Optužnica zbog povrede tajnosti postupka

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripravnika u Sudu BiH Željke Bukmir, jer je osumnjičenom za organizovani kriminal prenijela da se protiv njega i više drugih lica vodi istraga i da im prisluškuju telefoni.

Bosna i Hercegovina 06.05.2014 | 11:17
Optužnica zbog povrede tajnosti postupka

 

Bukmirova /32/, koja je državljanka BiH i Hrvatske, optužena je za zloupotrebu službenog položaja i povredu tajnosti postupka, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica tereti Bukmirovu da je krajem 2011. godine, radeći kao sudski pripravnik u Sudu BiH, zloupotrebila službeni položaj i povrijedila tajnost postupka u okviru predmeta koji je Tužilaštvo BiH vodilo protiv više lica sa područja Hercegovine osumnjičenih za organizovani kriminal, krijumčarenje, nedozvoljenu proizvodnju i rasturanje neocarinjene robe.

Nakon što je saznala da u predmetu, pod kodnim nazivom "Ota More", Tužilaštvo BiH i Federalna uprava policije provode posebne istražne radnje, Bukmirova je kontaktirala prvoosumnjičenog, koga je lično poznavala, i prenijela mu saznanja da se protiv njega i više drugih osoba provodi istraga i da im se zakonito presreću telekomunikacije.

Osumnjičeni pripadnici organizovane grupe, nakon toga prestali su da komuniciraju telefonima i promijenili su telefonske brojeve, što je dovelo do nemogućnosti prikupljanja dokaza, te obustave istrage u tom predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bukmirovu Tužilaštvo tereti da je zloupotrijebila ovlaštenja i počinila krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivičnim djelom - povreda tajnosti postupka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari / 0

Ostavite komentar