Зашто је поново закочена градња зграде ИДДЕЕА-е?

Након што Савјет министара Босне и Херцеговине поново није усвојио одлуку о одобрењу Пројекта изградње објекта Агенције за идентификационе документе БиХ, постало је јасно да ова институција ускоро неће добити своју зграду у Бањалуци. Тако се више не зна ко и са којим мотивом кочи овај посао који је давно требало да буде завршен.

Република Српска 13.06.2024 | 19:41
Зашто је поново закочена градња зграде ИДДЕЕА-е?

Посао изградње зграде Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ познатије као ИДЕА у сопствену зграду, требало је да буде окончан прије 10 година. Испочетка су одлуку о градњи зграде саботирали министри из СДА, међутим исту сада коче министри из Републике Спрске

Тако Агенција и даље остаје у изнајмљеним просторијама гдје годишње плаћа стотине хиљада марака кирије, а давно започета нова зграда ове институције годинама зараста у коров. Директор ИДДЕЕА-е Алмир Бадњевић је бурно реаговао на још једну блокаду наставка градње и најавио кривичну пријаву.

"Против једног од искомплексираних министара који је покушао да уцјењује и запошљава по ИДДЕЕА-и па му није баш пошло за руком. Ово је његов ‘одговор’, који смо баш и чекали”, поручио је Бадњевић.

Министри из Републике Српске у Савјету министара су Ненад Нешић, Срђан Амиџић и Сташа Кошарац. Бадњевић међутим није прецизирао да ли пријаву подноси против Кошарца, како се спекулише у медијима. На наше питање Кошарцу због чега је блокирао наставак изградње из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, одговор није стигао.

"Иако нико од наших министара није рекао због чега је заустављена градња ИДДЕЕА-ине зграде у Бањалуци за коју су обезбијеђена новчана средства, људима је јасно да је у питању проблем око пара и фирми које ће да раде градњу те зграде, јер очигледно се нису намирили одређени министри односно политичке странке", сматра Ненад Грковић посланик Листе за правду и ред у Представничком дому парламента БиХ.

Савјет министара је још 2011. године донио одлуку о изградњи зграде Агенције у Бањалуци, већ тада крећу политичке перипетије и условљавања са разним мотивима који су далеко од интереса грађана.

"Гдје год постоји ситуација да се из буџета плаћају изнајмљени простори – ту неко зарађује. А концепт коалиционих партнера на бх. нивоу је такав да сви хоће као странке или појединци имају користи од чињенице да се налазе на тим задацима гдје свако има неки свој комад интереса", сматра економсита Зоран Павловић. 

У претходним годинама се повећавала и цијена изградње. Тако је тај износ са првобитних 16, порастао на преко 24 милиона марака, а рок за окончање радова продужен је на 2026. годину.

До блокаде је дошло јер у Савјету министара не могу да се договоре око већине питања осим када се радни о постављању кадрова на функције. Тако на посљедњој сједници када је ова градња заустављена, блокада није било када се десила попуна директорских фотеља у институцијама БиХ. То показује да власт на нивоу БиХ одлично функционише само када је у питању подјела фотеља.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Па шта је ово

13.06.2024 20:37

Не може бити против без да каже зашто? И ово је спрдацина од урдјења државе. Сједе шверцери и чекају да се утале а ако нема тала не гласају и шта имамо? Објекти се не граде млади одлазе шверцери настављају красти и богатити се. Шта је онда та Кристо и каква је њена улога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.06.2024 20:52

Треба се неко уградити а надлежни органи шуте сви су у шеми

Name

Ре

13.06.2024 23:50

Ради тала. А народ ћути. Да не буде горе. Да не буде рата. А ко нас то напада. Нико. А ко нам прави горе. Онај ко влада. Страхом И шта сад. Јесмо ли толике кукавице и заглупљени. Или смо сви лопови. Или смо отишли одавде.

Name

Горан

13.06.2024 21:25

Јасно као дан. Коце јер неко прима добру кирију. Појединци каци од БиХ дрзаве. Како?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

13.06.2024 22:08

Класика наша. Они сваки за себе имају комбинације које пролазе кад се договоре... Кога брига о потребама, народу, држави уопште. Битно је да се њима сложе коцкице.... Чији је пословни простор који се изнајмљује или чији је плац или објекат који треба дебело платити из буџета. Ово је тунгузија из вицева а не држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

13.06.2024 23:47

Мора заратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незгодан

14.06.2024 01:36

Јасно је и птицама на дрвету да свим овим властодрсцима не одговара да ствари у дрзави функционису. Није битно је ли то РС, ФБиХ или БиХ - прица је иста. Неце се те паре саме покрасти, ипак се ту улазе напор. А кад би дрзава поцела функционисати како треба, било би тезе да се паре покраду, а и народ би недајбозе поцео да добија идеје о бољем зивоту и лаксем уклањању са власти разних владара и владарцица, па ста цемо онда? Овако бар знамо судбину, ови краду, ми немамо, и идемо даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зекс

14.06.2024 06:20

Господо владајуци ово је најбоља слика ваше владавине ово је ваша лична карта да вам и сада није крива опозиција или Марфи илиони из Сарајева ,сви су криви осим вас ,права истина је нисте се могли договорити око тала фуј све се види

ОДГОВОРИТЕ