Како су Британци знали да ће са фирмом Игора Додика добити посао од 40 милиона марака

Медији у Републици Српској, углавном они под контролом СНСД-а и Милорада Додика ових дана уз хвалоспјеве и одушевљење најављују долазак британске компаније Кантар медиа у БиХ која би према њиховим тврдњама требала преузети посао мјерења гледаности ТВ станица у БиХ.

Република Српска 19.06.2024 | 11:33
Како су Британци знали да ће са фирмом Игора Додика добити посао од 40 милиона марака

Не радују се медији под Додиковом контролом узалуд овој новини у БиХ, јер би компанија Кантар те послове требала радити са својим партнерима из Бањалуке, фирмом Сее Медиа Ресеарцх за истраживање тржишта и испитивање јавног мњења, коју је регистровао Марко Гујаничић, кошаркаш из Србије и пријатељ Игора Додика, сина Милорада Додика.

Рапорт открива да се иза свега крије помно осмишљен план с чијом реализацијом се кренуло још прошле године, а објављујемо и доказ да је компанија Кантар медиа свој долазак на тржиште БиХ најавила још прије него што је Институт за метрологију БИХ на челу с СНСД-овом Милицом Ристовић-Крстић (СНСД)  кренуо у трасирање и отварање пута за њихов долазак.

Директорица "нацртала" димензије уређаја какав има само Кантар медиа

Наиме, британска фирма Кантар Медиа на једној презентацији својих услуга, одржаној у септембру 2023. године у Загребу, на списку и мапи земаља у којима дјелује или ће дјеловати навела је и да долази на тржиште БиХ или тачније како су написали од 2004. године су на тржишту „Босние“, уз навођење послова провођења споразума о лиценцирању технологија.

Кантар медиа још прошле године најавила свој долазак на тржиште БиХ

Тада још није био измијењен правилник о мјерењу гледаности ТВ станица. Већ у октобру 2023. године Милица Ристовић-Крстић самовољно и без консултација са Савјетом Института, а што је била у обавези, мијења Правилник о мјерењу гледаности ТВ станица на начин да је у њему прописала да „димензије интернет-пеоплеметера не смију бити веће од 10цм x 7цм x 3цм како би се могао поставити и уградити у свако домаћинство.“

На овај начин је Додикова директорица „нацртала“ какав пеоплеметер мора имати фирма овлаштена за мјерење гледаности и дала могућност да тај посао раде само они који имају уређаје таквих димензија. Треба напоменути да димензије неког уређаја који се постављају у одређен број домаћинстава уопште немају никакве везе с функцијом пеоплеметра.

Тренутно овај услов не испуњава ниједна агенција за мјерење гледаности у БиХ, али зато управо такве уређаје посједује британска Кантар медиа, која је и прије измјене правилника најавила свој долазак у БиХ.

Раније је услове из правилника испуњавало 11 компанија у БиХ, а посао мјерења гледаности без проблема вршила је једна мјеритељска лабораторија из Сарајева која је имала све потребне дозволе, лиценце и цертификате, но сада ниједна компанија те дјелатности нема пеоплеметер димензија какве има Кантар медиа.

Пријатељ Игора Додика отворио фирму

Након што је Кантар медиа најавила свој долазак у БиХ, а СНСД-ова директорица самовољно у правилнику државног Института њиховим пеоплеметрима прилагодила тражене димензије тих уређаја, на сцену ступа Марко Гујаничић, близак породици Додик, односно Игору Додику.

Он је регистровао фирму Сее Медиа Ресеарцх у Бањалуци, а према подацима портала Акта ба. први банковни рачун ове фирме отворен је 4. јануара 2024. године.

Факсимил података с портала Акта.ба: Фирма коју је регистровао пријатељ Игора Додика први банковни рачун отворила 4.јануара 2024.године

Тренутно, нико у БиХ не мјери гледаност ТВ станица, а судећи према најавама Додикових медија, све извјесније је да ће ускоро бити расписан конкурс за тај посао на који ће се моћи пријавити само Кантар медиа која је у партнерским односима с фирмом иза које се према све учесталијим наводима, а и тврдњама Рапортових извора као стварни власник крије Игор Додик, који из више разлога не може јавно бити у власништву или сувласништву те фирме јер је између осталог и на америчкој црној листи због корупције.

У случају да фирма којом из сјене управља Игор Додик у партнерству с Кантар медијом добије посао мјерења гледаности ТВ станица у БиХ постоји опасност да ће породица Додик у потпуности преузети контролу над већином медија у БиХ.

