Дио територијалног суверенитета понуђен Хрватској

 Министара финансија БиХ Никола Шпирић затражио је на данашњој сједници Савјета министара БиХ да буде измијењен закључак о издавању привремених пропусница за грађане Хрватске и БиХ у пограничном појасу, којим је предвиђено да их издаје само Хрватска.

Република Српска 25.04.2013 | 20:15
Дио територијалног суверенитета понуђен Хрватској

 Министара финансија БиХ Никола Шпирић затражио је на данашњој сједници Савјета министара БиХ да буде измијењен закључак о издавању привремених пропусница за грађане Хрватске и БиХ у пограничном појасу, којим је предвиђено да их издаје само Хрватска. "Примјетио сам да је на 38. сједници, посвећеној европским интеграцијама и припреми БиХ поводом уласка Хрватске у ЕУ,а којој из здравствених разлога нисам присуствовао, усвојен закључак који је веома критичан са становишта БиХ. Он се у најкраћем своди на то да је прихваћен приједлог Хрватске да изради привремене пропуснице за грађане обје земље, што је невиђено", оцијенио је Шпирић у изјави Срни.

Изражавајући жаљење што је Савјет министара БиХ једногласно усвојио такав закључак, Шпирић је истакао да то није добро ни за Хрватску ни за БиХ. Он је нагласио да не тврди да је то учињено намјерно и несмотрено, али да може да буде и једно и друго. "Неће за БиХ бити боље ако дио европских послова за њу обави Хрватска. Такав случај није забиљежен ни у једној другој земљи. БиХ треба да издаје пропуснице за грађане Хрватске у пограничном појасну, а Хрватска за грађане БиХ. То је европска пракса", појаснио је Шпирић, додајући да га посебно изненађује информација да је наведени закључак прихваћен и у Бриселу. Према његовом мишљењу, и са безбједносног аспекта није у интересу БиХ да Хрватска штампа привремене пропуснице, јер "ако један земља издаје привремене пропуснице за толики број људи онда у том пограничном појасу може да се настани ко год хоће". Он је нагласио да би БиХ могла да претрпи и одређену финансијску штету, јер је овдје значајан и приход од штампања пропусница, додајући да је питао зашто ИДДЕА, која штампа личне карте и пасоше, не може да се припреми да јој се дају средства да издаје привремене пропуснице за грађане Хрватске. "Комисија за интегрисано управљање границом прихватила је стратегију ИДДЕА-е за издавање привремених пропусница, али имам осјећај да неко није дозволио да се тај процес развија него да је то била нека другарска сарадња са Хрватском. Али та другарска сарадња није добра и у колизији је са европском праксом", рекао је Шпирић. Посебно ми није јасно да је Савјет министара БиХ прихватио закључак да ће те привремене пропуснице важити за период од пет година. "Број грађана који ће имати право на те пропуснице зависиће од дубине пограничног појаса, али је свакако ријеч о великом броју", навео је Шпирић. Он је изразио страховање да се од 7. фебруара до сада поступало по овом закључку и да је већ одређена штета нанесена. "Хрватска се већ припрема, улаже средства за штампање привремених пропусница на што је закључком пристао Савјет министара БиХ", појаснио је Шпирић. Према његовом мишљењу, још није касно да тај закључак буде промијењен, да ИДДЕА буде овлашћена да грађанима Хрватске издаје привремене пропуснице, а Хрватска грађанима БиХ и да то буде регулисано споразумом. "Тражио сам да ИДДЕА и Комисија за интегрисано управљање границом БиХ дођу до заједничког материјала који ће понудити Савјету министара БиХ који би подразумијевао стављање ад акта усвојеног закључка и да ИДДЕА-у буде задужена да издаје привремене пропуснице за грађане Хрватске, а Хрватска за грађане БиХ", нагласио је Шпирић. Према његовом мишљењу, проблем није ријешен, већ ће се тек показати уколико не буде промијењен закључак. "Ово није ни српска, ни бошњачка ни хрватска ствар, већ чисто државна. Овдје је неко дио територије, територијалног суверенитета БиХ и њених грађана понудио другој држави", истакао је Шпирић и изразио чуђење да је све ово сакривено од јавности. Шпирић сматра да су сви који кажу да снажно бране интерес БиХ пали на овом питању.

Коментари / 0

Оставите коментар