Nije poznata sudbina 20 apartmana bivše bijeljinske Šećerane?!

Takođe, Republika Srpska u svom vlasništvu, preko šećerane u Bijeljini, ima više od 20 apartmana u Bijeloj u Crnoj Gori. U nekom trenutku, Vlada Srpske je bungalove iz Bijele ponudila na prodaju, ali za mizernih 500 evra po kvadratu. Dalja sudbina nije poznata široj javnosti.

Republika Srpska 24.05.2024 | 20:00
Nije poznata sudbina 20 apartmana bivše bijeljinske Šećerane?!

Republika Srpska u svom vlasništvu ima 250 nekretnina, i to čak 97 u Federaciji BiH, u Hravtskoj 42, u Srbiji takođe 97, dok je u Crnoj Gori i Sloveniji nešto manji broj nekretnina – 13 odnosno 1.

Najveći problem je što, zbog neažurnosti i nezainteresovanosti Vlade Republike Srpske, njena imovina propada, poput odmarališta i hotela u Hrvatskoj.

Takođe, Republika Srpska u svom vlasništvu, preko šećerane u Bijeljini, ima više od 20 apartmana u Bijeloj u Crnoj Gori. U nekom trenutku, Vlada Srpske je bungalove iz Bijele ponudila na prodaju, ali za mizernih 500 evra po kvadratu. Dalja sudbina nije poznata široj javnosti.

 "Ako Vlada ne stavi na sjednicu zahtjev IRB – a, da se donese odluka o prodaju neke nekretnine, ona se ne može prodati. Ja znam da je prije dvije godine podnijet zahtjev IRB – a da se kupi neka nekretnina, Vlada to dvije godine nije stavila na dnevni red.", rekao je Zoran Pavlović, ekonomista.

Prema našim informacijama, u pitanju je nekretnina Rafinerije u Brodu koja je u Malom Lošinju u Hrvatskoj, a predmet je još na čekanju. Sve nekretnine su uglavnom raznim privatizacijama pripale Republici Srpskoj.

Nekretnine i potraživanja preduzeća nalaze se u nadležnosti Fonda za nekretnine i potraživanja u vlasništvu Republike Srpske kojim upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

„Međutim, u mnogim preduzećima su vođeni i davno okončani likvidacioni i stečajni postupci, pa su ta preduzeća brisana iz sudskih registara, dok sudski i upravni postupci traju godinama. Ono što je najveći problem u rješavanju statusa predmetnih nekretnina jeste nepostojanje bilateralnih sporazuma između bivših republika SFRJ. Sa određenim pravom na ovoj imovini u javnim registrima van BiH upisana su preduzeća koja su imovinu iskazala u pasivnom podbilansu ili treća lica, ali nije upisana Republika Srpska“, navode u IRB-u.

Ipak, tačne loakcije svih nekretnina nisu poznate široj javnosti. Sve se drži u strogoj tajnosti, zbog čega, ne zna se.

"Ono što ja mislim da bi se trebalo desiti, jeste da javnost dobije na uvid koje tačno nekretnine, na kojim lokacijama, koje kvadrature, ko to koristi ako koristi, i na koji način se to, u ova teška vremena, može najbolje iskoristiti.", poručuje Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP - a u NSRS.

Očito je da je Vlada nezainteresovana da riješi ovo pitanje, s obzirom da je u samo sedam slučajeva riješila kompletnu papirologiju. I to je sve što za sada javnost zna.

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ide ide

24.05.2024 20:12

Sve je poznato zna će se posle izbora kome šta je dato ,poklonjeno i prodati !

ODGOVORITE
Name

Nije tako

24.05.2024 21:57

Apartmane pojeli moljci. Nisu ostali ni dugmici

Name

Re

24.05.2024 22:45

Otkud im ideja da je to preživelo? Davno je pokupljen kajmak.

Name

Rekoh

25.05.2024 16:53

Otišlo ... Nema više ni pepeljare.

Name

Igor

24.05.2024 20:42

Meni nije jasno kako je moguce da se ne zna sta je sa nekretninama. Inspekcija uđe u firmu i nađe 10 sokova da nisu upisani na stanje a ovdje fali veća vrojednost i svi se prave ludi. Pa ovo nema nigdje. Niko ne odgovara ni zasta niti se ko stidi. Mozda i treba da nestane ....

ODGOVORITE
Name

Milun Tolovac Tole

24.05.2024 20:52

Zar nije uništio onaj krimos Pavgord, što sada pljačka zajedno sa Zoranom Stevanovićem Aluminu

ODGOVORITE
Name

Deda Stavra

24.05.2024 22:00

Apartmane u Bijeloj su maznuli milogorci, tačnije njihov MUP. A s obzirom da je šeranu kupio Pavgord i isjekao u staro gvožđe, aparmani su njihovi a ne vladini... Pavgord je zbog apartmana i kupio šećeranu. Je*e se njima za šećer.

ODGOVORITE
Name

Banda sve

24.05.2024 22:23

Opeljusila! Do koske!

ODGOVORITE
Name

MIšo

25.05.2024 03:52

Kakvo je to čudo uništili su sve i jednu firmu u Republici Srpskoj niko nije odgovarao da neko odgovara za odmarališta u privatnoj državi gdje političari neodgovaraju ni za kakav kriminal.

Name

Istina

25.05.2024 07:21

Sve je to vjerovatno podijeljeno unutar sekte!

ODGOVORITE
Name

I onda

25.05.2024 09:55

...pošalju narod širom BiH da provociraju u dresovima nekih klubova samo da izazovu sukobe i sakriju kriminal!

ODGOVORITE
Name

Zlatko

25.05.2024 17:25

Sve je to mafija ogolila kao moljci i sve će to da im se obije o glavu kao i predhodnima

ODGOVORITE