Обиљежене 22 године од одбране Приједора

Приједор је данас обиљежио 22 године од одбране града, у знак сјећања на страдање српских бораца у нападу муслиманских паравојних формација.

Република Српска 30.05.2014 | 16:00
Обиљежене 22 године од одбране Приједора


Полагању вијенаца и парастосу за 15 бораца погинулих у одбрани Приједора на данашњи дан 1992. године, када је рањено њих 26, као и за све страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, присуствовало је око 200 људи.

Предсједник Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да је за народ под Козаром слобода увијек била и остала светиња. "Наши дједови и очеви су крвљу платили сваки дан слободе.

Колика је цијена плаћена, довољно је прочитати имена на Козари или отићи у Доњу Градину и Јасеновац", рекла је Карлица. Она је истакла да је српски народ и 1992. године знао шта је слобода, али да су људи злих намјера жељели рат, везивали своје са заставама оних који су чинили зло у Јасеновцу, Доњој Градини и на Козари, и кренули тог 30. маја у крвави пир са само једном намјером - да протјерају Србе из овог града.

"Ми смо поносни на синове, очеве, мужеве и браћу, немјерљива је улога наших хероја, јер да њих није било, ни ми данас не би били овдје, а посебно треба да будемо захвални онима који су дали највише - своје животе за слободу овог града", поручила је Карлица. Парастос погинулима у одбрани града Приједора и свим погинулим и умрлим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату служио је протојереј ставрофор Ранко Малетић уз саслужење свештенства.


Вијенце на споменик "За крст часни" положили су представници министарстава рада и борачко-инвалидске заштите и управе и локалне самоуправе Републике Српске, града Приједора, градске и републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Пошту су одали и представници ратних војних инвалида рањених на данашњи дан 1992. године, Борачке организације града Приједора, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Приједор, СУБНОР-а града Приједора, општине Козарска Дубица и друге делегације и чланови породица погинулих и рањених.

 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ПД

30.05.2014 17:58

Вијест вриједна помена а коментара ни за лијека. Не спомиње се политика па...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

30.05.2014 19:05

приједор још није слободан то је прћија марка павића ал неће још дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

30.05.2014 19:15

СЈЕТИТЕ СЕ ГРАЂАНИ ПРИЈЕДОРА КАДА ЈЕ ПАВИЋ ДОШО НАВЛАСТ ТУКО СЕ ДА ППОЛОЖИ ВИЈЕНАЦ ДАНАС ГА НЕМА НИГДЈЕ ДАНАС МУ БОРЦИ НЕ ВАЉАУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.05.2014 20:40

Слава палим борцима и хвала им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4 с

30.05.2014 23:06

А ста је тек муслимана по бијено у приједору и то недузни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 4 с

31.05.2014 09:59

Кажеш ста је муслимана недузних побијено сви су били у униформама са пушком у руци и крвавих руку

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја2

31.05.2014 13:17

Е јбг Ре 4 с видјели смо у Тоасици све униформисани а и данас је цини ми се дан бијелих трака у приједору све се требају суоцити с прослосцу док то не урдимо бог нам неце дати напретка требају се сви покајати.

ОДГОВОРИТЕ