Kako su Britanci znali da će sa firmom Igora Dodika dobiti posao od 40 miliona maraka

Mediji u Republici Srpskoj, uglavnom oni pod kontrolom SNSD-a i Milorada Dodika ovih dana uz hvalospjeve i oduševljenje najavljuju dolazak britanske kompanije Kantar media u BiH koja bi prema njihovim tvrdnjama trebala preuzeti posao mjerenja gledanosti TV stanica u BiH.

Republika Srpska 19.06.2024 | 11:33
Kako su Britanci znali da će sa firmom Igora Dodika dobiti posao od 40 miliona maraka

Ne raduju se mediji pod Dodikovom kontrolom uzalud ovoj novini u BiH, jer bi kompanija Kantar te poslove trebala raditi sa svojim partnerima iz Banjaluke, firmom See Media Research za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, koju je registrovao Marko Gujaničić, košarkaš iz Srbije i prijatelj Igora Dodika, sina Milorada Dodika.

Raport otkriva da se iza svega krije pomno osmišljen plan s čijom realizacijom se krenulo još prošle godine, a objavljujemo i dokaz da je kompanija Kantar media svoj dolazak na tržište BiH najavila još prije nego što je Institut za metrologiju BIH na čelu s SNSD-ovom Milicom Ristović-Krstić (SNSD)  krenuo u trasiranje i otvaranje puta za njihov dolazak.

Direktorica "nacrtala" dimenzije uređaja kakav ima samo Kantar media

Naime, britanska firma Kantar Media na jednoj prezentaciji svojih usluga, održanoj u septembru 2023. godine u Zagrebu, na spisku i mapi zemalja u kojima djeluje ili će djelovati navela je i da dolazi na tržište BiH ili tačnije kako su napisali od 2004. godine su na tržištu „Bosnie“, uz navođenje poslova provođenja sporazuma o licenciranju tehnologija.

Kantar media još prošle godine najavila svoj dolazak na tržište BiH

Tada još nije bio izmijenjen pravilnik o mjerenju gledanosti TV stanica. Već u oktobru 2023. godine Milica Ristović-Krstić samovoljno i bez konsultacija sa Savjetom Instituta, a što je bila u obavezi, mijenja Pravilnik o mjerenju gledanosti TV stanica na način da je u njemu propisala da „dimenzije internet-peoplemetera ne smiju biti veće od 10cm x 7cm x 3cm kako bi se mogao postaviti i ugraditi u svako domaćinstvo.“

Na ovaj način je Dodikova direktorica „nacrtala“ kakav peoplemeter mora imati firma ovlaštena za mjerenje gledanosti i dala mogućnost da taj posao rade samo oni koji imaju uređaje takvih dimenzija. Treba napomenuti da dimenzije nekog uređaja koji se postavljaju u određen broj domaćinstava uopšte nemaju nikakve veze s funkcijom peoplemetra.

Trenutno ovaj uslov ne ispunjava nijedna agencija za mjerenje gledanosti u BiH, ali zato upravo takve uređaje posjeduje britanska Kantar media, koja je i prije izmjene pravilnika najavila svoj dolazak u BiH.

Ranije je uslove iz pravilnika ispunjavalo 11 kompanija u BiH, a posao mjerenja gledanosti bez problema vršila je jedna mjeriteljska laboratorija iz Sarajeva koja je imala sve potrebne dozvole, licence i certifikate, no sada nijedna kompanija te djelatnosti nema peoplemeter dimenzija kakve ima Kantar media.

Prijatelj Igora Dodika otvorio firmu

Nakon što je Kantar media najavila svoj dolazak u BiH, a SNSD-ova direktorica samovoljno u pravilniku državnog Instituta njihovim peoplemetrima prilagodila tražene dimenzije tih uređaja, na scenu stupa Marko Gujaničić, blizak porodici Dodik, odnosno Igoru Dodiku.

On je registrovao firmu See Media Research u Banjaluci, a prema podacima portala Akta ba. prvi bankovni račun ove firme otvoren je 4. januara 2024. godine.

