Право или лажно посљедње почивалиште Атиле Бича Божјег ?

Атила, познатији као Бич Божји, био је један од највећих освајача у историју. Ујединио је сва хунска племена и народе од Волге до територија данашње Њемачке. До пред неколико дана није се знало гдје је посљедње почивалиште овог великог ратника.

 

Путовања 25.04.2012 | 09:38
Право или лажно посљедње почивалиште Атиле Бича Божјег ?

Приликом изградње новог моста преко Дунава у Будимпешти радници су наишли на гробницу за коју су археолози претпоставили да припада великом војсковођи. Ријеч о проналаску гробнице брзо се прошила међу историчарима и знатижељницима широм свијета. У комори је пронађен костур мушкарца, неколико костура коња, велики мач направљен од метала, керамика, накит те остало оружје које се традиционално приписује Хунима. Све то упућивало је на чињеницу да је коначно пронађен гроб овог ратника.

Но, како то бива код великих открића, убрзо су се јавили научници који су тврдили да је немогуће говорити да је пронађен гроб Атиле, без детаљних анализа остатака и налазишта. Чим су се појавили научници из других дијелова свијета који су тврдили да то није посљедње почивалиште овог ратника нестао је и проналазач истог - Лоран Еотвос. Све да би се на крају испоставило да Лоран Еотвос није ни научник ни радник Универзитета у Будимпешти, али и да пронађени остаци нису припадали славном ратнику.

Даљњим анализама утврђено је да се ради о мумији која је поријеклом из времена династије Минг у Кини, те да је све режирано како би се привукао публицитет.

Иако је Атила био велики војсковођа, још већа од њега остала је тајна гдје је његово посљедње почивалиште. Легенда говори да је Атила умро на дан славља својег вјенчања с принцезом Идико. Његови највјернији војници одабрали су посебно мјесто уз Дунав на којем су га покопали складно тадашњим обичајима. У нади да се сачува тајна локације гдје је покопан како нико не би могао оскрнавити гроб, сви војници су одмах убијени.

Мада је ово могло бити једно јако велико откриће које је могло освијетлити сам лик и појаву великог Атиле, ипак је испало да се ради о варки и привлачењу публицитета.

Коментари / 0

Оставите коментар