I.Sarajevo: Pomoć ugroženim i dalje potrebna

Načelnici opština iz istočnog dijela Republike Srpske organizovali su danas u Istočnom Sarajevu sastanak kao bi uspostavili sistem koordinacije sa ugroženim opštinama i pokušali što efikasnije pomoći stanovništvu stradalom od polava.

Republika Srpska 27.05.2014 | 17:44
I.Sarajevo: Pomoć ugroženim i dalje potrebna

Stanovnici svih opština koji su imali sreću da ih poplave obiđu spremni su da pomognu, ali nam treba sistem u kojem će se jasno precizirati šta je čija obeveza, šta kome treba i šta ko može ponuditi, kažu načelnici opština.

,,Grad Doboj je poplavljen i razrušen i svaki vid pomoći nam je i dalje potreban jer ne možemo sami izaći iz katasrtrofe koja nas je zadesila'', kaže poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Boris
Jerinić.

On se zahvalio svim građanima Srpske koji su nesebično priskočili u pomoć, kako onima iz susjednih opština Prnjavor i Teslić, tako i onima iz Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije koji su putovali satima i danima da bi došli do Doboja i pomogli.

,,U ovom trenutku treba nam jedinstvo i pomoć svih koji mogu da pomognu da koliko - toliko pokušamo vratiti normalan život u Doboj. Grad je uništen. Uspjeli smo da obezbjedimo struju i vodu koja nije za piće. Čistimo grad ali to je ogroman posao. Treba nam mehanizacija komunalnih preduzeća drugih opština kako bi očistili grad i spriječili epidemiju. Epidemija bi u Doboju bila gora od poplava koje su nas  zadesila'', kaže Jerinić.

Svi mi koji smo imali sreću da nas poplave obiđu pomogli smo i spremni smo da i dalje pomažemo i zato smo se sastali da vidimo šta je to najpotrebnije i kako da se što efikasnije organizujemo, kažu načelnici opština iz Istočnog dijela Srpske.

,,Sutra ekipa od 40 ljudi iz Gacka ide u Doboj sa 2-3- mašine da pomogne oko čišćenja. Narod je spreman da pomaže. Iz Nevesinja su danas upućena dva šlepera stočne hrane za Bijeljinu'', ističe načelnik opštine Gacko Milan Radmilović.

,,Ponosan sam na građane Istočnog Sarajeva koji su odmah priskočili u pomoć i i dalje pomažu. Privrednici sa Istočne Ilidže i ostalih gradskih opština Istočnog Sarajeva organizovali su se i ponovo idu na teren, da rade i pomognu što više'', kaže načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač.

Stanovnicima ugroženih područja, prije svega Doboja, Bijeljine, Šamca i Šekovića najpotrebniji su hrana i voda, sredstva za ćišćenje i dezinfekciju te mašine i kamioni za odvoz smeća i ispumpavanje
vode. Potrebni su i volonteri jer su stanovnici poplavljenih područja na ivici snage.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Volim RS

27.05.2014 16:48

Nastavite i ne posustajte, narodu može pomoći samo narod. Organizujte nas i da pomognemo postradalim. Od države nema ništa, sada se pokazalo i dokazalo da ama baš ništa ne fincioniše, ni jedan segment entitetske vlasti.

ODGOVORITE
Name

Vožd

27.05.2014 17:27

Čovjek čovjeku će pomoći, jer se po tom razlikuje od životinje.Neka svako pomogne koliko može. Pomoć davati direktno ugroženim, da ne bi bilo zloupotreba. (Sindrom ranjenog spasioca)

ODGOVORITE
Name

glas razuma

27.05.2014 18:26

bravo svaka cast! mora se pomagati u nevolji,narod se pokazo i ove opstine da se moze i bolje djelovati,i odgovornije pomoci ugrozenima.samo tako nastavite

ODGOVORITE
Name

budimo pošteni

27.05.2014 20:25

Treba pomoći, ali Jeriniću, imaš u opštini Doboj 1081 registrovan kamion!!! Tu je i više pd 600 traktora, malo li je? Shvatamo vas i podržaćemo vas na putu oporavka koliko god bude trebalo i trajalo, kao što smo pomagali i ovih dana, ali nemoj demagogije i politike, zdravlja ti...

ODGOVORITE