.

Razlog je što izmjene Krivičnog zakona i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nisu usvojene u Domu naroda parlamenta BiH.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KNJAZ MILOS

02.06.2014 17:27

Pa sto si onda tu gdje jesi ako ima problema? Tvoje je da rjesavas a ne da kukas. Zar vas je toliko strah imena koji sve koce ovdje?

ODGOVORITE