Бијељина: Потписани уговори са 67 удружења грађана

У бијељинској градској управи данас је потписано 67 уговора о финансирању пројеката Удружења грађана, у укупном износу од 180.000 КМ, планираних буџетом за текућу годину.

Република Српска 19.06.2024 | 19:37
Бијељина: Потписани уговори са 67 удружења грађана

Након подробног анализе 91 пристигле пријаве, по јавном позиву, комисија градске управе је одлучивала о валидности и важности предложених пројеката, те изабрала њих 67, за које је издвојено између 1.000 и 7.000 КМ.

“Град Бијељина је поносан на своја удружења и на заједнички рад и залагање. Кроз заједничке пројекте учинићемо да, из године у годину, расте и њихов материјани оквир, да их развијамо и да све њихове недостетке претварамо у предности. Да мудро чувамо културу, традицију и обичаје. Да његујемо систем једнаких вриједности и наравно све оно што ће учинити наш град  љепшим, прихватљивијим и бољим мјестом за живот”, рекао је градоначелник Љубиша Петровић.

Широк је спектар пројектних активности удружења грађана – од културе и традиције, преко омладинског активизма, хуманитарног рада и спорта, до права националних мањина и особа са инваидитетом.

“Дијабетес је у порасту, а на подручју Града Бијељина има око 10.000 обољелих, од којих је 2.500 на инсулину. Ми не располажемо великим средствима, а највише нам помаже градска управа. Захваљујући њима урадили смо много посла у смислу превенције. Ово нам много значи јер ми обилазимо сва мјеста бијељинске регије и овим путем позивамо мјесне заједнице да нам се обрате. Оно по чему смо препознатљиви, захваљујући оваквим пројектима, јесте  одлазак у кућне посјете старим, немоћним и социјално угроженим лицима”, рекла је Сандра Милошевић, предсједница Удружења дијабетичара “Диабета” Бијељина.

“Овај и слични пројекти веома значе, како Удружеју Словака, тако и свим другим удружењима која функционишу на подручју Града Бијељина. Без оваквих пројеката и подршке градске управе, опстанак многих удружења, па и нашег, би био доведен у питање. Удружење Словака је основано 2006. године и у пуном капацитету ради већ 18 година, а захваљујући подршци Града Бијељина, успјели смо да очувамо свој идентитет на овом простору”, рекао је предсједник овоог удружења Данијел Штефек.

Овим потезом, градска управа Града Бијељина се труди да подстаке грађански активизам, рекао је градоначелник Петовић.

“Оно то је важно у систему владавине права, људских права, јесте развој сваког човјека понаособ, а све то можемо да урадимо само ако смо удружени. Након потписивања 67 уговора,  у наредним седмицама слиједи и дознака финансијских средстава, како би се пројектне активности могле да се примјене и на најбољи начин валоризују и како би могла да се оправдају уложена финансијска средства“, рекао је Петровић и додао да ће овај вид подршке удружењима грађана бити оодржан и у наредном периоду.

(БН) Фото: БН

Коментари / 0

Оставите коментар