Познато је да сваки оглашивач који се напримјер жели рекламирати на одређеној ТВ станици прати резултате гледаности ТВ куће којој ће платити емитовање рекламе.

Уколико напримјер послове мјерења гледаности добије фирма под контролом СНСД-а, на тај начин та фирма остварује и контролу над расподјелом новца из маркетиншке индустрије, а процјењује се да се у тој области тренутно на годишњем нивоу врти око 40 милиона КМ.

Наравно, беспоштедна борба над контролом мјерења гледаности ТВ станица и прописивање услова за мјерне уређаје које за сада у БиХ нико не може испунити, говоре у прилог сумњама да се жели обезбиједити монополистички утицај у овој области, али и онима да се резултатима гледаности жели манипулисати.

А, гдје има монопола, нарочито када су медији у питању, онда постоји и опасност од цензуре и од елиминације из расподјеле маркетиншког колача за СНСД неподобним комерцијалним ТВ кућама што би могло на крају довести и до њиховог гашења, а са друге стране да се бољи резултати фиктивно припишу медијима под Додиковом контролом и на тај начин им се омогући већи удио маркетинга, а самим тим и новца.

О блиским везама Гујаничића и Додика млађег, те њиховом плану да пеузму тржиште мјерења гледаности ТВ станица, 'тешког' десетине милиона марака на годишњем нивоу, раније је писао Небојша Вукановић, а сумње у корупцију и намјештање овог посла проблематизирала је и Комисија за борбу против корупције Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Та комисија је и организовала јавно саслушање директорице Института за метрологију БиХ Милице Ристовић-Крстић на чији рачун је Комисија добила оптужбе да је незаконито измијенила 14 правилника, међу којима је и онај о мјерењу гледаности ТВ станица.

Хоће ли ико спријечити потенцијалну корупцију

О измјени Правилника о мјерењу гледаности ТВ станица у БиХ пред Судом БиХ тренутно се води управни спор, па је Комисија била спријечена детаљније улазити у меритум овог проблема.

Са циљем да спријече потенцијалну корупцију у додјели овог посла Комисија је усвојила закључке да је потребно увести већу институционалну контролу, транспарентност, као и учешће стручне јавности у руковођењу Институтом за метрологију БиХ.

Закључено је и да се од Савјета министара БиХ тражи да, у року од 90 дана, у парламентарну процедуру упути измјене и допуне Закона о метрологији Босне и Херцеговине, у смислу да се прецизније дефинише улога Савјета  за мјеритељство БиХ, размотри законска могућност усклађивања са најбољим праксама у окружењу и стандардима Европске уније када је ријеч о мјерењу гледаности и да се да значај парламентарном надзору.

Такође, Комисија је прослиједила извјештај о саслушању Милице Ристовић-Крстић релевантним правосудним институцијама.

Због чињенице да су САД санкционисале неколико компанија које се већ дуже вријеме спомињу у контексту веза с Игором Додиком, управо у овом тренутку је важно да се надлежне институције што прије позабаве и провјером евидентног намјештања посла мјерења гледаности ТВ станица у БиХ.

Јер, ако је Игор Додик повезан са фирмом Сее Медиа ресеарцх, САД ће то прије или касније открити, а колатерална штета би могли бити и они који су за ову ситуацију с мјерењем гледаности ТВ кућа најмање криви.

За надати се да ће и Кантар медиа, компанија која слови за угледну британску фирму још једном провјерити је ли фирма која се доводи у везу с Игором Додиком, особом с "црне листе" САД за њих уистину пожељан партнер, без обзира на то што су из ове британске фирме у преписци у коју је Рапорт имао увид, сами написали да је "Сее Медиа ресеарцх" задужена да заврши неопходну документацију за њихов улазак на тржиште БиХ. А, видјели смо како се "завршава" та документација.

Откриће да су најавили долазак у БиХ и прије него што су добили посао мјерења гледаности ТВ кућа у БиХ за Кантар медиу јесте компромитирајуће, али ако се испостави да су се упустили у партнерство с фирмом иза које стоји Игор Додик, то би их тек бих их могло одвести у проблеме.

(Рапорт)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

40

19.06.2024 12:00

Јел то оних 40 Енглеза?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2024 14:24

Није него малом запело ваљда за неку компанију у Русији. Боље него да се дрогира

Name

Ре

19.06.2024 20:56

Ко би рекао да је гаргамел оволики лопов.

Name

Сергеј

20.06.2024 14:19

Пос.рем му слику. Кад га видим живот ми се згади.

Name

Они су

19.06.2024 12:00

У сваком моменту присутни и овде и у Србији британски олос, ја Срби ста им допустате

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

19.06.2024 12:42

Почни први да их истјерујеш, помоћи ћемо сви!!

