Није позната судбина 20 апартмана бивше бијељинске Шећеране?!

Такође, Република Српска у свом власништву, преко шећеране у Бијељини, има више од 20 апартмана у Бијелој у Црној Гори. У неком тренутку, Влада Српске је бунгалове из Бијеле понудила на продају, али за мизерних 500 евра по квадрату. Даља судбина није позната широј јавности.

Република Српска 24.05.2024 | 20:00
Није позната судбина 20 апартмана бивше бијељинске Шећеране?!

Република Српска у свом власништву има 250 некретнина, и то чак 97 у Федерацији БиХ, у Хравтској 42, у Србији такође 97, док је у Црној Гори и Словенији нешто мањи број некретнина – 13 односно 1.

Највећи проблем је што, због неажурности и незаинтересованости Владе Републике Српске, њена имовина пропада, попут одмаралишта и хотела у Хрватској.

Такође, Република Српска у свом власништву, преко шећеране у Бијељини, има више од 20 апартмана у Бијелој у Црној Гори. У неком тренутку, Влада Српске је бунгалове из Бијеле понудила на продају, али за мизерних 500 евра по квадрату. Даља судбина није позната широј јавности.

 "Ако Влада не стави на сједницу захтјев ИРБ – а, да се донесе одлука о продају неке некретнине, она се не може продати. Ја знам да је прије двије године поднијет захтјев ИРБ – а да се купи нека некретнина, Влада то двије године није ставила на дневни ред.", рекао је Зоран Павловић, економиста.

Према нашим информацијама, у питању је некретнина Рафинерије у Броду која је у Малом Лошињу у Хрватској, а предмет је још на чекању. Све некретнине су углавном разним приватизацијама припале Републици Српској.

Некретнине и потраживања предузећа налазе се у надлежности Фонда за некретнине и потраживања у власништву Републике Српске којим управља Инвестиционо-развојна банка Републике Српске.

„Међутим, у многим предузећима су вођени и давно окончани ликвидациони и стечајни поступци, па су та предузећа брисана из судских регистара, док судски и управни поступци трају годинама. Оно што је највећи проблем у рјешавању статуса предметних некретнина јесте непостојање билатералних споразума између бивших република СФРЈ. Са одређеним правом на овој имовини у јавним регистрима ван БиХ уписана су предузећа која су имовину исказала у пасивном подбилансу или трећа лица, али није уписана Република Српска“, наводе у ИРБ-у.

Ипак, тачне лоакције свих некретнина нису познате широј јавности. Све се држи у строгој тајности, због чега, не зна се.

"Оно што ја мислим да би се требало десити, јесте да јавност добије на увид које тачно некретнине, на којим локацијама, које квадратуре, ко то користи ако користи, и на који начин се то, у ова тешка времена, може најбоље искористити.", поручује Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП - а у НСРС.

Очито је да је Влада незаинтересована да ријеши ово питање, с обзиром да је у само седам случајева ријешила комплетну папирологију. И то је све што за сада јавност зна.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Иде иде

24.05.2024 20:12

Све је познато зна ће се после избора коме шта је дато ,поклоњено и продати !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тако

24.05.2024 21:57

Апартмане појели мољци. Нису остали ни дугмици

Name

Ре

24.05.2024 22:45

Откуд им идеја да је то преживело? Давно је покупљен кајмак.

Name

Рекох

25.05.2024 16:53

Отишло ... Нема више ни пепељаре.

Name

Игор

24.05.2024 20:42

Мени није јасно како је могуце да се не зна ста је са некретнинама. Инспекција уђе у фирму и нађе 10 сокова да нису уписани на стање а овдје фали већа вроједност и сви се праве луди. Па ово нема нигдје. Нико не одговара ни заста нити се ко стиди. Мозда и треба да нестане ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун Толовац Толе

24.05.2024 20:52

Зар није уништио онај кримос Павгорд, што сада пљачка заједно са Зораном Стевановићем Алумину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда Ставра

24.05.2024 22:00

Апартмане у Бијелој су мазнули милогорци, тачније њихов МУП. А с обзиром да је шерану купио Павгорд и исјекао у старо гвожђе, апармани су њихови а не владини... Павгорд је због апартмана и купио шећерану. Је*е се њима за шећер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банда све

24.05.2024 22:23

Опељусила! До коске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИшо

25.05.2024 03:52

Какво је то чудо уништили су све и једну фирму у Републици Српској нико није одговарао да неко одговара за одмаралишта у приватној држави гдје политичари неодговарају ни за какав криминал.

Name

Истина

25.05.2024 07:21

Све је то вјероватно подијељено унутар секте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И онда

25.05.2024 09:55

...пошаљу народ широм БиХ да провоцирају у дресовима неких клубова само да изазову сукобе и сакрију криминал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

25.05.2024 17:25

Све је то мафија оголила као мољци и све ће то да им се обије о главу као и предходнима

ОДГОВОРИТЕ