Наставак суђења Караџићу, Младићу и Хаџићу

У Хашком трибуналу данас ће бити настављено суђење некадашњем предсједнику Радовану Караџићу, <имг цласс="алигнлефт wп-имаге-15605" алт="Судница хаг 4 3" срц="хттп://www.

Република Српска 07.05.2013 | 08:42
Наставак суђења Караџићу, Младићу и Хаџићу

У Хашком трибуналу данас ће бити настављено суђење некадашњем предсједнику Радовану Караџићу, а давање исказа наставиће генерал Станислав Галић, командант Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске у периоду од септембра 1992. до августа 1994. године.
Галићево свједочење почело је 15. априла, а прекинуто је у два наврата, како би исказе дали бивши предсједник општине Братунац Љубисав Симић и јапански дипломата Јасуши Акаши. Прошле недјеље није било претреса на суђењу Караџићу.

Генерала Галића Трибунал је осудио на доживотни затвор због, како је наведено, терора над сарајевским цивилима, а на одслужење казне упућен је у затвор Фрајбург у Немачкој.

Најављено је да ће, осим Галића, свједочити некадашњи лидер Срба у Хрватској Милан Мартић, који је у Трибуналу осуђен на 35 година затвора, а казну служи у Естонији.

Према изјави свједока, коју је тим одбране раније објавио, Мартић ће свједочити да се Караџић "залагао за очување Југославије примјеном мирољубивих и дипломатских средстава".

"Он је био изузетно толерантан човјек, који није мрзио муслимане или Хрвате и није имао намјеру да ствара етнички чисту српску територију", наводи се у изјави свједока.

У изјави се додаје да "никада није постојао план да буду протјерани муслимани или Хрвати са подручја које су држали Срби" и да "сигурно није постојао удружени злочиначки подухват да се спроведе такав план".

"Непостојање намјере да муслимани протјерају или да се чине злочини према њима, он је показао тиме што је подржавао муслиманског лидера Фикрета Абдића", наводи се у Мартићевој изјави.

На суђењу генералу Ратку Младићу Тужилаштво данас наставља извођење својих доказа.

На листи свједока су бивши замјеник команданта Холандског батаљона УН Роберт Франкен, некадашњи правни референт Братуначке бригаде Златан Ћелановић, бивши припадник војне полиције Братуначке бригаде Миле Јањић и један заштићени свједок.

И у поступку против Горана Хаџића, доказни поступак наставља тужилаштво.

Хаџић је био предсједник Владе Српске аутономне области Славонија, Барања и западни Срем /САО СБЗС/ и након тога предсједник Републике Српске Крајине /РСК/. Оптужен је за прогоне несрпског становништва из источне Хрватске од јуна 1991. до краја децембра 1993. године.

Стање у поступку против петорице официра Војске Републике Српске, оптужених за злочине почињене 1995. године у Сребреници и Жепи, биће размотрено на статусној конференцији у четвртак, 9. маја.

Првостепеном пресудом од 10. јуна 2010. године бивши начелник безбједности Дринског корпуса Војске Републике Српске Вујадин Поповић и бивши начелник безбједности Главног штаба Војске Републике Српске Љубиша Беара осуђени су на казне доживотног затвора.

Бивши официр безбједности Зворничке бригаде Драго Николић осуђен је на 35 година затвора, начелник за оперативно-наставне послове у Главном штабу Војске Републике Српске Радивој Милетић на 19 година затвора, а бивши командант Зворничке бригаде Винко Пандуревић на 13 година затвора.

Одбрана ни тужилаштво нису се жалили на казну од 17 година затвора на коју је осуђен командант здружених снага јединица МУП-а подређених Дринском корпусу Војске Републике Српске за учешће у сребреничкој операцији Љубомиру Боровчанину. Пресуда је тако постала правоснажна и Боровчанин је упућен у Данску на издржавање казне.

Трибунал је у марту прогласио окончаним поступак против бившег помоћника команданта Главног штаба Војске Републике Српске за морал, правна и вјерска питања Милана Гвере, који је 17. фебруара преминуо у Београду. Првостепена пресуда од пет година затвора проглашена је коначном

Коментари / 0

Оставите коментар