Размотрити утицај санкција Русији на ЕУ

Европска комисија сматра да је неопходно да се размотри какав би утицај на државе чланице ЕУ имале економске санкције против Русије због украјинске кризе, изјавио је данас у Бриселу европски комесар за проширење Штефан Филе.

Свијет 30.04.2014 | 21:39
Размотрити утицај санкција Русији на ЕУ

ЕУ је планирала да Русији уведе три нивоа санкција, а тренутно су уведена два нивоа. Трећи ниво, који подразумијева економске рестрикције, тренутно се разматра.

Филе је подсјетио да би ЕУ, у случају даље ескалације тензија у Украјини, требало да буде спремна да буде уведен и трећи степен санкција.

Потпредсједник Владе Русије Дмитриј Рогозин јуче је изјавио да ће се санкције које су САД и ЕУ увеле Русији њима вратити као бумеранг.

„У реалности, изгледа да се Американци боре против Русије, али они се боре против својих европских конкурената. Ако Европљани наставе да иду корак иза Америке, они неће изгубити само престиж, већ и сопствени економски потенцијал“, упозорио је Рогозин.

САД су, због украјинске кризе, увеле санкције против седам званичника руске администрације и 17 компанија које су доведене у везу са предсједником Владимиром Путином.

Европска унија саопштила је јуче да је замрзнула средства и увела путне рестрикције за 15 руских држављана, укључујући замјеника премијера Дмитрија Николајевича Козака и замјеника предсједавајућег државне Думе Људмилу Ивановну Шветсову.

Коментари / 0

Оставите коментар