Вучић: Суштина резолуције је била да Србија прихвати да је крива за све

- Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је суштина резолуције била да се на Србију изврши притисак и да Србија прихвати да је крива за све и да јој се зада ударац. 

Србија 24.05.2024 | 21:59
Вучић: Суштина резолуције је била да Србија прихвати да је крива за све

Вучић је прокоментарисао и писања немачких медија који су, како се наводи, шокирани резултатом.

" Они кажу оно што се никада није догодило. Две даме из две изузетно моћне европске земље су изашле напоље. Били су толико шокирани резултатима. Није им енглески матерњи језик, па није ни Британија. Дакле, нису из Ирске или Малте или не знам одакле. Дакле, оне су говориле - ово је тужан, ово је најтужнији дан. Ја сам рекао да, тужан је", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Истакао је да је суштина свега била да се на Србију изврши притисак да ми прихватимо да смо криви за све, да ми прихватимо да у Јасеновцу нису убијани Срби него да су тамо убијани Хрвати и да су их убијали Срби.

" И веровали или не, иако мислите да претерујем у овом тренутку, последњи њихови научни скупови вам показују да уопште не претерујем. Немојте да сметнете с ума да цела Европа ћути на чињеницу да имате сад по попису 20.000 Хрвата православне вере", рекао је он. 

Како је рекао председник, једина намера је била да се један народ осуди без пресуде, јер други смисао није постојао.

"Ако је смисао резолуције у обележавању, па то се ради сваке године и овако и онако. Ви видите шта се променило? Добро, шта је ваш закључак после свега? Шта је био циљ? То што ћете да убаците у буџет, 350.000 до 900.000 евра. Ево, јел' то проблем, могли сте то од нас да тражите. Дакле, хоћу само да вам кажем, суштина је у следећем.

Ми смо се суочили са силом од Америке и Канаде, целе Европе коју је носила Немачка, па до Јапана, Аустралије и Новог Зеланда и Чилеа, у Јужној Америци. Погледајте сад, у Централној Америци против нас су гласали само Костарика, то су баш познате онако као директно државе под контролом знате већ кога, и Салвадор. Али три највеће државе Централне Америке нису. Америка, Мексико, Хондурас, Никарагва, једна је била против, две су биле уздржане", рекао је предсеник.

Истакао је да је Јамајка била уздржана. Свети Винцент и Гренадини, Света Луција, али Антигва и Барбуда против, Куба против.

Вучић је прокоментарисао и писања швајцарских медија и рекао да ми нисмо примаоци факса и мејлова, како су неки очекивали.

Вучић је нагласио да, иако не желе да прихвате, ми смо легитимно победили и да су му рекли да не сме да уноси заставу у скупштину.

" Легитимно смо их победили, то их убедљиво победили. Не са три разлике, него са 23 разлике. То што су они то рекли, пуј пике не важи. Чињеница је да нису успели да добију ни ту просту већину. Сматрао сам да је страшно важно да им покажемо колико се поносимо својом заставом. Ја ни једну лошу реч о Бошњацима нисам рекао, ни једну ружну реч о Сребреничким жртвама, нити је могуће да се то каже, нити је нормално да се то каже. Ништа од свега тога. Цео смисао свега што су смислили је био задати Србији ударац, причати овакве глупости", рекао је Вучић.

Молим све да разумеју да сами морамо да решавамо проблеме на Балкану

 Председник Србије Александар Вучић нагласио је вечерас да кључно решење за проблеме на Балкану лежи у међусобним разговорима и нагласио да моли све да разумеју да сами у региону морамо да решавамо своје проблеме.
 
"Немојте, кад вас молим ви да нам одређујете, кад год сте нам ви, Аустријанци и ви, Немци одређивали, увек смо само ратовали и увек смо само имали проблеме између себе, јер су се неки ослањали на Аустријанце и
 
Немце очекујући да ће оне друге у региону да победе", рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.
 
Председник је нагласио да га интересују обични људи, а не политички ставови Сарајева.
 
"Молим све друге у региону, пре свега молим Бошњаке, Сарајево ме не интересује политички, уопште ме не занимају, интересују ме само људи обични, само да разумеју да ми сами морамо да решавамо своје проблеме", рекао је председник Вучић. 
 
Он је најавио да ће у понедељак разговарати са Бошњацима овде у Србији. 
 
"Ми имамо једну земљу. Ми морамо да живимо на најнормалнији могући начин, са далеко нижим тензијама и морамо да гледамо у будућност и да гледамо шта ћемо да радимо са ЕXПО, шта ћемо да урадимо за младе људе, шта ћемо да урадимо за будућност Србије и како ће наше плате да буду веће", навео је он. 
 
Нагласио је да је изузетно поносан на чињеницу да су се ствари измениле у односу на пре 25 година, када је од 10 Бошњака који су напуштали Нови Пазар и одлазило, не у иностранство него у регион, девет ишло у Сарајево и сарајевску област, а један у Београд или неки други град у централној Србији. 
 
"Данас је девет према један за Београд и поносан сам на ту чињеницу. Срећан сам између осталог и зато што се овде живи боље. Зато што су тамо биле плате 60 евра веће и 2012. Данас је плата у Србији већа за 150 евра", навео је председник.
 
Везано за изјаву муфтије Јусуфспахића који је рекао - "овај народ није геноцидан, моја Србија то не заслужује"  председник је изразио задовољство и захвалност због свега што је муфтија навео.
 
Председник је рекао да је муфтија дивно говорио и о суживоту, а навео је и да муслимани на територији Србије који су под влашћу већинског православног становништва, живе и раде у слози и деле заједничку судбину вековима.
Вучић је додао да је захвалан и муфтији и патријарху Порфирију.
 
Патријарху, како је рекао, због тога што је много учинио за све нас и за српски народ и уједињење.
 
"Али сам захвалан и господину Јосуфспахићу са којим сам на дневном нивоу размењивао поруке кад сам био у Њујорку.  Ми се познајемо већ, мислим, 35 година. И пре политике и потпуно приватно и хвала му на свему", рекао је председник и додао да мора да каже да има и добре односе са муфтијом Мевлудом Дудићем.
 
"Наставићемо да радимо. Ни Срби немају никакав разлог за страх, ни Бошњаци немају никакав разлог за страх овде код нас", рекао је председник. 

(Тањуг) Фото: Принтскрин ТВ Прва