Проблем неусвајања закона траје више од годину дана

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да проблем неусвајања измјена Кривичног закона и Закона о спречавању прања новца траје већ више од годину дана и да је један од узрока то што Министарство безбједности БиХ није жељело уважити примједбе које долазе из Републике Српске.

Босна и Херцеговина 02.06.2014 | 19:02
 Проблем неусвајања закона траје више од годину дана

Ови закони, чије је усвајање тражио Комитет стручњака за оцјену мјера против прања новца и финансирања тероризма /Манивал/ при Савјету Европе, у неколико наврата су стављани на дневни ред сједница Савјета министара БиХ.

"Обично би било затражено да се то повуче с дневног реда због неусаглашености. Да разријешимо ту дилему, сваки пут сам лично био спреман гласати за било какво рјешење", рекао је Беванда на конференцији за новинаре након сједнице Савјета министара.

Он је додао да је Закон о спречавању прања новца тадашњи министар безбједности Фахрудин Радончић настојао да стави на дневни ред сједнице Савјета министара БиХ, али да је било противљења и недовољног броја гласова за то.

"Закон је отишао у Парламентарну скупштину БиХ прегласавањем. Бошњачки и хрватски министри су гласали да не би дошли у ову ситуацију, али једноставно није било сагласности и у посљедњи трен је усаглашено
између Министарства безбједности БиХ и клубова у парламенту БиХ који долазе из Републике Српске", навео је Беванда.

Он је нагласио да све остало што се о овој теми догађа ових дана представља "лош" поступак који служи у предизборне сврхе.

Беванда је цитирао дио писма из Генералног секретаријата Опште управе за људска права, владавину закона и информатичко друштво и борбу против криминала Савјета Европе којег потписује Јан Клајсер и којим се наводи да је до 6. јуна омогућено властима БиХ да окончају легислативни процес прије објаве саопштења Манивала на глобалној мрежи и регионалним тијелима.

"Иако је саопштење Манивала прослијеђено делегацијама, извршни секретар је затражио да се суздрже од његовог објављивања на веб страници Радне групе за финансијске мјере против прања новца /ФАТФ/ до
7. јуна како би властима дали прилику да окончају легислативни процес", навео је Беванда цитирајући писмо.

У писму се позива да се текстови усвојених закона упуте извршном секретару да би саопштење за јавност Манивала било скинуто што је могуће прије.

"Зна се ко је вршио опструкцију. Оне трају годину дана и некоректно је сада скретати пажњу са несреће", рекао је Беванда, напомињући да би званичници СДП-а требало да се забрину о оном што су изјавили и урадили.

Комитет стручњака за оцјену мјера против прања новца и финансирања тероризма /Манивал/ при Савјету Европе је јуче објавио саопштење којим се БиХ ставља на такозвану "црну листу", у друштву Украјине, Сјеверне Кореје и Ирана.

Разлог је што измјене Кривичног закона и Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности нису усвојене у Дому народа парламента БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КЊАЗ МИЛОС

02.06.2014 17:27

Па сто си онда ту гдје јеси ако има проблема? Твоје је да рјесавас а не да кукас. Зар вас је толико страх имена који све коце овдје?

ОДГОВОРИТЕ