Одговор професору Благојевићу: Српска црква и титуле архијереја

Уважени судија Благојевић познат је као неко ко одлично познаје уставно-правну материју, а красила га је одлика да никада није желио да коментарише нешто за шта није стручан и квалификован, или у шта није довољно упућен. Међутим, у посљедње вријеме упушта се у дневнополитичке полемике и уклапа се у тужну реалност гдје су сви стручњаци за све.

Република Српска 19.06.2024 | 15:31
Одговор професору Благојевићу: Српска црква и титуле архијереја

ПИШЕ: Александар Стојановић

Бивши судија, професор доктор Милан Благојевић објавио је коментар у вези са новим титулама које је Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве усвојио на посљедњем мајском засједању (ОВДЈЕ), а према којој су 27 архијереја добили титулу архиепископа и митрополита.

Уважени судија Благојевић познат је као неко ко одлично познаје уставно-правну материју, а красила га је одлика да никада није желио да коментарише нешто за шта није стручан и квалификован, или у шта није довољно упућен. Међутим, у посљедње вријеме упушта се у дневнополитичке полемике и уклапа се у тужну реалност гдје су сви стручњаци за све.

Овај пут, он се бавио и одлуком Сабора СПЦ, анализирајући га са правне стране, а да је већ на почетку направио грешку, па самим тим је и читав његов коментар постављен накриво.

Наиме, професор Благојевић сматра да ће овакво титулусање створити опасност од раскола, наводећу да су уведене нове митрополије. Али, то није тачно! 

Да је, као искусан правник, подробније ушао у материју, знао би административне јединице које су раније биле Епархијенису уздигнуте на ниво Митрополија или Архиепископија, него да су архијереји само добили титуле митрополита и архиепископа. Па ће тако, на примјер, Епархија бањалучка остати Епархија, а њен архијереј (владика Јефрем) носиће титулу архиепископа и митрополита. 

Како то? Па тако што титулисање није одређено степеном административне јединице, него другим критеријумима који су везани искључиво за личност архијереја. Тако су нове титуле додјељене на основу година службе архијереја и значај Епархије на чијем је челу у историјском смислу. Истини за вољу, одлука још није потпуно јасна и тек у наредном периоду Свети Архијерејски Синод СПЦ треба да детаљно образложи одлуку Сабора.

Оно у шта уважени професор Милан Благојевић није упућен, а то је да је Сабор СПЦ донио одлуку да ће од сада све административне јединице бити Епархије, те да више нема митрополија. Дакле, досадашње Црногорско-приморска, Загребачко-љубљанска, Дабробосанска од сада неће бити Митрополије, него епархије. Таква одлука је донијета управо како би се спријечио раскол или тенденције за раскол.

Тако на примјер, у БиХ сада имамо четири Епархије: Епархију (раније митрополију) дабробосанску, бањалучку, зворничко-тузланску, те захумско-херцеговачку и приморску, док су архијереји добили титуле са називима како им их је Сабор додјелио - архиепископ сарајевски, митрополит дабробосански и егзарх све Далмације Хризостом, архиепископ и митрополит бањалучки Јефрем, архиепископ и митрополит зворничко-тузлански Фотије, те архиепископ мостарско-требињски и митрополит захумско-херцеговачки и стонско-приморски Димитрије. 

У неким ранијим образложењима, ова одлука је правдана тиме да се српски архијереји требају уздићи на, лаички речено, виши ниво како би били једнаки са архијерејима других помјесних православних цркава. Митрополитски модел својствен је Грчкој, па и Русији, гдје се често каже у шали да “свако село има митрополита”.

Даље, професор Благојевић тврди да титулу архиепископа носе поглавари аутокефалних цркава, што није тачно. Архиепископија јесте аутономна, али не и нужно аутокефална, што би значило да архиепископ у свом раду јесте самосталан, али је у зависном положају према одређеној аутокефалној Цркве. Но, ни то није битно, јер, како је већ речено, ниједна административна јединица Српске православне цркве није уздигнута на ниво архиепископије. 

Желим да нагласим да разумијем бојазан професора Благојевића, јер Српска црква доживјела је превише страдања и комадања. Сигуран сам, такође, да његов коментар није био понукан лошим или злонамјерним мотивима, већ као искључиво резултат бриге за Српску цркву као најважније стуба српског народа, јединог који нас је очувао и може очувати у тешким временима. 