Faksimil podataka s portala Akta.ba: Firma koju je registrovao prijatelj Igora Dodika prvi bankovni račun otvorila 4.januara 2024.godine

Trenutno, niko u BiH ne mjeri gledanost TV stanica, a sudeći prema najavama Dodikovih medija, sve izvjesnije je da će uskoro biti raspisan konkurs za taj posao na koji će se moći prijaviti samo Kantar media koja je u partnerskim odnosima s firmom iza koje se prema sve učestalijim navodima, a i tvrdnjama Raportovih izvora kao stvarni vlasnik krije Igor Dodik, koji iz više razloga ne može javno biti u vlasništvu ili suvlasništvu te firme jer je između ostalog i na američkoj crnoj listi zbog korupcije.

U slučaju da firma kojom iz sjene upravlja Igor Dodik u partnerstvu s Kantar medijom dobije posao mjerenja gledanosti TV stanica u BiH postoji opasnost da će porodica Dodik u potpunosti preuzeti kontrolu nad većinom medija u BiH.

Poznato je da svaki oglašivač koji se naprimjer želi reklamirati na određenoj TV stanici prati rezultate gledanosti TV kuće kojoj će platiti emitovanje reklame.

Ukoliko naprimjer poslove mjerenja gledanosti dobije firma pod kontrolom SNSD-a, na taj način ta firma ostvaruje i kontrolu nad raspodjelom novca iz marketinške industrije, a procjenjuje se da se u toj oblasti trenutno na godišnjem nivou vrti oko 40 miliona KM.

Naravno, bespoštedna borba nad kontrolom mjerenja gledanosti TV stanica i propisivanje uslova za mjerne uređaje koje za sada u BiH niko ne može ispuniti, govore u prilog sumnjama da se želi obezbijediti monopolistički uticaj u ovoj oblasti, ali i onima da se rezultatima gledanosti želi manipulisati.

A, gdje ima monopola, naročito kada su mediji u pitanju, onda postoji i opasnost od cenzure i od eliminacije iz raspodjele marketinškog kolača za SNSD nepodobnim komercijalnim TV kućama što bi moglo na kraju dovesti i do njihovog gašenja, a sa druge strane da se bolji rezultati fiktivno pripišu medijima pod Dodikovom kontrolom i na taj način im se omogući veći udio marketinga, a samim tim i novca.

O bliskim vezama Gujaničića i Dodika mlađeg, te njihovom planu da peuzmu tržište mjerenja gledanosti TV stanica, 'teškog' desetine miliona maraka na godišnjem nivou, ranije je pisao Nebojša Vukanović, a sumnje u korupciju i namještanje ovog posla problematizirala je i Komisija za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ta komisija je i organizovala javno saslušanje direktorice Instituta za metrologiju BiH Milice Ristović-Krstić na čiji račun je Komisija dobila optužbe da je nezakonito izmijenila 14 pravilnika, među kojima je i onaj o mjerenju gledanosti TV stanica.

Hoće li iko spriječiti potencijalnu korupciju

O izmjeni Pravilnika o mjerenju gledanosti TV stanica u BiH pred Sudom BiH trenutno se vodi upravni spor, pa je Komisija bila spriječena detaljnije ulaziti u meritum ovog problema.

Sa ciljem da spriječe potencijalnu korupciju u dodjeli ovog posla Komisija je usvojila zaključke da je potrebno uvesti veću institucionalnu kontrolu, transparentnost, kao i učešće stručne javnosti u rukovođenju Institutom za metrologiju BiH.

Zaključeno je i da se od Savjeta ministara BiH traži da, u roku od 90 dana, u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o metrologiji Bosne i Hercegovine, u smislu da se preciznije definiše uloga Savjeta  za mjeriteljstvo BiH, razmotri zakonska mogućnost usklađivanja sa najboljim praksama u okruženju i standardima Evropske unije kada je riječ o mjerenju gledanosti i da se da značaj parlamentarnom nadzoru.

Takođe, Komisija je proslijedila izvještaj o saslušanju Milice Ristović-Krstić relevantnim pravosudnim institucijama.

