„Prointer“ i „Sirius“ bi mogli ostati i bez američkih softverskih licenci

Kompanije “Prointer ITSS” i “Sirius 2010” koje su juče stavljene na OFAC-ovu listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država, osim zatvaranja računa u bankama i onemogućavanja zakonitog poslovanja, mogle bi se suočiti i sa gubitkom licenci američkih softverskih kompanija.

Republika Srpska 19.06.2024 | 19:09
„Prointer“ i „Sirius“ bi mogli ostati i bez američkih softverskih licenci

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija navodi u uvodnom dijelu da se sankcije odnose transakcije vezane za poljoprivredne proizvode, lijekove, medicinske uređaje, rezervne dijelove i komponente, softverska ažuriranja, medicinsku prevenciju i drugo.

Kako dalje navode, kompanija “Prointer ITSS” pod sankcije je dospjela zbog povezanosti sa sinom predsjednika Republike Srpske Igorom Dodikom, a da je njihov cilj usmjeren na mrežu kompanija za stvaranje bogatstva Milorada Dodika.

Forto tražio izjašnjenje od “Siriusa 2010”

Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH, zatražio je od kompanije “Sirius 2010” koji je nosilac projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, da se izjasni da li je u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Iz kompanije “Sirius 2010” nismo dobili odgovore na naša pitanja koja smo ranije poslali, a jedno od njih ticalo se upravo procesa digitalizacije.

Trenutno, “Prointer” na svom sajtu navodi da najmanje 17 kompanija od ukupno 27 koje se navode kao partnerske dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasnici licenci i raznih drugih softverskih rješenja sa sjedištem u SAD-u koji su pobrojani među “Prointerovim” partnerima su “Cisco Systems”, “Hyland”, “Hewlettt Pacard (HP)”, “VM Ware”, “Dell EMC”, “Weeam”, “Fortinet”, “Veritas”, “Aruba”, “Brocade”, “Motorola”, “HP”, “CertiProf”, “F5”, “Panduit”, “PearsonVue”, “Network Enery Services NES”.

Ovo bi moglo proizvesti brojne probleme za klijente “Prointera” koji mahom dolaze iz javnog sektora. Naime, ova kompanija je prethodnih godina od institucija i javnih preduzeća u RS dobijala tendere vrijedne desetine, pa i stotine miliona maraka.

Prointerovi klijenti iz javnog sektora trenutno su “Elektroprenos BiH”, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, “Zavod za zapošljavnaje Republike Srpske”, “Elektroprivreda Republike Srpske”, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, “Pošte Srpske”, “Putevi Republike Srpske”, Poreska uprava Republike Srpske, Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, “Vode Republike Srpske”, Ministarstvo odbrane BiH, SIPA, Vlada Brčko Distrikta i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ostaje da se vidi da li će i na koji način biti ugroženo pružanje podrške i ovim kompanijama, te kako će se usluge plaćati kad dođe do gašenja 30 bankovnih računa “Prointera ITSS”.

Na sličnim mukama našao se i “Sirius 2010” koji takođe sarađuje sa dvocifrenim brojem kompanija iz SAD-a, a kojem je, između ostalog, dodijeljen i posao digitalizacije TV signala koji bi trebalo da bude gotov za nešto više od godinu dana, kao i buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema. Ova kompanija sarađuje sa američkim “Microsoftom”, “IBM-om”, kao i drugim pobrojanim sa kojima radi i “Prointer”.

„Prointer“: Kriva je konkurencija

Iz kompanije “Prointer ITSS” za portal CAPITAL tvrde da će nastaviti rad, ali nisu objasnili na koji način to planiraju ako ih pogode posljedice sankcija kakve smo vidjeli posljednjih mjeseci.

“Povjerenje naših klijenata nam je prvom mjestu i zaštitićemo njihove interese i nastaviti sa implementacijom aktuelnih projekata. S obzirom na to da smo prethodnih godina zabilježili ozbiljan rast i prisustvo u regionu, vjerujemo da smo davanjem konkurentne alternative tržištu postali trn u oku moćnim centrima koji smatraju da imaju ekskluzivno pravo na prodaju rješenja u regionu Balkana“, odgovorili su nam iz ove kompanije.

Tvrde da se ne biraju sredstva za lobiranje koje je i dovelo do njihovog stavljanja na OFAC listu i to bez ijednog argumentovanog dokaza.