Ипак, судијску тогу не може замијенити мантијом, па би ово питање требао оставити онима који су га или донијели или се о истом боље распитали.

Поштујем одбрану правног поретка и родољубиве мотиве уваженог професора Милана Благојевића, али српска јавност, сагласићемо се сигурно, има превише стручњака опште праксе. Поготово по питању Цркве. Они који сматрају о питањима о којима ништа не знају су нас и довели у лошу ситуцију, а знам да то боли и уваженог професора јер се годинама против тога бори.

Текст др Благојевића можете прочитати <а стyле="цолор: #3598дб;" хреф="хттпс://www.ртвбн.цом/4061302/др-благојевиц-да-ли-нам-требају-архиепископи-у-спц" таргет="_бланк" рел="ноопенер">ОВДЈЕ.

(БН) Фото: Глас Српске

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

С

19.06.2024 15:48

А кога је брига? Црква одавно није народна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

19.06.2024 16:41

Тако је. Одвојили се богатством и утицајем од народа. Да не причам како су увалили свештенике у школе да их скину са своје платне листе, а они једва држе часове и само поклањају оцјене. Зато остали наставници ако не могу на час доћи директори очи ваде

Name

Озрен

19.06.2024 20:26

Брате, да ли си се запитао " да ли сам достојан да овако нешто кажем"?! Бог ти здравља, среће и љубави у срцу дао. Од срца ти желим.

Name

Цоxо

19.06.2024 20:38

Два миленијума Црква константно стоји уз свој хришчански народ. Покушај се пронаћи у њој, Брате!

Name

Јово

19.06.2024 15:56

Бранис ненародну цркву. Цркву која није црква српског народа вец тајкуна и криминалаца на власти. Багро лоповска доста је васе демагогије. Црква није уз народ вец уз тајкуне и криминалце. Народ то зна. Све даље је сувисно. Фуј багро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирна

19.06.2024 16:13

У праву сте Јово.

Name

Тз

19.06.2024 20:06

Желим ти сву срећу овог свијета и да ти Бог да смирења.

Name

Хyxyк

19.06.2024 20:45

Дај, помоли се и пробај да се фокусираш на нешто позитивно. Бог ће те наградити као и све нас гријешне.

Name

Ре

19.06.2024 21:54

Јово, пуно је немира у твојој души.

Name

Будимир

20.06.2024 00:02

Јован=Ован, Не може бити нормалан човјек и носити име Јован Црква није народна??? Луђаче,ко нас одржа 500 година као натод,ко нас описмени Па Црква луђаче Вјечно ће бити водиља Има ли мана,да А твој концепт Јоване управо јесте у функцији разваљивања вјере и стварање анационалних бића,која више воле држати куче него његовати породичне вредности

Name

Микаило

19.06.2024 15:57

О овом се да полемисати.Шта се добија са овим осим проницања у виши ранг појединаца епископа,са овим се не решавају проблеми у СПЦ који су евидентни... превише је синергије између црквени великодостојника и политички лидера што није примјерно гдје поједини епископи личе на гласноговорнике и политичке секретаре појединих политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

19.06.2024 18:40

Бојим се да ово има везе са одбраном лика и дјела суверена РС? Не тако давно преосвећени, сад високопреосвећени Јефрем је на једној приватној сједељци се дивио пјевању једне дјевојчице "наŝем Додику на многаја љета" и умјесто да упозори оца дјевојчице да би то могла бити злоупотреба дјетета, преосвећени се веома пријатно осјећао?

Name

xyз

19.06.2024 16:24

Влада, странке, Додици, СПЦ, патријарх, РС = МАФИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиротиња

19.06.2024 20:10

Помијешао си бабе и жабе. Само да ти кажем, узми свој крст и носи га кроз живот са љубављу, без мржње. Живио и Бог ти здравља и среће дао! Од срца ти желим брате!

Name

Wек

19.06.2024 22:04

Бог ти здравља дао брате! Мораш мало се посветити молитви, пусти свештенике ако ти се они не свиђају, води свој пут позитивно кроз молитву.