Zbog činjenice da su SAD sankcionisale nekoliko kompanija koje se već duže vrijeme spominju u kontekstu veza s Igorom Dodikom, upravo u ovom trenutku je važno da se nadležne institucije što prije pozabave i provjerom evidentnog namještanja posla mjerenja gledanosti TV stanica u BiH.

Jer, ako je Igor Dodik povezan sa firmom See Media research, SAD će to prije ili kasnije otkriti, a kolateralna šteta bi mogli biti i oni koji su za ovu situaciju s mjerenjem gledanosti TV kuća najmanje krivi.

Za nadati se da će i Kantar media, kompanija koja slovi za uglednu britansku firmu još jednom provjeriti je li firma koja se dovodi u vezu s Igorom Dodikom, osobom s "crne liste" SAD za njih uistinu poželjan partner, bez obzira na to što su iz ove britanske firme u prepisci u koju je Raport imao uvid, sami napisali da je "See Media research" zadužena da završi neophodnu dokumentaciju za njihov ulazak na tržište BiH. A, vidjeli smo kako se "završava" ta dokumentacija.

Otkriće da su najavili dolazak u BiH i prije nego što su dobili posao mjerenja gledanosti TV kuća u BiH za Kantar mediu jeste kompromitirajuće, ali ako se ispostavi da su se upustili u partnerstvo s firmom iza koje stoji Igor Dodik, to bi ih tek bih ih moglo odvesti u probleme.

(Raport)

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

40

19.06.2024 12:00

Jel to onih 40 Engleza?

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2024 14:24

Nije nego malom zapelo valjda za neku kompaniju u Rusiji. Bolje nego da se drogira

Name

Re

19.06.2024 20:56

Ko bi rekao da je gargamel ovoliki lopov.

Name

Sergej

20.06.2024 14:19

Pos.rem mu sliku. Kad ga vidim život mi se zgadi.

Name

Oni su

19.06.2024 12:00

U svakom momentu prisutni i ovde i u Srbiji britanski olos, ja Srbi sta im dopustate

ODGOVORITE
Name

disident

19.06.2024 12:42

Počni prvi da ih istjeruješ, pomoći ćemo svi!!

Name

Snaga uma

19.06.2024 12:00

Kad je krasti, onda britanci nisu spijuni, njih 40... Nisi neprijatelji srpske republike... Malo vam bilo...

ODGOVORITE
Name

Marko

19.06.2024 12:03

J.bo ih otac gladne! Udavili se dabogda!

ODGOVORITE
Name

Da da

19.06.2024 12:10

Nisu ludi da proglase da je neko gledaniji od režimske tv

ODGOVORITE
Name

Bibi

20.06.2024 07:56

Gospodine sjedni na traktor pa zaradi bogastvo i ako ti je iste traktore narod kupio znam reci ceš da si učio školu ako si učio skolu a to što radiš ni u jednoj školi se ne uči

Name

Realno

19.06.2024 12:10

Sin duboka drzava, diktatora oca , obavlja p***** poslove to je ocito samo je zalosno da vecina Srba u RS to nece da prizna Ceka nas dubioza totalni bankrot i nestanak entiteta.

ODGOVORITE
Name

Xy

19.06.2024 12:15

JEL TO FIRMA IZ ENGLESKE VLASNISTVO BRITANSKIH OBAVJESTAJACA,SA KOJIMA DODIK OVDE MANIPULISE G ODINAMA,PA ZAR LJUDI MOGU BITI TOLIKO PROKLETI,A IDU KOBAJAGI I LJUBE RUKU PATRIJARHU I MOLE SE BOGU.PROKLETI DO NEBA.DA LI ONI MISLE DA NA OVOM SVIJETU SAMO NJIHOVA DJECA TREBA DA ZIVE.

ODGOVORITE
Name

Ali i patrijarh

19.06.2024 12:43

Je pop politicara korumpiran8h u njihovoj sluzbiii!!! Sluzi njima i ordenje dijeli! Dno dna i ispod!

