„Проинтер“ и „Сириус“ би могли остати и без америчких софтверских лиценци

Компаније “Проинтер ИТСС” и “Сириус 2010” које су јуче стављене на ОФАЦ-ову листу санкција Сједињених Америчких Држава, осим затварања рачуна у банкама и онемогућавања законитог пословања, могле би се суочити и са губитком лиценци америчких софтверских компанија.

Република Српска 19.06.2024 | 19:09
„Проинтер“ и „Сириус“ би могли остати и без америчких софтверских лиценци

Канцеларија за контролу стране имовине (ОФАЦ) Министарства финансија наводи у уводном дијелу да се санкције односе трансакције везане за пољопривредне производе, лијекове, медицинске уређаје, резервне дијелове и компоненте, софтверска ажурирања, медицинску превенцију и друго.

Како даље наводе, компанија “Проинтер ИТСС” под санкције је доспјела због повезаности са сином предсједника Републике Српске Игором Додиком, а да је њихов циљ усмјерен на мрежу компанија за стварање богатства Милорада Додика.

Форто тражио изјашњење од “Сириуса 2010”

Един Форто, министар комуникација и транспорта БиХ, затражио је од компаније “Сириус 2010” који је носилац пројекта спровођења друге фазе дигитализације у вриједности од 25,8 милиона КМ, да се изјасни да ли је у стању реализовати услове из тендерске документације.

Из компаније “Сириус 2010” нисмо добили одговоре на наша питања која смо раније послали, а једно од њих тицало се управо процеса дигитализације.

Тренутно, “Проинтер” на свом сајту наводи да најмање 17 компанија од укупно 27 које се наводе као партнерске долази из Сједињених Америчких Држава.

Власници лиценци и разних других софтверских рјешења са сједиштем у САД-у који су побројани међу “Проинтеровим” партнерима су “Цисцо Сyстемс”, “Хyланд”, “Хеwлеттт Пацард (ХП)”, “ВМ Wаре”, “Делл ЕМЦ”, “Wееам”, “Фортинет”, “Веритас”, “Аруба”, “Броцаде”, “Моторола”, “ХП”, “ЦертиПроф”, “Ф5”, “Пандуит”, “ПеарсонВуе”, “Нетwорк Енерy Сервицес НЕС”.

Ово би могло произвести бројне проблеме за клијенте “Проинтера” који махом долазе из јавног сектора. Наиме, ова компанија је претходних година од институција и јавних предузећа у РС добијала тендере вриједне десетине, па и стотине милиона марака.

Проинтерови клијенти из јавног сектора тренутно су “Електропренос БиХ”, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, Фонд здравственог осигурања Републике Српске, “Завод за запошљавнаје Републике Српске”, “Електропривреда Републике Српске”, Универзитетски клинички центар Републике Српске, “Поште Српске”, “Путеви Републике Српске”, Пореска управа Републике Српске, Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове Републике Српске, Влада Републике Српске, “Воде Републике Српске”, Министарство одбране БиХ, СИПА, Влада Брчко Дистрикта и Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Остаје да се види да ли ће и на који начин бити угрожено пружање подршке и овим компанијама, те како ће се услуге плаћати кад дође до гашења 30 банковних рачуна “Проинтера ИТСС”.

На сличним мукама нашао се и “Сириус 2010” који такође сарађује са двоцифреним бројем компанија из САД-а, а којем је, између осталог, додијељен и посао дигитализације ТВ сигнала који би требало да буде готов за нешто више од годину дана, као и будуће одржавање фискалних каса и система. Ова компанија сарађује са америчким “Мицрософтом”, “ИБМ-ом”, као и другим побројаним са којима ради и “Проинтер”.

„Проинтер“: Крива је конкуренција

Из компаније “Проинтер ИТСС” за портал ЦАПИТАЛ тврде да ће наставити рад, али нису објаснили на који начин то планирају ако их погоде посљедице санкција какве смо видјели посљедњих мјесеци.

“Повјерење наших клијената нам је првом мјесту и заштитићемо њихове интересе и наставити са имплементацијом актуелних пројеката. С обзиром на то да смо претходних година забиљежили озбиљан раст и присуство у региону, вјерујемо да смо давањем конкурентне алтернативе тржишту постали трн у оку моћним центрима који сматрају да имају ексклузивно право на продају рјешења у региону Балкана“, одговорили су нам из ове компаније.