Name

Снага ума

19.06.2024 12:00

Кад је красти, онда британци нису спијуни, њих 40... Ниси непријатељи српске републике... Мало вам било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.06.2024 12:03

Ј.бо их отац гладне! Удавили се дабогда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

19.06.2024 12:10

Нису луди да прогласе да је неко гледанији од режимске тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биби

20.06.2024 07:56

Господине сједни на трактор па заради богаство и ако ти је исте тракторе народ купио знам реци цеш да си учио школу ако си учио сколу а то што радиш ни у једној школи се не учи

Name

Реално

19.06.2024 12:10

Син дубока дрзава, диктатора оца , обавља п***** послове то је оцито само је залосно да вецина Срба у РС то неце да призна Цека нас дубиоза тотални банкрот и нестанак ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

19.06.2024 12:15

ЈЕЛ ТО ФИРМА ИЗ ЕНГЛЕСКЕ ВЛАСНИСТВО БРИТАНСКИХ ОБАВЈЕСТАЈАЦА,СА КОЈИМА ДОДИК ОВДЕ МАНИПУЛИСЕ Г ОДИНАМА,ПА ЗАР ЉУДИ МОГУ БИТИ ТОЛИКО ПРОКЛЕТИ,А ИДУ КОБАЈАГИ И ЉУБЕ РУКУ ПАТРИЈАРХУ И МОЛЕ СЕ БОГУ.ПРОКЛЕТИ ДО НЕБА.ДА ЛИ ОНИ МИСЛЕ ДА НА ОВОМ СВИЈЕТУ САМО ЊИХОВА ДЈЕЦА ТРЕБА ДА ЗИВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али и патријарх

19.06.2024 12:43

Је поп политицара корумпиран8х у њиховој слузбиии!!! Слузи њима и ордење дијели! Дно дна и испод!

Name

РЕ XY

19.06.2024 14:39

Зар ту "идеју о 40 британских обавјестјаца" који це да скину са пријестоља Милорада Додика први није поменуо Додиков "први обавјестајац" Предраг Цераниц?

Name

Јана

19.06.2024 12:16

Фирма из Енглеске која се бави мјерењем се зове Кантар? Енглези поцели српске ријеци да користе, мора да је и то Додикова заслуга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2024 12:56

Кантар је турско арапска ријец

Name

Ре

19.06.2024 12:58

Провјери ција је ријец кантар, па тек тада коментариси.

Name

Ре

19.06.2024 15:15

Треба и то добро истражити. Ко је стварни власник те фирме. Кантар.

Name

Јана

19.06.2024 20:34

Истрази ти како се на арапском казе и писе та ријец

Name

Даy Ме

19.06.2024 12:17

Ма каква особа са црне листе?То је све схоw.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.06.2024 12:25

Нема везе, свакако це на црну листу за који мјесец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коза нистра 21 вијека

19.06.2024 12:45

Похарала све! Народ опљацксли дрзаву опљацкали милионери предратни хистаплери без знања без моралааа

Name

Оргинал директор

19.06.2024 12:42

Партијско подобни!!! Сви директори партијаси подобни на исти калуп раде Криминалнополитицка хоботница са пипцимааааа из медјународне заједнице харајууу!! Сценариј на све могуце и немогуце нацине поткивајуу пидмазујуу купујуу папкеее лобисте представнике до путинаборбана јансеее базе прљавог кспитала свудвпо свијетуууу разбацалии! Пљацка стољецаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

19.06.2024 12:42

Па колико вам треба мало имате па мајку вам ј..... само да је вама а вратице вам се кад тад толико ста зла људима нанијели да вам се мора вратит и да не мислите да сам као ви неце ми бити драго кад вам се буде врацало бице ми вас зао кад схватите колико сте јадни и похлебни били ал тад це бити касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

19.06.2024 13:37

Чуди ме да БиХ тржиŝте није испитала Ми-6 да знају са ким ће имати посла,осим да је раније пао договор.