Name

RE XY

19.06.2024 14:39

Zar tu "ideju o 40 britanskih obavjestjaca" koji ce da skinu sa prijestolja Milorada Dodika prvi nije pomenuo Dodikov "prvi obavjestajac" Predrag Ceranic?

Name

Jana

19.06.2024 12:16

Firma iz Engleske koja se bavi mjerenjem se zove Kantar? Englezi poceli srpske rijeci da koriste, mora da je i to Dodikova zasluga

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2024 12:56

Kantar je tursko arapska rijec

Name

Re

19.06.2024 12:58

Provjeri cija je rijec kantar, pa tek tada komentarisi.

Name

Re

19.06.2024 15:15

Treba i to dobro istražiti. Ko je stvarni vlasnik te firme. Kantar.

Name

Jana

19.06.2024 20:34

Istrazi ti kako se na arapskom kaze i pise ta rijec

Name

Day Me

19.06.2024 12:17

Ma kakva osoba sa crne liste?To je sve show.

ODGOVORITE
Name

Mile

19.06.2024 12:25

Nema veze, svakako ce na crnu listu za koji mjesec.

ODGOVORITE
Name

Koza nistra 21 vijeka

19.06.2024 12:45

Poharala sve! Narod opljacksli drzavu opljackali milioneri predratni histapleri bez znanja bez moralaaa

Name

Orginal direktor

19.06.2024 12:42

Partijsko podobni!!! Svi direktori partijasi podobni na isti kalup rade Kriminalnopoliticka hobotnica sa pipcimaaaaa iz medjunarodne zajednice harajuuu!! Scenarij na sve moguce i nemoguce nacine potkivajuu pidmazujuu kupujuu papkeee lobiste predstavnike do putinaborbana janseee baze prljavog kspitala svudvpo svijetuuuu razbacalii! Pljacka stoljecaa

ODGOVORITE
Name

Bl

19.06.2024 12:42

Pa koliko vam treba malo imate pa majku vam j..... samo da je vama a vratice vam se kad tad toliko sta zla ljudima nanijeli da vam se mora vratit i da ne mislite da sam kao vi nece mi biti drago kad vam se bude vracalo bice mi vas zao kad shvatite koliko ste jadni i pohlebni bili al tad ce biti kasno

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

19.06.2024 13:37

Čudi me da BiH tržiŝte nije ispitala Mi-6 da znaju sa kim će imati posla,osim da je ranije pao dogovor.

Name

re

19.06.2024 12:55

A sve plaća sirotinja raja...........

ODGOVORITE
Name

Bakinci

19.06.2024 13:18

Fino ime s nasih podrucja...Kantar.

ODGOVORITE
Name

Škola

19.06.2024 13:34

Igor vec naređuje koliko se glasova mora skupiti po javnim ustanovama, direktori naravno slijepo slušaju i vrse mobing, zbog toga se mora zabraniti da direktori budu clanovi bilo koje partije.

ODGOVORITE
Name

BL

19.06.2024 14:00

Po BL se uveliko priča da će Smit donijeti odluku o tome u poslednjem trenutku

Name

Zoki

19.06.2024 13:39

Ja predlažem da se raspuste sve institucije BiH I Republike Srpske da džaba zaposleni ne primaju platu,a da se BiH gruntovno I katastarski prepiše porodici Dodik I da Narodi koji tu nažalost žive, plaćaju udisanje vazduha kao I kretanja po državi.Ovakve države I ovakvog kriminala nema na svijetu niti će uskoro biti. Neka je Bog u pomoći svima koji žive na tim prostorima,Amin!!!!

ODGOVORITE
Name

Ha ha

19.06.2024 13:50

Zato sto radi sa njima

ODGOVORITE
Name

Uuuuu

19.06.2024 14:51

U RS i BiH uopste netrebaju postajati partije, neka se presjednivi, podlanici nacelnici odbornici, direktori zsposljavsju po konkursu , nek se izabere najkvalitetniji kadar, i nek se zsposljavaju mladi obrazovani ljudi, a ove dede neka idu cuvati unucad

Name

Gong

19.06.2024 14:17

Pitanje je samo trenutka kad će i ta "košarkaševa" firma pod američke sankcije...