Тврде да се не бирају средства за лобирање које је и довело до њиховог стављања на ОФАЦ листу и то без иједног аргументованог доказа.

“Ово није први пут да се економска једнакост и фер и правично пословање покушавају контролисати кроз санкције и забране, због чега напомињемо да стављање наше компаније на ОФАЦ листу није ништа друго него покушај спутавања нашег ширења и раста у региону. Зато вјерујемо да је таква одлука само наставак покушаја политичке манипулације да се наш пословни углед наруши“, тврде у „Пронитеру“.

Подсјетимо, компанија “Проинтер ИТСС” и све чланице “Инфинитy Интернатионал групе”, као и њихови власници, додати су на ОФАЦ-ову листу санкција Сједињених Америчких Држава.

На ажурираној листи од сада се налазе “Проинтер ИТСС”, “Инфинитy Медиа”, “К-2 Аудио Цомпанy”, “Сириус 2010”, “Уна Wорлд”, “Калдера Цомпанy”, те одговорна лица Миленко Чичић и Ђорђе Ђурић, а за њих се наводи да су повезани са Игором Додиком, сином предсједника РС Милорада Додика.

Подсјећамо, „Проинтер“ је прошле године изгубио и статус САП партнера, заступника њемачког софтвера на којем је узео десетине милионе КМ из буџета.

(Цапитал) Фото: Илустрација/qwасар.ио

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

борац

19.06.2024 19:20

Цобани су исмијавали санкције а незнају да без америке не могу пословати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

19.06.2024 19:37

Имају руси и мадјари софтвере само се пале на гурање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Техницки преглед

19.06.2024 19:59

Клијент је и Министарство саобрацаја. Но,. имају ли декан и премијер план Б.

ОДГОВОРИТЕ
Name

💯 %

19.06.2024 20:05

Ускоро це Миле да се Америма извињава јер кад је у питању његов дзеп он је спреман на све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

19.06.2024 20:31

Бице"пристајем на све, само кази", даце он и РС на крају, само ме не дирајте

Name

ре

19.06.2024 20:51

Миле ће им попушити ако затреба. То је план Б.

Name

Харе

19.06.2024 21:04

Иде нова пјесма Марфију: Тражи, тражи, све што желиш прстом ми покажи тражи да од суза бисере ти правим тражи с краја свијета да се јавим

Name

Мики

19.06.2024 20:15

Само из ове листе Проинтерових клијената се види зашто су дошли на црну листу. Зар је могуће да држе оволико предузећа и институција?! Све је то трговина утјецајем и отвара сумњу на исправно добијање тендера. Наравно, све је плаћено јавним новцем. Жалосно је што домаће судство не ради ништа, него странци кроз санкције морају да дјелују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

19.06.2024 20:53

Док је глупог народа који враца кредите ова мафија пљацка стотине милиона..

Name

Сое

19.06.2024 21:01

ИТ компанија која не мозе користити УСА сотвер и платформе мозе само кљуц у браву, не мора им банка затварати рацун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2024 23:05

Битно да му тwитер не укину, да мозе лапрдат.

Name

Милан

19.06.2024 21:46

На жалост непријатеља све те фирме и сви запослени у тим фирмама ће и даље наставити радити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2024 22:34

Милане хајде престани да лупаш.. прочиташ наслов...и онда лупаш оно како се каже: "шта је баби мило у сну јој се снило". Пробај мислити својом главом,видјет ћеш не боли.

Name

Ре

19.06.2024 22:55

Ти ћеш их запослити јер си препаметан а и обозавас Милорада свог. И ти би продао и оца и мајку за паре изгледа. Скини друзе сљепило са очију прогледај.

Name

Ре Милан

19.06.2024 23:08

Е магаре целаво.

Name

Будала као и ти

19.06.2024 21:56

Јел' то значи да сад можемо да возимо колко хоћемо,а да нас радар не услика?Е мој народе јако си биједан.Душу нам исисаше.Шта каже црква за овакве незасите крвопије сопственог народа, ил' су се и они усталили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

20.06.2024 10:33

Заборавили сте Шуме Српске,нас су ојадили за преко 20 милиона км ,систем не функционише...зебре нам продали по 3500 км а у слободној продаји 280км!!!Толико ни Турци нису узимали харача...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

20.06.2024 12:33

Да ду прави урадили би то јер су оно управо главни за прање пара И извлачење ис бyфзета тј корупцију.

ОДГОВОРИТЕ