Razmotriti uticaj sankcija Rusiji na EU

Evropska komisija smatra da je neophodno da se razmotri kakav bi uticaj na države članice EU imale ekonomske sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize, izjavio je danas u Briselu evropski komesar za proširenje Štefan File.

Svijet 30.04.2014 | 21:39
Razmotriti uticaj sankcija Rusiji na EU

EU je planirala da Rusiji uvede tri nivoa sankcija, a trenutno su uvedena dva nivoa. Treći nivo, koji podrazumijeva ekonomske restrikcije, trenutno se razmatra.

File je podsjetio da bi EU, u slučaju dalje eskalacije tenzija u Ukrajini, trebalo da bude spremna da bude uveden i treći stepen sankcija.

Potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin juče je izjavio da će se sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji njima vratiti kao bumerang.

„U realnosti, izgleda da se Amerikanci bore protiv Rusije, ali oni se bore protiv svojih evropskih konkurenata. Ako Evropljani nastave da idu korak iza Amerike, oni neće izgubiti samo prestiž, već i sopstveni ekonomski potencijal“, upozorio je Rogozin.

SAD su, zbog ukrajinske krize, uvele sankcije protiv sedam zvaničnika ruske administracije i 17 kompanija koje su dovedene u vezu sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Evropska unija saopštila je juče da je zamrznula sredstva i uvela putne restrikcije za 15 ruskih državljana, uključujući zamjenika premijera Dmitrija Nikolajeviča Kozaka i zamjenika predsjedavajućeg državne Dume Ljudmilu Ivanovnu Švetsovu.

Komentari / 0

Ostavite komentar