Zašto je ponovo zakočena gradnja zgrade IDDEEA-e?

Nakon što Savjet ministara Bosne i Hercegovine ponovo nije usvojio odluku o odobrenju Projekta izgradnje objekta Agencije za identifikacione dokumente BiH, postalo je jasno da ova institucija uskoro neće dobiti svoju zgradu u Banjaluci. Tako se više ne zna ko i sa kojim motivom koči ovaj posao koji je davno trebalo da bude završen.

Republika Srpska 13.06.2024 | 19:41
Zašto je ponovo zakočena gradnja zgrade IDDEEA-e?

Posao izgradnje zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH poznatije kao IDEA u sopstvenu zgradu, trebalo je da bude okončan prije 10 godina. Ispočetka su odluku o gradnji zgrade sabotirali ministri iz SDA, međutim istu sada koče ministri iz Republike Sprske

Tako Agencija i dalje ostaje u iznajmljenim prostorijama gdje godišnje plaća stotine hiljada maraka kirije, a davno započeta nova zgrada ove institucije godinama zarasta u korov. Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević je burno reagovao na još jednu blokadu nastavka gradnje i najavio krivičnu prijavu.

"Protiv jednog od iskompleksiranih ministara koji je pokušao da ucjenjuje i zapošljava po IDDEEA-i pa mu nije baš pošlo za rukom. Ovo je njegov ‘odgovor’, koji smo baš i čekali”, poručio je Badnjević.

Ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara su Nenad Nešić, Srđan Amidžić i Staša Košarac. Badnjević međutim nije precizirao da li prijavu podnosi protiv Košarca, kako se spekuliše u medijima. Na naše pitanje Košarcu zbog čega je blokirao nastavak izgradnje iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odgovor nije stigao.

"Iako niko od naših ministara nije rekao zbog čega je zaustavljena gradnja IDDEEA-ine zgrade u Banjaluci za koju su obezbijeđena novčana sredstva, ljudima je jasno da je u pitanju problem oko para i firmi koje će da rade gradnju te zgrade, jer očigledno se nisu namirili određeni ministri odnosno političke stranke", smatra Nenad Grković poslanik Liste za pravdu i red u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Savjet ministara je još 2011. godine donio odluku o izgradnji zgrade Agencije u Banjaluci, već tada kreću političke peripetije i uslovljavanja sa raznim motivima koji su daleko od interesa građana.

"Gdje god postoji situacija da se iz budžeta plaćaju iznajmljeni prostori – tu neko zarađuje. A koncept koalicionih partnera na bh. nivou je takav da svi hoće kao stranke ili pojedinci imaju koristi od činjenice da se nalaze na tim zadacima gdje svako ima neki svoj komad interesa", smatra ekonomsita Zoran Pavlović. 

U prethodnim godinama se povećavala i cijena izgradnje. Tako je taj iznos sa prvobitnih 16, porastao na preko 24 miliona maraka, a rok za okončanje radova produžen je na 2026. godinu.

Do blokade je došlo jer u Savjetu ministara ne mogu da se dogovore oko većine pitanja osim kada se radni o postavljanju kadrova na funkcije. Tako na posljednjoj sjednici kada je ova gradnja zaustavljena, blokada nije bilo kada se desila popuna direktorskih fotelja u institucijama BiH. To pokazuje da vlast na nivou BiH odlično funkcioniše samo kada je u pitanju podjela fotelja.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Pa šta je ovo

13.06.2024 20:37

Ne može biti protiv bez da kaže zašto? I ovo je sprdacina od urdjenja države. Sjede šverceri i čekaju da se utale a ako nema tala ne glasaju i šta imamo? Objekti se ne grade mladi odlaze šverceri nastavljaju krasti i bogatiti se. Šta je onda ta Kristo i kakva je njena uloga?

ODGOVORITE
Name

Pa

13.06.2024 20:52

Treba se neko ugraditi a nadležni organi šute svi su u šemi

Name

Re

13.06.2024 23:50

Radi tala. A narod ćuti. Da ne bude gore. Da ne bude rata. A ko nas to napada. Niko. A ko nam pravi gore. Onaj ko vlada. Strahom I šta sad. Jesmo li tolike kukavice i zaglupljeni. Ili smo svi lopovi. Ili smo otišli odavde.

Name

Goran

13.06.2024 21:25

Jasno kao dan. Koce jer neko prima dobru kiriju. Pojedinci kaci od BiH drzave. Kako?

ODGOVORITE
Name

Kole

13.06.2024 22:08

Klasika naša. Oni svaki za sebe imaju kombinacije koje prolaze kad se dogovore... Koga briga o potrebama, narodu, državi uopšte. Bitno je da se njima slože kockice.... Čiji je poslovni prostor koji se iznajmljuje ili čiji je plac ili objekat koji treba debelo platiti iz budžeta. Ovo je tunguzija iz viceva a ne država.

ODGOVORITE
Name

Bok

13.06.2024 23:47

Mora zaratiti.

ODGOVORITE
Name

Nezgodan

14.06.2024 01:36

Jasno je i pticama na drvetu da svim ovim vlastodrscima ne odgovara da stvari u drzavi funkcionisu. Nije bitno je li to RS, FBiH ili BiH - prica je ista. Nece se te pare same pokrasti, ipak se tu ulaze napor. A kad bi drzava pocela funkcionisati kako treba, bilo bi teze da se pare pokradu, a i narod bi nedajboze poceo da dobija ideje o boljem zivotu i laksem uklanjanju sa vlasti raznih vladara i vladarcica, pa sta cemo onda? Ovako bar znamo sudbinu, ovi kradu, mi nemamo, i idemo dalje.

ODGOVORITE
Name

Zeks

14.06.2024 06:20

Gospodo vladajuci ovo je najbolja slika vaše vladavine ovo je vaša lična karta da vam i sada nije kriva opozicija ili Marfi ilioni iz Sarajeva ,svi su krivi osim vas ,prava istina je niste se mogli dogovoriti oko tala fuj sve se vidi

ODGOVORITE