“Ovo nije prvi put da se ekonomska jednakost i fer i pravično poslovanje pokušavaju kontrolisati kroz sankcije i zabrane, zbog čega napominjemo da stavljanje naše kompanije na OFAC listu nije ništa drugo nego pokušaj sputavanja našeg širenja i rasta u regionu. Zato vjerujemo da je takva odluka samo nastavak pokušaja političke manipulacije da se naš poslovni ugled naruši“, tvrde u „Proniteru“.

Podsjetimo, kompanija “Prointer ITSS” i sve članice “Infinity International grupe”, kao i njihovi vlasnici, dodati su na OFAC-ovu listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Na ažuriranoj listi od sada se nalaze “Prointer ITSS”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Company”, “Sirius 2010”, “Una World”, “Kaldera Company”, te odgovorna lica Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a za njih se navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Podsjećamo, „Prointer“ je prošle godine izgubio i status SAP partnera, zastupnika njemačkog softvera na kojem je uzeo desetine milione KM iz budžeta.

(Capital) Foto: Ilustracija/qwasar.io

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

borac

19.06.2024 19:20

Cobani su ismijavali sankcije a neznaju da bez amerike ne mogu poslovati

ODGOVORITE
Name

Hehe

19.06.2024 19:37

Imaju rusi i madjari softvere samo se pale na guranje

ODGOVORITE
Name

Tehnicki pregled

19.06.2024 19:59

Klijent je i Ministarstvo saobracaja. No,. imaju li dekan i premijer plan B.

ODGOVORITE
Name

💯 %

19.06.2024 20:05

Uskoro ce Mile da se Amerima izvinjava jer kad je u pitanju njegov dzep on je spreman na sve.

ODGOVORITE
Name

Niko

19.06.2024 20:31

Bice"pristajem na sve, samo kazi", dace on i RS na kraju, samo me ne dirajte

Name

re

19.06.2024 20:51

Mile će im popušiti ako zatreba. To je plan B.

Name

Hare

19.06.2024 21:04

Ide nova pjesma Marfiju: Traži, traži, sve što želiš prstom mi pokaži traži da od suza bisere ti pravim traži s kraja svijeta da se javim

Name

Miki

19.06.2024 20:15

Samo iz ove liste Prointerovih klijenata se vidi zašto su došli na crnu listu. Zar je moguće da drže ovoliko preduzeća i institucija?! Sve je to trgovina utjecajem i otvara sumnju na ispravno dobijanje tendera. Naravno, sve je plaćeno javnim novcem. Žalosno je što domaće sudstvo ne radi ništa, nego stranci kroz sankcije moraju da djeluju.

ODGOVORITE
Name

Mico

19.06.2024 20:53

Dok je glupog naroda koji vraca kredite ova mafija pljacka stotine miliona..

Name

Soe

19.06.2024 21:01

IT kompanija koja ne moze koristiti USA sotver i platforme moze samo kljuc u bravu, ne mora im banka zatvarati racun.

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2024 23:05

Bitno da mu twiter ne ukinu, da moze laprdat.

Name

Milan

19.06.2024 21:46

Na žalost neprijatelja sve te firme i svi zaposleni u tim firmama će i dalje nastaviti raditi!

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2024 22:34

Milane hajde prestani da lupaš.. pročitaš naslov...i onda lupaš ono kako se kaže: "šta je babi milo u snu joj se snilo". Probaj misliti svojom glavom,vidjet ćeš ne boli.

Name

Re

19.06.2024 22:55

Ti ćeš ih zaposliti jer si prepametan a i obozavas Milorada svog. I ti bi prodao i oca i majku za pare izgleda. Skini druze sljepilo sa očiju progledaj.

Name

Re Milan

19.06.2024 23:08

E magare celavo.

Name

Budala kao i ti

19.06.2024 21:56

Jel' to znači da sad možemo da vozimo kolko hoćemo,a da nas radar ne uslika?E moj narode jako si bijedan.Dušu nam isisaše.Šta kaže crkva za ovakve nezasite krvopije sopstvenog naroda, il' su se i oni ustalili?

ODGOVORITE
Name

Milo

20.06.2024 10:33

Zaboravili ste Šume Srpske,nas su ojadili za preko 20 miliona km ,sistem ne funkcioniše...zebre nam prodali po 3500 km a u slobodnoj prodaji 280km!!!Toliko ni Turci nisu uzimali harača...

ODGOVORITE
Name

Treba

20.06.2024 12:33

Da du pravi uradili bi to jer su ono upravo glavni za pranje para I izvlačenje is byfzeta tj korupciju.

ODGOVORITE