Name

ре

19.06.2024 12:55

А све плаћа сиротиња раја...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакинци

19.06.2024 13:18

Фино име с насих подруцја...Кантар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Школа

19.06.2024 13:34

Игор вец наређује колико се гласова мора скупити по јавним установама, директори наравно слијепо слушају и врсе мобинг, због тога се мора забранити да директори буду цланови било које партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.06.2024 14:00

По БЛ се увелико прича да ће Смит донијети одлуку о томе у последњем тренутку

Name

Зоки

19.06.2024 13:39

Ја предлажем да се распусте све институције БиХ И Републике Српске да џаба запослени не примају плату,а да се БиХ грунтовно И катастарски препише породици Додик И да Народи који ту нажалост живе, плаћају удисање ваздуха као И кретања по држави.Овакве државе И оваквог криминала нема на свијету нити ће ускоро бити. Нека је Бог у помоћи свима који живе на тим просторима,Амин!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

19.06.2024 13:50

Зато сто ради са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ууууу

19.06.2024 14:51

У РС и БиХ уопсте нетребају постајати партије, нека се пресједниви, подланици нацелници одборници, директори зспосљавсју по конкурсу , нек се изабере најквалитетнији кадар, и нек се зспосљавају млади образовани људи, а ове деде нека иду цувати унуцад

Name

Гонг

19.06.2024 14:17

Питање је само тренутка кад ће и та "кошаркашева" фирма под америчке санкције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.06.2024 14:30

Лопов се лопову радује...нормално је да це форсирати фирме иу ЕУ,УК или УСА јер се подразумијева да имају политички благослов тих земаља а у реалности блеф шибицерски....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.06.2024 14:33

Тај Марко Гујаничић из Чачка је запослен као кошаркашки агент америчке фирме и лако може бити стављен на црну листу јер је добио скоро и држављанство БиХ...мислио је да га неће открити....а издали га сарадници из окружења...🤔🤔🤔🤔🤔🤔нема ко други...покајао се....али је касно...🤑🤑🤑🤑🤑

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Миле

19.06.2024 15:28

Или је ситуација обрнута...послали га амери с разлогом?! Ништа није случајно.

Name

Будала као и ти

19.06.2024 14:37

Незасити гадови!Узимају милионске послове,док у исто вријеме задужују Српску и крчме све што им падне руке.Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

19.06.2024 14:38

све ће бити моје, све рекао сам Игору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопов

19.06.2024 14:39

Вецк Лопов од оца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

19.06.2024 14:52

ДОСТАААААААААААА КРАЂЕРРЕЕЕРРРЕ ОД БЈЕДЕ И СИРОТИЊЕ..МАЛАЗЕ МАЛИ ДОБИО СИ 300 000 КМ..КАД СИ БИО БАЛАВАЦ ...ПРОКЛЕТО ТИ БИЛО СВЕ ДО 5 КОЉЕНА..ЛЕВЦАНСКА КОПИЛАД...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПП

19.06.2024 15:01

Која болесна будалста фаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.06.2024 15:52

Британци мере гледаност, сто? Па са њима ко тикве сади, о главу му се разлупају. Има и код нас струцњака, сто ангазујете странце? Они це гледаност, прилагодити својим потребама.Највецу гледаност це имати они, сто их британци плацају. Где вам је памет, бас сте се заиграли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.06.2024 17:59

Бо те Игор Додик и ти њега.

Name

Идеално

20.06.2024 10:50

Е бас си тоталитарна будалетина!!! Покусавас да будес паметан а онда написес такву глупост... Написао си глупост невидјену а хтио си несто сасвим друго. Ако ниси довољно упуцен и ако не разумијес немој ниста писати

Name

Ја

19.06.2024 16:09

КОЈА ПОТРЕБА ?ДА ЛИ СТИГНУ 10%ТОГ НОВЦА ПОТРОСИТИ?ИЛИ ИМАЈУ ФЕТИС ДА ГЛЕДАЈУ ОКО СЕБЕ СИРОМАСАН НАРОД А ОНИ ГЛАДНИ И ОЦИ ИМ ЈОС ГЛАДНИЈЕ.КОЈА ПОТРЕБА?КАДА СВИ НА САДА ВЕЦ И ЕВРОПИ И СВИЈЕТУ ДА ЈЕ МИЛОРАД ДОДИК ПОКРАО САВ ТАЈ НОВАЦ А НЕ МУКОТРПНО ЗАРАДИО.КОЈА ЈЕ ТО ТЕК СВРХА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

19.06.2024 16:21

Ма шта и. Брига пуни ко брод. Одоше они. Имају за сто живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

орган

19.06.2024 16:28

Само да се дијете не дрогира и да не убија мужеве преотетих жена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

19.06.2024 21:41

Људи моји цовјек има хиподрум,50 дунума оградјено ,средјено ,а вриједност непроцењива. Имање од 50 дунума.цува посебна станица полуције и.др. Сто то нико од ппсланика не казе. Зато су и власт и опозиција исти,само гледају да преваре народ и богате се

Name

Борс

20.06.2024 06:37

Како овај Игор има неке страсне оци страх ме погледати у њега

ОДГОВОРИТЕ