Pravo ili lažno posljednje počivalište Atile Biča Božjeg ?

Atila, poznatiji kao Bič Božji, bio je jedan od najvećih osvajača u istoriju. Ujedinio je sva hunska plemena i narode od Volge do teritorija današnje Njemačke. Do pred nekoliko dana nije se znalo gdje je posljednje počivalište ovog velikog ratnika.

 

Putovanja 25.04.2012 | 09:38
Pravo ili lažno posljednje počivalište Atile Biča Božjeg ?

Prilikom izgradnje novog mosta preko Dunava u Budimpešti radnici su naišli na grobnicu za koju su arheolozi pretpostavili da pripada velikom vojskovođi. Riječ o pronalasku grobnice brzo se prošila među istoričarima i znatiželjnicima širom svijeta. U komori je pronađen kostur muškarca, nekoliko kostura konja, veliki mač napravljen od metala, keramika, nakit te ostalo oružje koje se tradicionalno pripisuje Hunima. Sve to upućivalo je na činjenicu da je konačno pronađen grob ovog ratnika.

No, kako to biva kod velikih otkrića, ubrzo su se javili naučnici koji su tvrdili da je nemoguće govoriti da je pronađen grob Atile, bez detaljnih analiza ostataka i nalazišta. Čim su se pojavili naučnici iz drugih dijelova svijeta koji su tvrdili da to nije posljednje počivalište ovog ratnika nestao je i pronalazač istog - Loran Eotvos. Sve da bi se na kraju ispostavilo da Loran Eotvos nije ni naučnik ni radnik Univerziteta u Budimpešti, ali i da pronađeni ostaci nisu pripadali slavnom ratniku.

Daljnjim analizama utvrđeno je da se radi o mumiji koja je porijeklom iz vremena dinastije Ming u Kini, te da je sve režirano kako bi se privukao publicitet.

Iako je Atila bio veliki vojskovođa, još veća od njega ostala je tajna gdje je njegovo posljednje počivalište. Legenda govori da je Atila umro na dan slavlja svojeg vjenčanja s princezom Idiko. Njegovi najvjerniji vojnici odabrali su posebno mjesto uz Dunav na kojem su ga pokopali skladno tadašnjim običajima. U nadi da se sačuva tajna lokacije gdje je pokopan kako niko ne bi mogao oskrnaviti grob, svi vojnici su odmah ubijeni.

Mada je ovo moglo biti jedno jako veliko otkriće koje je moglo osvijetliti sam lik i pojavu velikog Atile, ipak je ispalo da se radi o varki i privlačenju publiciteta.

Komentari / 0

Ostavite komentar