Projekat koji je Hrvatska odbila danas spasio Srbiju

Danas je bez struje ostala Dalmacija, na nekoliko minuta čak i dio Slavonije, a uz njih i dijelovi BiH, Crne Gore i Albanije. Prekid struje doveo je do saobraćajnog kolapsa u gradovima, a mnoge su trgovine prestale s radom.

Region 21.06.2024 | 21:44
Projekat koji je Hrvatska odbila danas spasio Srbiju

Hrvatski "Index" je razgovarao sa stručnjakom za energetiku Ivicom Jakićem, koji je objasnio kako može doći do ovakvog prekida električne energije u više država.

Uz kvar na jednoj od trafostanica, nije isključena ni mogućnost preopterećenosti sistema.

Jakić je rekao da veliki problem u Dalmaciji predstavlja činjenica da nisu svi vlasnici apartmana i stanova, kojih je sve više i koji svi imaju klimu, tražili dodatan priključak snage u odnosu na planiranu potrošnju struje. Zbog toga u špicu sezone može doći do povećanja potrošnje električne energije, a samim time i preopterećenja.

"Računajte da svaki klima-uređaj troši oko 2 kW struje zavisno od snage i da se to strašno povećava. U Dalmaciji je jako velik broj apartmana i gotovo svi imaju klima-uređaje. To po jednoj zgradi može uticati na povećanje i do 25 kW snage. A kada su projektirali i gradili te stanove i apartmane, nisu svi tražili dostatan priključak snage u odnosu na to koliko misle imati potrošnje električne energije. I onda kada se uključi klima, dođe do raspada sistema.

Prenosna i distributivna mreža u Hrvatskoj nije projektovana za toliku potrošnju. S druge strane, po Dalmaciji se nije gradilo puno solarnih elektrana (ili panela) za vlastitu potrošnju, a one bi rasteretile prenosni sistem. Ako je prekomjerna potrošnja uzrok, onda tek nećemo imati sigurno ljeto jer će se kvarovi samo povećavati", rekao je Jakić.

Kako je rekao stručnjak, Hrvatska je imala priliku da izbjegne ovakav kolaps, ali je taj projekt odbila te je on otišao u ruke Srbiji, koja zbog njega danas nije imala problem s nestankom struje.

"Hrvatskoj se nudio podmorski kabal Hrvatska - Italija koji bi spajao trafostanicu Konjsko s Villa Novom u Italiji i rasteretio ove dalekovode od kojih mi sad zavisimo. A Hrvatska je tada to odbila i taj je podmorski kabal je otišao u Crnu Goru, spojio ih sa Italijom i sada funkcioniše, a preko Crne Gore spojen je sa Srbijom. Sada ta premosnica omogućava prenos električne energije iz Srbije preko Crne Gore i obratno. I zato Srbija danas nije osjetila ovaj prekid struje. Dio Crne Gore danas je ostao bez struje jer kvar vjerojatno nije bio na predjelu trafostanice koja spaja Crnu Goru s Italijom", rekao je Jakić.

Jakić je objasnio kako funkcioniše sistem u ovom dijelu Evrope.

"U Evropi postoje sistemi ENTSO. To je energetski operator cijele Evrope koji vodi računa o svim dalekovodima u Evropi. Kada se broj uređaja povećava, u slučaju ekstremnih potrošnji, u prenosnom sistemu u može doći do zagušenja", rekao je Jakić.

Taj dalekovod, koji ide od Crne Gore preko BiH do Hrvatske, povezan je na Albaniju i Grčku, a Grčka je u ovom dijelu Evrope najveći potrošač električne energije. Nadalje, taj dalekovod kruži i kod nas se spaja na Konjskom u Dalmatinskoj Zagori i od tamo dalje ide sjeverozapadno prema Rijeci.

Drugi krug ide preko Mostara na Ernestinovo kod Osijeka i zatvara krug na sjeveru Hrvatske kod Koprivnice. On čini krug koji zatvara proizvodnju i potrošnju električne energije Hrvatske i koji je vezan preko Mostara za BiH i dolje na Crnu Goru, gdje omogućava da električna energija kruži u sistemu.

