Obilježene 22 godine od odbrane Prijedora

Prijedor je danas obilježio 22 godine od odbrane grada, u znak sjećanja na stradanje srpskih boraca u napadu muslimanskih paravojnih formacija.

Republika Srpska 30.05.2014 | 16:00
Obilježene 22 godine od odbrane Prijedora


Polaganju vijenaca i parastosu za 15 boraca poginulih u odbrani Prijedora na današnji dan 1992. godine, kada je ranjeno njih 26, kao i za sve stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, prisustvovalo je oko 200 ljudi.

Predsjednik Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da je za narod pod Kozarom sloboda uvijek bila i ostala svetinja. "Naši djedovi i očevi su krvlju platili svaki dan slobode.

Kolika je cijena plaćena, dovoljno je pročitati imena na Kozari ili otići u Donju Gradinu i Jasenovac", rekla je Karlica. Ona je istakla da je srpski narod i 1992. godine znao šta je sloboda, ali da su ljudi zlih namjera željeli rat, vezivali svoje sa zastavama onih koji su činili zlo u Jasenovcu, Donjoj Gradini i na Kozari, i krenuli tog 30. maja u krvavi pir sa samo jednom namjerom - da protjeraju Srbe iz ovog grada.

"Mi smo ponosni na sinove, očeve, muževe i braću, nemjerljiva je uloga naših heroja, jer da njih nije bilo, ni mi danas ne bi bili ovdje, a posebno treba da budemo zahvalni onima koji su dali najviše - svoje živote za slobodu ovog grada", poručila je Karlica. Parastos poginulima u odbrani grada Prijedora i svim poginulim i umrlim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić uz sasluženje sveštenstva.


Vijence na spomenik "Za krst časni" položili su predstavnici ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite i uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, grada Prijedora, gradske i republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Poštu su odali i predstavnici ratnih vojnih invalida ranjenih na današnji dan 1992. godine, Boračke organizacije grada Prijedora, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor, SUBNOR-a grada Prijedora, opštine Kozarska Dubica i druge delegacije i članovi porodica poginulih i ranjenih.

 

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

PD

30.05.2014 17:58

Vijest vrijedna pomena a komentara ni za lijeka. Ne spominje se politika pa...

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

30.05.2014 19:05

prijedor još nije slobodan to je prćija marka pavića al neće još dugo

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

30.05.2014 19:15

SJETITE SE GRAĐANI PRIJEDORA KADA JE PAVIĆ DOŠO NAVLAST TUKO SE DA PPOLOŽI VIJENAC DANAS GA NEMA NIGDJE DANAS MU BORCI NE VALJAU

ODGOVORITE
Name

Milan

30.05.2014 20:40

Slava palim borcima i hvala im.

ODGOVORITE
Name

4 s

30.05.2014 23:06

A sta je tek muslimana po bijeno u prijedoru i to neduzni

ODGOVORITE
Name

Re 4 s

31.05.2014 09:59

Kažeš sta je muslimana neduznih pobijeno svi su bili u uniformama sa puškom u ruci i krvavih ruku

ODGOVORITE
Name

baja2

31.05.2014 13:17

E jbg Re 4 s vidjeli smo u Toasici sve uniformisani a i danas je cini mi se dan bijelih traka u prijedoru sve se trebaju suociti s prosloscu dok to ne urdimo bog nam nece dati napretka trebaju se svi pokajati.

ODGOVORITE