Vučić: Suština rezolucije je bila da Srbija prihvati da je kriva za sve

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je suština rezolucije bila da se na Srbiju izvrši pritisak i da Srbija prihvati da je kriva za sve i da joj se zada udarac. 

Srbija 24.05.2024 | 21:59
Vučić: Suština rezolucije je bila da Srbija prihvati da je kriva za sve

Vučić je prokomentarisao i pisanja nemačkih medija koji su, kako se navodi, šokirani rezultatom.

" Oni kažu ono što se nikada nije dogodilo. Dve dame iz dve izuzetno moćne evropske zemlje su izašle napolje. Bili su toliko šokirani rezultatima. Nije im engleski maternji jezik, pa nije ni Britanija. Dakle, nisu iz Irske ili Malte ili ne znam odakle. Dakle, one su govorile - ovo je tužan, ovo je najtužniji dan. Ja sam rekao da, tužan je", rekao je Vučić za TV Prva.

Istakao je da je suština svega bila da se na Srbiju izvrši pritisak da mi prihvatimo da smo krivi za sve, da mi prihvatimo da u Jasenovcu nisu ubijani Srbi nego da su tamo ubijani Hrvati i da su ih ubijali Srbi.

" I verovali ili ne, iako mislite da preterujem u ovom trenutku, poslednji njihovi naučni skupovi vam pokazuju da uopšte ne preterujem. Nemojte da smetnete s uma da cela Evropa ćuti na činjenicu da imate sad po popisu 20.000 Hrvata pravoslavne vere", rekao je on. 

Kako je rekao predsednik, jedina namera je bila da se jedan narod osudi bez presude, jer drugi smisao nije postojao.

"Ako je smisao rezolucije u obeležavanju, pa to se radi svake godine i ovako i onako. Vi vidite šta se promenilo? Dobro, šta je vaš zaključak posle svega? Šta je bio cilj? To što ćete da ubacite u budžet, 350.000 do 900.000 evra. Evo, jel' to problem, mogli ste to od nas da tražite. Dakle, hoću samo da vam kažem, suština je u sledećem.

Mi smo se suočili sa silom od Amerike i Kanade, cele Evrope koju je nosila Nemačka, pa do Japana, Australije i Novog Zelanda i Čilea, u Južnoj Americi. Pogledajte sad, u Centralnoj Americi protiv nas su glasali samo Kostarika, to su baš poznate onako kao direktno države pod kontrolom znate već koga, i Salvador. Ali tri najveće države Centralne Amerike nisu. Amerika, Meksiko, Honduras, Nikaragva, jedna je bila protiv, dve su bile uzdržane", rekao je predsenik.

Istakao je da je Jamajka bila uzdržana. Sveti Vincent i Grenadini, Sveta Lucija, ali Antigva i Barbuda protiv, Kuba protiv.

Vučić je prokomentarisao i pisanja švajcarskih medija i rekao da mi nismo primaoci faksa i mejlova, kako su neki očekivali.

Vučić je naglasio da, iako ne žele da prihvate, mi smo legitimno pobedili i da su mu rekli da ne sme da unosi zastavu u skupštinu.

" Legitimno smo ih pobedili, to ih ubedljivo pobedili. Ne sa tri razlike, nego sa 23 razlike. To što su oni to rekli, puj pike ne važi. Činjenica je da nisu uspeli da dobiju ni tu prostu većinu. Smatrao sam da je strašno važno da im pokažemo koliko se ponosimo svojom zastavom. Ja ni jednu lošu reč o Bošnjacima nisam rekao, ni jednu ružnu reč o Srebreničkim žrtvama, niti je moguće da se to kaže, niti je normalno da se to kaže. Ništa od svega toga. Ceo smisao svega što su smislili je bio zadati Srbiji udarac, pričati ovakve gluposti", rekao je Vučić.

Molim sve da razumeju da sami moramo da rešavamo probleme na Balkanu

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je večeras da ključno rešenje za probleme na Balkanu leži u međusobnim razgovorima i naglasio da moli sve da razumeju da sami u regionu moramo da rešavamo svoje probleme.
 
"Nemojte, kad vas molim vi da nam određujete, kad god ste nam vi, Austrijanci i vi, Nemci određivali, uvek smo samo ratovali i uvek smo samo imali probleme između sebe, jer su se neki oslanjali na Austrijance i
 
Nemce očekujući da će one druge u regionu da pobede", rekao je Vučić gostujući na TV Prva.
 
Predsednik je naglasio da ga interesuju obični ljudi, a ne politički stavovi Sarajeva.
 
"Molim sve druge u regionu, pre svega molim Bošnjake, Sarajevo me ne interesuje politički, uopšte me ne zanimaju, interesuju me samo ljudi obični, samo da razumeju da mi sami moramo da rešavamo svoje probleme", rekao je predsednik Vučić. 
 
On je najavio da će u ponedeljak razgovarati sa Bošnjacima ovde u Srbiji. 
 
"Mi imamo jednu zemlju. Mi moramo da živimo na najnormalniji mogući način, sa daleko nižim tenzijama i moramo da gledamo u budućnost i da gledamo šta ćemo da radimo sa EXPO, šta ćemo da uradimo za mlade ljude, šta ćemo da uradimo za budućnost Srbije i kako će naše plate da budu veće", naveo je on. 
 
Naglasio je da je izuzetno ponosan na činjenicu da su se stvari izmenile u odnosu na pre 25 godina, kada je od 10 Bošnjaka koji su napuštali Novi Pazar i odlazilo, ne u inostranstvo nego u region, devet išlo u Sarajevo i sarajevsku oblast, a jedan u Beograd ili neki drugi grad u centralnoj Srbiji. 
 
"Danas je devet prema jedan za Beograd i ponosan sam na tu činjenicu. Srećan sam između ostalog i zato što se ovde živi bolje. Zato što su tamo bile plate 60 evra veće i 2012. Danas je plata u Srbiji veća za 150 evra", naveo je predsednik.
 
Vezano za izjavu muftije Jusufspahića koji je rekao - "ovaj narod nije genocidan, moja Srbija to ne zaslužuje"  predsednik je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog svega što je muftija naveo.
 
Predsednik je rekao da je muftija divno govorio i o suživotu, a naveo je i da muslimani na teritoriji Srbije koji su pod vlašću većinskog pravoslavnog stanovništva, žive i rade u slozi i dele zajedničku sudbinu vekovima.
Vučić je dodao da je zahvalan i muftiji i patrijarhu Porfiriju.
 
Patrijarhu, kako je rekao, zbog toga što je mnogo učinio za sve nas i za srpski narod i ujedinjenje.
 
"Ali sam zahvalan i gospodinu Josufspahiću sa kojim sam na dnevnom nivou razmenjivao poruke kad sam bio u Njujorku.  Mi se poznajemo već, mislim, 35 godina. I pre politike i potpuno privatno i hvala mu na svemu", rekao je predsednik i dodao da mora da kaže da ima i dobre odnose sa muftijom Mevludom Dudićem.
 
"Nastavićemo da radimo. Ni Srbi nemaju nikakav razlog za strah, ni Bošnjaci nemaju nikakav razlog za strah ovde kod nas", rekao je predsednik. 

(Tanjug) Foto: Printskrin TV Prva