Name

дарко

19.06.2024 16:24

Очему се полемика води поред низ проблема,. Одвлачи се пажња са битних ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

19.06.2024 16:27

У цркву висе не мозес уци сто нецес оставити паре, све свестеници наплацују без фискалних рацуна иако имају редовне плате. И ком богу да се молимо, није то висе као некада ,сад погледајте каква кола возе свестеници а сироти народ даје новац и за свадбе и за славе и за сахране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бв

19.06.2024 20:02

Господине, да ли Вас неко тјера да дајете новац у цркву? Замијенили сте тезе. Пореска управа је мјесто гдје се "наплаћује". У Цркви је све добровољно и од срца!

Name

Липац

19.06.2024 20:35

У Цркву можеш ући без новца али са пуним искреним срцем. То је путоказ!

Name

РЕ Бв

19.06.2024 20:41

Како добровољно кад има ЦЈЕНОВНИК?!

Name

Стефан

19.06.2024 22:00

Не узимај Господње име на такав начин. Ако си невјерник то је твој избор!

Name

Ре Бв

19.06.2024 22:17

Нико те не тјера!!? Отимачина тотална. Постоји цјеновник за све и сваку службу. Покушајте без новца у Бијељини да се крстите, вјенцате.... Да однесете кољиво пред Славу. Отимачина!

Name

Ре

20.06.2024 17:09

Није ми ниво да се упустам у расправе поготово са неупуценима, али ме занима ко то свестеницима исплацује плате, која тацно уставнова ???

Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

19.06.2024 16:40

ЦРКВА И ЊЕНЕ СЛУГЕ ..МОРАЈУ БИТИ ЗА НАРОД И УЗ НАРОД ..ДА ДЈЕЛЕ И ДОБРО И ЗЛО КАО НАРОД ..МЕДУТИМ ЦРКВА ЈЕ КРЕНУЛА ДРУГИМ ПУТЕМ..БИЗНИСА ..НОВАЦА ..ПРЕСТИЗА АВИОНИ КАМИОНИ ДЗИПОВИ ВИЛЕ КУЦЕ БОГАСТВО ЛУКСУЗ..ПОД РУКУ СА КОРУМПИРАНИМ ПОЛИТИЦАРИМА РС .КРИМИНАЛЦИМА СТО СУ ОПЉАЦКАЛИ НАРОД ОСТАВИЛИ БЈЕДУ И СИРОТИЊУ ..ЦРКВА ЈЕ САД УЗ ТАКВЕ ФУКАРЕ ЛОПОВЕ ПИЈАЦАРЕ ..ЗАРАД ЛИЦНИХ ИНТЕРЕСА ..НАРОДНО РЕЦЕНО ..ГУЗИЦА ИМ ЗИНИЛА САМО ЗА ПАРЕЕЕЕЕЕЕЕ....ПРОДАДОСЕ И ВЈЕРУ И ЦРКВУ ЗА ДЗИПОВЕ ВИЛЕ СТАНОВЕ ..ЛУX...ДА ДА ..ЗАТО СУ ВАМ ЦРКВЕ ПРАЗНЕ ...ВИ ЛИЗЕТЕ ПАКСУ ДОДИГУ КОЈИ ЈЕ ПРИЗНАО ГЕНОЦИД ПРЕДАО ЈАСЕНОВАЦКУ ГРАДУ ..ВОЛИТЕ ВИ МИЛИОНЕ ..КАКАВ БОГ ....ЗАЛОСНО АЛ СТЕ ТАКВИ ВИ .....АМИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијаба

19.06.2024 20:05

Брате, теби треба смирај. Жао ми те је, али даће Бог да добијеш разума, смирења и мудрости. Бог те благословио ❤️

Name

Ре

19.06.2024 20:42

Пости и иди на исповијест и причешће. Видјећеш, бићеш много боље!

Name

ја

19.06.2024 20:47

хахаха

Name

Ре

19.06.2024 21:51

Па, Јел те неко тјера да одеш освештати кољиво? Хоће ли те неко теретити или тражити да платише казну ако нећеш да освешташ жито за Славу? Још једном, све најбоље желим и Богоугодно вече!

Name

Бонн

19.06.2024 22:11

Господе помилиуј нас све овде грешне!