ODGOVORITE
Name

Realno

19.06.2024 14:30

Lopov se lopovu raduje...normalno je da ce forsirati firme iu EU,UK ili USA jer se podrazumijeva da imaju politički blagoslov tih zemalja a u realnosti blef šibicerski....

ODGOVORITE
Name

Mile

19.06.2024 14:33

Taj Marko Gujaničić iz Čačka je zaposlen kao košarkaški agent američke firme i lako može biti stavljen na crnu listu jer je dobio skoro i državljanstvo BiH...mislio je da ga neće otkriti....a izdali ga saradnici iz okruženja...🤔🤔🤔🤔🤔🤔nema ko drugi...pokajao se....ali je kasno...🤑🤑🤑🤑🤑

ODGOVORITE
Name

@Mile

19.06.2024 15:28

Ili je situacija obrnuta...poslali ga ameri s razlogom?! Ništa nije slučajno.

Name

Budala kao i ti

19.06.2024 14:37

Nezasiti gadovi!Uzimaju milionske poslove,dok u isto vrijeme zadužuju Srpsku i krčme sve što im padne ruke.Fuj!

ODGOVORITE
Name

BAJA

19.06.2024 14:38

sve će biti moje, sve rekao sam Igoru

ODGOVORITE
Name

Lopov

19.06.2024 14:39

Veck Lopov od oca

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA MUNCHEN

19.06.2024 14:52

DOSTAAAAAAAAAAAA KRAĐERREEERRRE OD BJEDE I SIROTINJE..MALAZE MALI DOBIO SI 300 000 KM..KAD SI BIO BALAVAC ...PROKLETO TI BILO SVE DO 5 KOLJENA..LEVCANSKA KOPILAD...

ODGOVORITE
Name

PP

19.06.2024 15:01

Koja bolesna budalsta faca.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.06.2024 15:52

Britanci mere gledanost, sto? Pa sa njima ko tikve sadi, o glavu mu se razlupaju. Ima i kod nas strucnjaka, sto angazujete strance? Oni ce gledanost, prilagoditi svojim potrebama.Najvecu gledanost ce imati oni, sto ih britanci placaju. Gde vam je pamet, bas ste se zaigrali?

ODGOVORITE
Name

re

19.06.2024 17:59

Bo te Igor Dodik i ti njega.

Name

Idealno

20.06.2024 10:50

E bas si totalitarna budaletina!!! Pokusavas da budes pametan a onda napises takvu glupost... Napisao si glupost nevidjenu a htio si nesto sasvim drugo. Ako nisi dovoljno upucen i ako ne razumijes nemoj nista pisati

Name

Ja

19.06.2024 16:09

KOJA POTREBA ?DA LI STIGNU 10%TOG NOVCA POTROSITI?ILI IMAJU FETIS DA GLEDAJU OKO SEBE SIROMASAN NAROD A ONI GLADNI I OCI IM JOS GLADNIJE.KOJA POTREBA?KADA SVI NA SADA VEC I EVROPI I SVIJETU DA JE MILORAD DODIK POKRAO SAV TAJ NOVAC A NE MUKOTRPNO ZARADIO.KOJA JE TO TEK SVRHA?

ODGOVORITE
Name

Ssss

19.06.2024 16:21

Ma šta i. Briga puni ko brod. Odoše oni. Imaju za sto života.

ODGOVORITE
Name

organ

19.06.2024 16:28

Samo da se dijete ne drogira i da ne ubija muževe preotetih žena

ODGOVORITE
Name

Alo

19.06.2024 21:41

Ljudi moji covjek ima hipodrum,50 dunuma ogradjeno ,sredjeno ,a vrijednost neprocenjiva. Imanje od 50 dunuma.cuva posebna stanica polucije i.dr. Sto to niko od ppslanika ne kaze. Zato su i vlast i opozicija isti,samo gledaju da prevare narod i bogate se

Name

Bors

20.06.2024 06:37

Kako ovaj Igor ima neke strasne oci strah me pogledati u njega

ODGOVORITE