Пољак побједник четврте етапе трке Београд-Бањалука

 - Побједник четврте етапе Међународне бициклистичке трке "Београд-Бањалука", која је вожена од Добоја до Бањалуке, је Пољак Пјотр Пекала, члан њемачке екипе "Сантик Вибатех".

Република Српска 21.04.2024 | 18:59
Пољак побједник четврте етапе трке Београд-Бањалука

Пекала је у посљедњој етапи одбранио мајицу у бојама Републике Српске, док је на циљу у Бањалуци најбржи био Радослав Фратчак из "Востера".

Пољак је у рекао новинарима да је ово остварење његовог сна. "Било је фантастично иако је трка била веома тешка. Био сам свјестан да сам близу циља након јучерашње побједе, али нисмо смјели да се опустимо до самог краја", навео је Пекала.

Он је рекао да до краја године очекује све боље резултате, додајући да у јуну и јулу вози за њега веома битне трке и да се мора добро припремити како би био у још бољој форми.

Пекала је, осим мајице у бојама Републике Српске, кући понио и плаву јер је доминирао на брдским циљевима током све четири етапе бициклистичке трке.

Бијелу мајицу намијењену најбољем младом возачу обукао је Јаки Маролту из словеначке "Саве", док је црвену мајицу за најбољег спринтера на грудима однио Алберт Гатеман из екипе "Беноти".

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, који је присуствовао завршници Међународне бициклистичке трке, рекао је новинарима да ово није само спортски догађај већ велика промоција Републике Српске из које је сигнал отишао у 57 земаља.

"Циљ трке је промоција дестинација кроз које пролази, тако да поред спортског карактера имамо и туристички сегмент јер смо промовисали Републику Српску", нагласио је Шулић.

Он је рекао да ће ресорно министарство и Влада Српске уложити додатне напоре да ова трка, која је ушла у топ 10 свјетских, буде у календару Еуроспота што ће додатно значити за организаторе, али и за Републику Српску.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић изјавио је да је ова трка врхунски догађај који је организован 18. пут.

"Трка има вишеструки значај, 57 телевизијских екипа, више од 170 учесника из 40 земља, ово је важан догађај за Бањалуку и Београд", рекао је Нинковић.

Помоћник министра за спорт Републике Српске Марио Ђуран рекао је новинарима да је завршница ове трке била фантастична, да су бициклисти возили стотине километара, а да је побједник одлучен у двадесетак центиметара.

"Ово је велика ствар за даљу популаризацији бициклизма. Симболика трке `Београд – Бањалука` има велико мјесто у срцу нашег народа", рекао је Ђуран.

Директор трке Владимир Куваља истакао је да је срећан што је претходних пет дана протекло у најбољем реду и што је овај догађај показао колико је велики.

Он је рекао да уопште није било лако организовати све на оваквом нивоу, али да се успјело захваљујући преданом раду тима.

"Ништа не би било могуће без велике подршке институција Србије и Републике Српске, ресорних министарстава, као и градова кроз које трка пролази", нагласио је Куваља.

Он је изразио задовољство што из године у годину има све више општина које желе да буду домаћини старта и циља.

"Већ сада се окрећемо плановима за идуће издање трке пошто је ово врло комплексан догађај и `жив` током свих 365 дана", нагласио је Куваља.

Међународну бициклистичку трку "Беогад-Бањалука", у којој је учествовало 175 такмичара из 40 земаља, организовали су бициклистички савези Републике Српске и Србије.

Прва етапа вожена је 18. априла од Београда до Бијељине, друга 19. априла од Зворника до Власенице, трећа јуче од Вишеграда до Јахорине, а завршна данас од Добоја до Бањалуке.

Одржавање трке, чији је овогодишњи слоган "Србија и Српска заједно", подржали су предсједник Републике Срспке Милорад Додик, Министарство породице, омладине и спорта Српске, Министарство омчадине и спорта Србије, као и Представништво Републике Српске у Србији.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кyx

21.04.2024 20:05

Е, хвала Богу, да им нешто лијепо у овој нашој републици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вицко

21.04.2024 22:40

Данас на циљу се заустави аутомобил са директором трке Куваљом да би повезао Нинковица, сто је строго забрањено на стази и за мало у њих не удари бициклиста, толико о трци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

22.04.2024 05:29

Пратим бициклизам, и ово што је рекао "господин ја Шулић" није тачно. Ова трка није међу топ 10 трка, није ни међу топ 30?! Треба доста труда да би била у топ 30. Боља организација, пренос на Еуроспорту, привлачење квалитетнијих екипа а самим тим и бициклиста, продужење трке на 5 до 7 етапа, најмање 3 хеликоптера са ТВ екипама, око 10 мотоцикала са ТВ екипама, итд. Има ту много посла, али треба и много пара. На крају се исплати кроз маркетинг, долазак већег броја људи око екипа, смјештај, а када обезбједиш боље екипе и такмичаре онда ће доћи и туристи. Трка кроз Хрватску је од једне сличне трке као што је ова, у задњих 5 година јако напредовала. Треба учити о бициклизму, организацији и радити, а не само доћи на циљ да би се сликао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

22.04.2024 08:38

Треба додати да је вожња од Добоја до Бањалуке јучер трајала два и по сата јер су бициклисти имали резервацију, а ми смо иза лагано аутопутом већ од 40км/х. Значи нервни слом.

ОДГОВОРИТЕ