Пројекат који је Хрватска одбила данас спасио Србију

Данас је без струје остала Далмација, на неколико минута чак и дио Славоније, а уз њих и дијелови БиХ, Црне Горе и Албаније. Прекид струје довео је до саобраћајног колапса у градовима, а многе су трговине престале с радом.

Регион 21.06.2024 | 21:44
Пројекат који је Хрватска одбила данас спасио Србију

Хрватски "Индеx" је разговарао са стручњаком за енергетику Ивицом Јакићем, који је објаснио како може доћи до оваквог прекида електричне енергије у више држава.

Уз квар на једној од трафостаница, није искључена ни могућност преоптерећености система.

Јакић је рекао да велики проблем у Далмацији представља чињеница да нису сви власници апартмана и станова, којих је све више и који сви имају климу, тражили додатан прикључак снаге у односу на планирану потрошњу струје. Због тога у шпицу сезоне може доћи до повећања потрошње електричне енергије, а самим тиме и преоптерећења.

"Рачунајте да сваки клима-уређај троши око 2 кW струје зависно од снаге и да се то страшно повећава. У Далмацији је јако велик број апартмана и готово сви имају клима-уређаје. То по једној згради може утицати на повећање и до 25 кW снаге. А када су пројектирали и градили те станове и апартмане, нису сви тражили достатан прикључак снаге у односу на то колико мисле имати потрошње електричне енергије. И онда када се укључи клима, дође до распада система.

Преносна и дистрибутивна мрежа у Хрватској није пројектована за толику потрошњу. С друге стране, по Далмацији се није градило пуно соларних електрана (или панела) за властиту потрошњу, а оне би растеретиле преносни систем. Ако је прекомјерна потрошња узрок, онда тек нећемо имати сигурно љето јер ће се кварови само повећавати", рекао је Јакић.

Како је рекао стручњак, Хрватска је имала прилику да избјегне овакав колапс, али је тај пројект одбила те је он отишао у руке Србији, која због њега данас није имала проблем с нестанком струје.

"Хрватској се нудио подморски кабал Хрватска - Италија који би спајао трафостаницу Коњско с Вилла Новом у Италији и растеретио ове далеководе од којих ми сад зависимо. А Хрватска је тада то одбила и тај је подморски кабал је отишао у Црну Гору, спојио их са Италијом и сада функционише, а преко Црне Горе спојен је са Србијом. Сада та премосница омогућава пренос електричне енергије из Србије преко Црне Горе и обратно. И зато Србија данас није осјетила овај прекид струје. Дио Црне Горе данас је остао без струје јер квар вјеројатно није био на предјелу трафостанице која спаја Црну Гору с Италијом", рекао је Јакић.

Јакић је објаснио како функционише систем у овом дијелу Европе.

"У Европи постоје системи ЕНТСО. То је енергетски оператор цијеле Европе који води рачуна о свим далеководима у Европи. Када се број уређаја повећава, у случају екстремних потрошњи, у преносном систему у може доћи до загушења", рекао је Јакић.

Тај далековод, који иде од Црне Горе преко БиХ до Хрватске, повезан је на Албанију и Грчку, а Грчка је у овом дијелу Европе највећи потрошач електричне енергије. Надаље, тај далековод кружи и код нас се спаја на Коњском у Далматинској Загори и од тамо даље иде сјеверозападно према Ријеци.

Други круг иде преко Мостара на Ернестиново код Осијека и затвара круг на сјеверу Хрватске код Копривнице. Он чини круг који затвара производњу и потрошњу електричне енергије Хрватске и који је везан преко Мостара за БиХ и доље на Црну Гору, гдје омогућава да електрична енергија кружи у систему.

Када дође до прекомјерног трошења електричне енергије, иако још не знамо тачан узрок, у енергетском систему може доћи до загушења, па се почну смањивати поједине гране потрошње које користе далеководи. Ако је дошло до великог квара у једној од трафостаница или ако је дошло до изгарања, онда се цијели систем блокира и распадне, као што се данас догодило. Шта је узрок томе, тек ће се показати"закључио је Јакић.

(БН) Фото: Илустрација/Јагран

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мицко

21.06.2024 22:44

Овај се налупета за све паре. Овоме нису допринели никакви клима уредјаји, и којекакве глупости, вец позар код Гацка.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

22.06.2024 08:11

Било је пожара и прије. А овај ваљда није купио диплому као ови наши стручњаци.

Name

Наравно

22.06.2024 12:54

а позар је подметнут као и десетине позара сиром Европе. Ко подмеце позаре погодите сами

Name

МеНАГЕР

21.06.2024 23:11

Знаци проблем су клима уредјаји Па у куцама постоје осигураци који слузе да прекину довод струје у слуцају неког квара а на овим њиховим водовима изгледа нема никаквих А да замислимо јос индустрију бивсе Југославије од прије 40 или 50 година са разним стројевима и масинама које су вукле струје куд и камо висе од ових данасњих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупсоти

22.06.2024 02:39

Тада, у вријеме СФРЈ, није било толико уређаја који су вукли струје! Данас годинама након нестанка СФРЈ и у 21 вијеку, свака мрака има јаке урађаје који се користе а поготово туристичке земље... Данас је и клима уређај нешто што некима диже статус и преко којег се боре за статус. Зато свака мрака данас има могућности да набави уређаје који вука струју и доприносе хаватијамq! Нема више скромности као до прије 50 година... Након Титове смрти све је измакло контроли...

Name

Није било

22.06.2024 09:35

Уредјаја али фабрика јесте бас као уррдјаја сто је далеко веца потросња. Струја се крала да се проследи дрзави која је у проблему а да вазали и даље користе колико им воља. Мора доци до колапса...

Name

Ре

22.06.2024 18:37

Глупости, хоћеш рећи да у СФРЈ није било потрошње??? Хало, знаш ли само колико је творница радило??? Мало се информишите о томе шта се све производило у СФРЈ. Сад јачи клима уређај од потрошње једне творнице. Нема града у коме није било бар три творнице, а да не говоримо о великим градовима. Ово нам намјерно раде да би могли повећати цијену електричне енергије на основу као снаге електричне енергије. Лоповлук ширих размјера.

Name

Ђура Чворовић

22.06.2024 01:51

Ко је извршио хакерски напад ,ајмо аналитичари и мудрови! Ко шаље поруку!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

22.06.2024 05:53

Јели и овај политицки аналитицар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервиси

22.06.2024 06:29

Ја мислим да су нестанак струје проузроковали Албанци јер су попалили све телевизоре како би гледали Европско првенство и на тај нацин преоптеретили мрезу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бананица

22.06.2024 09:39

Дрзавице немају капацатит за озбиљне пројекте енергетске сигурности ни да се одбране од лоповлука...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

22.06.2024 09:40

Електрицна енергија је застарио систем,да је Никола зив мозда би несто ново или боље пронасао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста све

22.06.2024 09:42

Не мозе доци каксе је набројати а то је уредјен а не труо систем сотонских безакоња и лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