Bijeljina: Potpisani ugovori sa 67 udruženja građana

U bijeljinskoj gradskoj upravi danas je potpisano 67 ugovora o finansiranju projekata Udruženja građana, u ukupnom iznosu od 180.000 KM, planiranih budžetom za tekuću godinu.

Republika Srpska 19.06.2024 | 19:37
Bijeljina: Potpisani ugovori sa 67 udruženja građana

Nakon podrobnog analize 91 pristigle prijave, po javnom pozivu, komisija gradske uprave je odlučivala o validnosti i važnosti predloženih projekata, te izabrala njih 67, za koje je izdvojeno između 1.000 i 7.000 KM.

“Grad Bijeljina je ponosan na svoja udruženja i na zajednički rad i zalaganje. Kroz zajedničke projekte učinićemo da, iz godine u godinu, raste i njihov materijani okvir, da ih razvijamo i da sve njihove nedostetke pretvaramo u prednosti. Da mudro čuvamo kulturu, tradiciju i običaje. Da njegujemo sistem jednakih vrijednosti i naravno sve ono što će učiniti naš grad  ljepšim, prihvatljivijim i boljim mjestom za život”, rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Širok je spektar projektnih aktivnosti udruženja građana – od kulture i tradicije, preko omladinskog aktivizma, humanitarnog rada i sporta, do prava nacionalnih manjina i osoba sa invaiditetom.

“Dijabetes je u porastu, a na području Grada Bijeljina ima oko 10.000 oboljelih, od kojih je 2.500 na insulinu. Mi ne raspolažemo velikim sredstvima, a najviše nam pomaže gradska uprava. Zahvaljujući njima uradili smo mnogo posla u smislu prevencije. Ovo nam mnogo znači jer mi obilazimo sva mjesta bijeljinske regije i ovim putem pozivamo mjesne zajednice da nam se obrate. Ono po čemu smo prepoznatljivi, zahvaljujući ovakvim projektima, jeste  odlazak u kućne posjete starim, nemoćnim i socijalno ugroženim licima”, rekla je Sandra Milošević, predsjednica Udruženja dijabetičara “Diabeta” Bijeljina.

“Ovaj i slični projekti veoma znače, kako Udružeju Slovaka, tako i svim drugim udruženjima koja funkcionišu na području Grada Bijeljina. Bez ovakvih projekata i podrške gradske uprave, opstanak mnogih udruženja, pa i našeg, bi bio doveden u pitanje. Udruženje Slovaka je osnovano 2006. godine i u punom kapacitetu radi već 18 godina, a zahvaljujući podršci Grada Bijeljina, uspjeli smo da očuvamo svoj identitet na ovom prostoru”, rekao je predsjednik ovoog udruženja Danijel Štefek.

Ovim potezom, gradska uprava Grada Bijeljina se trudi da podstake građanski aktivizam, rekao je gradonačelnik Petović.

“Ono to je važno u sistemu vladavine prava, ljudskih prava, jeste razvoj svakog čovjeka ponaosob, a sve to možemo da uradimo samo ako smo udruženi. Nakon potpisivanja 67 ugovora,  u narednim sedmicama slijedi i doznaka finansijskih sredstava, kako bi se projektne aktivnosti mogle da se primjene i na najbolji način valorizuju i kako bi mogla da se opravdaju uložena finansijska sredstva“, rekao je Petrović i dodao da će ovaj vid podrške udruženjima građana biti oodržan i u narednom periodu.

(BN) Foto: BN

Komentari / 0

Ostavite komentar