Kada dođe do prekomjernog trošenja električne energije, iako još ne znamo tačan uzrok, u energetskom sistemu može doći do zagušenja, pa se počnu smanjivati pojedine grane potrošnje koje koriste dalekovodi. Ako je došlo do velikog kvara u jednoj od trafostanica ili ako je došlo do izgaranja, onda se cijeli sistem blokira i raspadne, kao što se danas dogodilo. Šta je uzrok tome, tek će se pokazati"zaključio je Jakić.

(BN) Foto: Ilustracija/Jagran

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Micko

21.06.2024 22:44

Ovaj se nalupeta za sve pare. Ovome nisu doprineli nikakvi klima uredjaji, i kojekakve gluposti, vec pozar kod Gacka.....

ODGOVORITE
Name

Prika bn

22.06.2024 08:11

Bilo je požara i prije. A ovaj valjda nije kupio diplomu kao ovi naši stručnjaci.

Name

Naravno

22.06.2024 12:54

a pozar je podmetnut kao i desetine pozara sirom Evrope. Ko podmece pozare pogodite sami

Name

MeNAGER

21.06.2024 23:11

Znaci problem su klima uredjaji Pa u kucama postoje osiguraci koji sluze da prekinu dovod struje u slucaju nekog kvara a na ovim njihovim vodovima izgleda nema nikakvih A da zamislimo jos industriju bivse Jugoslavije od prije 40 ili 50 godina sa raznim strojevima i masinama koje su vukle struje kud i kamo vise od ovih danasnjih

ODGOVORITE
Name

Glupsoti

22.06.2024 02:39

Tada, u vrijeme SFRJ, nije bilo toliko uređaja koji su vukli struje! Danas godinama nakon nestanka SFRJ i u 21 vijeku, svaka mraka ima jake urađaje koji se koriste a pogotovo turističke zemlje... Danas je i klima uređaj nešto što nekima diže status i preko kojeg se bore za status. Zato svaka mraka danas ima mogućnosti da nabavi uređaje koji vuka struju i doprinose havatijamq! Nema više skromnosti kao do prije 50 godina... Nakon Titove smrti sve je izmaklo kontroli...

Name

Nije bilo

22.06.2024 09:35

Uredjaja ali fabrika jeste bas kao urrdjaja sto je daleko veca potrosnja. Struja se krala da se prosledi drzavi koja je u problemu a da vazali i dalje koriste koliko im volja. Mora doci do kolapsa...

Name

Re

22.06.2024 18:37

Gluposti, hoćeš reći da u SFRJ nije bilo potrošnje??? Halo, znaš li samo koliko je tvornica radilo??? Malo se informišite o tome šta se sve proizvodilo u SFRJ. Sad jači klima uređaj od potrošnje jedne tvornice. Nema grada u kome nije bilo bar tri tvornice, a da ne govorimo o velikim gradovima. Ovo nam namjerno rade da bi mogli povećati cijenu električne energije na osnovu kao snage električne energije. Lopovluk širih razmjera.

Name

Đura Čvorović

22.06.2024 01:51

Ko je izvršio hakerski napad ,ajmo analitičari i mudrovi! Ko šalje poruku!?

ODGOVORITE
Name

neznam

22.06.2024 05:53

Jeli i ovaj politicki analiticar?

ODGOVORITE
Name

Dervisi

22.06.2024 06:29

Ja mislim da su nestanak struje prouzrokovali Albanci jer su popalili sve televizore kako bi gledali Evropsko prvenstvo i na taj nacin preopteretili mrezu

ODGOVORITE
Name

Bananica

22.06.2024 09:39

Drzavice nemaju kapacatit za ozbiljne projekte energetske sigurnosti ni da se odbrane od lopovluka...

ODGOVORITE
Name

Nenad

22.06.2024 09:40

Elektricna energija je zastario sistem,da je Nikola ziv mozda bi nesto novo ili bolje pronasao.

ODGOVORITE
Name

Sta sve

22.06.2024 09:42

Ne moze doci kakse je nabrojati a to je uredjen a ne truo sistem sotonskih bezakonja i lopovluka.

ODGOVORITE