Nastavak suđenja Karadžiću, Mladiću i Hadžiću

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku Radovanu Karadžiću, Sudnica  hag  4 3 07.05.2013 | 08:42

Nastavak suđenja Karadžiću, Mladiću i Hadžiću

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku Radovanu Karadžiću, a davanje iskaza nastaviće general Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske u periodu od septembra 1992. do avgusta 1994. godine.
Galićevo svjedočenje počelo je 15. aprila, a prekinuto je u dva navrata, kako bi iskaze dali bivši predsjednik opštine Bratunac LJubisav Simić i japanski diplomata Jasuši Akaši. Prošle nedjelje nije bilo pretresa na suđenju Karadžiću.

Generala Galića Tribunal je osudio na doživotni zatvor zbog, kako je navedeno, terora nad sarajevskim civilima, a na odsluženje kazne upućen je u zatvor Frajburg u Nemačkoj.

Najavljeno je da će, osim Galića, svjedočiti nekadašnji lider Srba u Hrvatskoj Milan Martić, koji je u Tribunalu osuđen na 35 godina zatvora, a kaznu služi u Estoniji.

Prema izjavi svjedoka, koju je tim odbrane ranije objavio, Martić će svjedočiti da se Karadžić "zalagao za očuvanje Jugoslavije primjenom miroljubivih i diplomatskih sredstava".

"On je bio izuzetno tolerantan čovjek, koji nije mrzio muslimane ili Hrvate i nije imao namjeru da stvara etnički čistu srpsku teritoriju", navodi se u izjavi svjedoka.

U izjavi se dodaje da "nikada nije postojao plan da budu protjerani muslimani ili Hrvati sa područja koje su držali Srbi" i da "sigurno nije postojao udruženi zločinački poduhvat da se sprovede takav plan".

"Nepostojanje namjere da muslimani protjeraju ili da se čine zločini prema njima, on je pokazao time što je podržavao muslimanskog lidera Fikreta Abdića", navodi se u Martićevoj izjavi.

Na suđenju generalu Ratku Mladiću Tužilaštvo danas nastavlja izvođenje svojih dokaza.

Na listi svjedoka su bivši zamjenik komandanta Holandskog bataljona UN Robert Franken, nekadašnji pravni referent Bratunačke brigade Zlatan Ćelanović, bivši pripadnik vojne policije Bratunačke brigade Mile Janjić i jedan zaštićeni svjedok.

I u postupku protiv Gorana Hadžića, dokazni postupak nastavlja tužilaštvo.

Hadžić je bio predsjednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem /SAO SBZS/ i nakon toga predsjednik Republike Srpske Krajine /RSK/. Optužen je za progone nesrpskog stanovništva iz istočne Hrvatske od juna 1991. do kraja decembra 1993. godine.

Stanje u postupku protiv petorice oficira Vojske Republike Srpske, optuženih za zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici i Žepi, biće razmotreno na statusnoj konferenciji u četvrtak, 9. maja.

Prvostepenom presudom od 10. juna 2010. godine bivši načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Vujadin Popović i bivši načelnik bezbjednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske LJubiša Beara osuđeni su na kazne doživotnog zatvora.

Bivši oficir bezbjednosti Zvorničke brigade Drago Nikolić osuđen je na 35 godina zatvora, načelnik za operativno-nastavne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske Radivoj Miletić na 19 godina zatvora, a bivši komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević na 13 godina zatvora.

Odbrana ni tužilaštvo nisu se žalili na kaznu od 17 godina zatvora na koju je osuđen komandant združenih snaga jedinica MUP-a podređenih Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske za učešće u srebreničkoj operaciji LJubomiru Borovčaninu. Presuda je tako postala pravosnažna i Borovčanin je upućen u Dansku na izdržavanje kazne.

Tribunal je u martu proglasio okončanim postupak protiv bivšeg pomoćnika komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske za moral, pravna i vjerska pitanja Milana Gvere, koji je 17. februara preminuo u Beogradu. Prvostepena presuda od pet godina zatvora proglašena je konačnom

Komentari / 0

Ostavite komentar