ЦИК БиХ расписује локалне изборе, у јулу листе кандидата

У наредним данима, Централна изборна комисија БиХ, вјероватно у понедјељак, 6. маја, донијеће одлуку о расписивању локалних избора и од тада почиње да цури вријеме утврђено Изборним законом БиХ до када политичке партије треба да пријаве учешће на изборима и доставе листе.

Босна и Херцеговина 03.05.2024 | 07:34
ЦИК БиХ расписује локалне изборе, у јулу листе кандидата

И рок за одлуку о расписивању локалних избора утврђен је Изборним законом, гдје је прецизирано да се избори расписују 150 дана прије дана одржавања избора. С обзиром на то да је Изборним законом прецизирано да се избори на свим нивоима власти у БиХ одржавају прве недјеље у октобру, ЦИК ће локалне изборе расписати за 6. октобар ове године.

Када је ријеч о осталим роковима, према Изборном закону БиХ, од доношења одлуке Централне изборне комисије БиХ о расписивању избора, у року од 15 дана, институције БиХ треба да осигурају средства.

С обзиром на то да је ЦИК-у обезбијеђено већ 7,4 милиона КМ, а да су најавили додатни захтјев, Савјет министара БиХ до 21. маја мораће обезбиједити још новца.

Даље, што се тиче важнијих ствари, политичка странка пријаву за овјеру учешћа на изборима ЦИК-у подноси 135 дана прије дана избора, дакле, то би политичке странке требало да ураде до 21. маја, док коалиција пријаву за овјеру подноси најкасније 110 дана прије дана избора, односно до 10. јуна.

Након подношења пријаве, ЦИК најкасније у року од 15 дана овјерава пријаву политичке партије за учешће на изборима.

"Кандидатске листе политичких странака, листе независних кандидата и коалиција морају се поднијети Централној изборној комисији БиХ најкасније 90 дана прије дана избора", пише у Изборном закону Босне и Херцеговине, што у пракси значи да ће имена кандидата на листама бити позната тек почетком јула, јер политичке партије имају рок до 6. јула да доставе листе својих кандидата.

Након што буду достављене листе, сљедећа битна фаза је поступак овјеравања листа, и Централна изборна комисија БиХ најкасније 25 дана након што јој је кандидатска листа поднесена, прегледа и овјерава или одбија кандидате на листи.

"Након овјеравања поднесених кандидатских листа ЦИК објављује кандидатску листу са називима овјерених политичких странака, коалиција, независних кандидата и листа независних кандидата за сваке изборе, према редослиједу који се добије жријебањем.

Кандидатске листе објављују се у службеним гласилима најкасније 45 дана прије дана избора. Кандидатске листе се такође излажу на бирачким мјестима и објављују у средствима јавног информисања", пише у Изборном закону БиХ.

Мјесец дана до избора почеће и изборна кампања, која траје до 24 сата прије одржавања самих избора, када почиње изборна ћутња. У том периоду изборне кампање, која траје мјесец дана, политичке партије и појединци могу плаћати оглашавање, које је иначе забрањено и сматра се преурањеном кампањом која је кажњива законом.

Што се тиче бирачких спискова, на основу података у евиденцији Централног бирачког списка, ЦИК за сваку изборну јединицу израђује извод који садржи податке о свим бирачима са правом гласа за ту основну изборну јединицу, који се општинској изборној комисији доставља најкасније у року од 20 дана прије дана одржавања избора.

Рокови предвиђени Изборним законом БиХ говоре и о бирачким мјестима, која општинске и градске изборне комисије морају одредити најкасније 65 дана прије дана избора.

"Општинска изборна комисија, непосредно након одређивања бирачких мјеста, подноси списак локација бирачких мјеста Централној изборној комисији БиХ. ЦИК БиХ може промијенити локацију бирачког мјеста ако утврди да није погодна за гласање", наводи се у Изборном закону у којем се пише и да општинска изборна комисија најкасније 15 дана прије дана избора објављује која су бирачка мјеста одређена за гласање и гдје бирачи могу гласати.

Подсјећања ради, осим "актуелног" Изборног закона БиХ, који је на снази, а који је наметнуо Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника и по којем ће ЦИК расписати изборе, у оптицају су још најмање три текста.

Савјет министара БиХ на сједници 7. маја требало би да разматра измјене Изборног закона БиХ, док се у Дому народа налазе измјене Изборног закона БиХ које су претходно усвојене у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

У оптицају је и Изборни закон Републике Српске који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, који још није ступио на снагу, а највиши званичници Републике Српске до сада су у неколико наврата истицали да ће изборе организовати по Изборном закону Републике Српске, а не по наметнутом Изборном закону БиХ.

ЦИК разматра упутство о новим технологијама

Централна изборна комисија БиХ одржаће у петак (3. маја) сједницу, на којој ће донијети низ одлука неопходних за одржавање избора у октобру ове године, између осталог и ону о висини новчане накнаде члановима бирачких одбора.

Осим тога, ЦИК би требало да усвоји и правилник о спровођењу избора у БиХ те правилник о медијском представљању и јавном оглашавању политичких субјеката у изборном процесу. Т

акође, чланови ЦИК-а разматраће и правилник о предизборним и постизборним финансијским извјештајима политичких странака, затим упутство о поступку отварања и кориштења посебног рачуна за финансирање трошкова изборне кампање, као и упутство о изгледу и начину испуњавања образаца изјаве о имовинском стању.

Чланови Централне изборне комисије БиХ разматраће и Приједлог упутства о спровођењу пилот-пројекта на локалним изборима 2024. године уз употребу изборних технологија.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ре

03.05.2024 08:20

Па ваљда ови овде у РС имају свој изборни закон независно од било кога у БиХ и ЦИКа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.05.2024 08:51

Пилот није ништа. Треба у цијелој Б И Х. МНОГИ СУ СЕ ОВДЈЕ ЗА 30 ГОДИНА ОСПОСОБИЛИ У КРАЂИ. НИЈЕ ИЗГЛЕДА СТАЛО НИКОМЕ ДО ИСТИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не лажемо..

03.05.2024 09:11

Само овце за шишање, изаћи ће на топовске изборе. Ко иоле има памети, неће изаћи. Свеједно не важи воља бирача. Само пролази воља медјународну мафије потпомогнуто домаћом мафијашком говорницом. Зато народе, не идите да учествујете у фалсификовање изборне воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик звани Бурле

03.05.2024 10:56

Нас не занима Шмтов закон ја имам свој и ступа на снагу у понедјељак.Двоумим се да за предсједника изборне комисије ставим Мазалицу,Стевандића или Вишковима пошто их сматрам нај способнијим и најпоштенијом у овој нашој секти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

03.05.2024 11:29

Кад Додо расписује своје изборе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

03.05.2024 11:35

Како це се спровести избори ако на тим листама нелегалног Сцхмита неце бити кандидата СНСД-еа који не признају да се избори одрзе по том закону.

ОДГОВОРИТЕ