Name

Георгије

20.06.2024 06:37

Драги моји , боли нас ако три пута годишње оставимо новац у цркви. Да ли смо се запитали колико смо бакшиша оставили по кафанама и кафићима. А да не говорим о ценкању на пијаци са продавцима. Онда одемо у кафић и оно што смо "зарадили" ценкају ћи се без гриже савести што смо нечији труд омаловажили, дамо на бакшиш. Да идемо редовно у храм на службе да нас наш парох упозна и ми њега сигурно не би било оваквих коментара.

Name

Василије 1

19.06.2024 17:31

Ја нисам достојан и квалификован да оцењујем поштованог професора и изврсног стручњка за правне науке проф. др. Благојевића. Сматрам га честитим човјеком, великим патриотом и када би имали више овако честитих људи у правосуђу не би нам БХ правосуђе било у тоталном ћорсокаку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Константин

19.06.2024 18:19

На жалост, професор је у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

19.06.2024 18:49

Није Благојевић ништа погрешио. Наши Срби се боре за чинове, титуле, путне трошкове, дневнице ... Наша Црква није одољела изазовима те се отимају за лично и материјално. Све је отишло у першун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Планина

19.06.2024 18:56

Што не оставите Цркву на миру. Ни једног паметног коментара. Ви све знате, срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм.

19.06.2024 20:16

Среброљубци,најбоље да их прогласите за свеце.

Name

Довољно

19.06.2024 19:54

"Јесте али није ни нузно".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉУБЕЗНИ ХАРАЛАМПИЈЕ

19.06.2024 21:16

Поштовани Александре ! ”Нема живота без правде” ,(академик К.Чавошки).Нема прогресивне и постојане државе без квалитетног и поштованог правног система.(пример Аустрија).Проф.др Благојевић као изузетно образован правник,сигуран сам,добро познаје и ЦРКВЕНО ПРАВО. Убијеђен сам да су његове препоруке потпуно утемељене јер сам радио и дијелом упознао схатања наших епископа. Само културолошко ,академско и функционално понашање у животу има смисла ! Иначе добијете додика,ђокића,вулићку,цвијановиће...!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миииии

19.06.2024 22:00

Како се упокоио слава му и милост Патријерх Павле,част Богу и цркви ово висе ниста није како треба да буде,свештеници ходају тамо где има пара а кад умре неко ко нема пара или одгоде сахрану ако имају несто битније где ће више наплатити или дођу на опело па јадан сељак мора остати дужан колико му поп стави цену ниста висе није исто па ни ови црквењаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга

20.06.2024 00:36

Може ли ми рећи неко да ли се СПЦ бави икаквим хуманитарним радом, да ли је нпр. сиромашној породици саградила кућу, платила обољелом дјетету лијечење и сл.?!?! Да ли они ишта чине за друге или само своја дупета гледају, како да што бољи џип купе и остале статусне симболе??? А колико су свештеници морални излишно је спомињати, ја колико их знам сви имају љубавнице 🤣 И немој случајно било ко од горе наведених да се дрзне и да се ПОИСТОВЈЕЋУЈЕ СА БОГОМ. Као, ко год вам шта каже то је као да смо Бога напали. Далеко сте ви од Бога. И он вас се стиди. Част ријетким изузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Круни

20.06.2024 08:19

Наравно да јесте. Лицно познајем многе слуцајеве гдје су направљене куце за сиромасне, гдје им се дијели хуманитарна помоц, гдје се финансирају јавне кухиње, гдје им се не наплацују обреди, гдје се ступендирају дјаци и студенти... Наравно, ви то не мозете знати јер не долазите у цркву и не зивите тим нацином зивота. Да ли постоје неморални свестеници? Сигурно да постоје. Они су слика свих нас, па у том смислу и лицно вас. Везано за тему то каква је ција титула је за нас апсолутно невазно. То неце ницим утицати на насе зивоте.

Name

Ре Стојановићу

20.06.2024 21:16

Ниси у праву, Благојевић је 1000 % у праву! Ово је само увертира у распад СПЦ који је добро осмишљен од стране оних који су га лансирали. А они знају и зашто! Не трчи професор никада пред руду, Устав он зна боље од свих правника заједно! А ово је и логика за оне који је знају примјењивати! Осим тога видим да су и црквена лица на жалост сагласна са мишљењем професора! Дјеца ће нас доћи главе, живи били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