Poljak pobjednik četvrte etape trke Beograd-Banjaluka

 - Pobjednik četvrte etape Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", koja je vožena od Doboja do Banjaluke, je Poljak Pjotr Pekala, član njemačke ekipe "Santik Vibateh".

Republika Srpska 21.04.2024 | 18:59
Poljak pobjednik četvrte etape trke Beograd-Banjaluka

Pekala je u posljednjoj etapi odbranio majicu u bojama Republike Srpske, dok je na cilju u Banjaluci najbrži bio Radoslav Fratčak iz "Vostera".

Poljak je u rekao novinarima da je ovo ostvarenje njegovog sna. "Bilo je fantastično iako je trka bila veoma teška. Bio sam svjestan da sam blizu cilja nakon jučerašnje pobjede, ali nismo smjeli da se opustimo do samog kraja", naveo je Pekala.

On je rekao da do kraja godine očekuje sve bolje rezultate, dodajući da u junu i julu vozi za njega veoma bitne trke i da se mora dobro pripremiti kako bi bio u još boljoj formi.

Pekala je, osim majice u bojama Republike Srpske, kući ponio i plavu jer je dominirao na brdskim ciljevima tokom sve četiri etape biciklističke trke.

Bijelu majicu namijenjenu najboljem mladom vozaču obukao je Jaki Maroltu iz slovenačke "Save", dok je crvenu majicu za najboljeg sprintera na grudima odnio Albert Gateman iz ekipe "Benoti".

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić, koji je prisustvovao završnici Međunarodne biciklističke trke, rekao je novinarima da ovo nije samo sportski događaj već velika promocija Republike Srpske iz koje je signal otišao u 57 zemalja.

"Cilj trke je promocija destinacija kroz koje prolazi, tako da pored sportskog karaktera imamo i turistički segment jer smo promovisali Republiku Srpsku", naglasio je Šulić.

On je rekao da će resorno ministarstvo i Vlada Srpske uložiti dodatne napore da ova trka, koja je ušla u top 10 svjetskih, bude u kalendaru Eurospota što će dodatno značiti za organizatore, ali i za Republiku Srpsku.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković izjavio je da je ova trka vrhunski događaj koji je organizovan 18. put.

"Trka ima višestruki značaj, 57 televizijskih ekipa, više od 170 učesnika iz 40 zemlja, ovo je važan događaj za Banjaluku i Beograd", rekao je Ninković.

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Mario Đuran rekao je novinarima da je završnica ove trke bila fantastična, da su biciklisti vozili stotine kilometara, a da je pobjednik odlučen u dvadesetak centimetara.

"Ovo je velika stvar za dalju popularizaciji biciklizma. Simbolika trke `Beograd – Banjaluka` ima veliko mjesto u srcu našeg naroda", rekao je Đuran.

Direktor trke Vladimir Кuvalja istakao je da je srećan što je prethodnih pet dana proteklo u najboljem redu i što je ovaj događaj pokazao koliko je veliki.

On je rekao da uopšte nije bilo lako organizovati sve na ovakvom nivou, ali da se uspjelo zahvaljujući predanom radu tima.

"Ništa ne bi bilo moguće bez velike podrške institucija Srbije i Republike Srpske, resornih ministarstava, kao i gradova kroz koje trka prolazi", naglasio je Кuvalja.

On je izrazio zadovoljstvo što iz godine u godinu ima sve više opština koje žele da budu domaćini starta i cilja.

"Već sada se okrećemo planovima za iduće izdanje trke pošto je ovo vrlo kompleksan događaj i `živ` tokom svih 365 dana", naglasio je Кuvalja.

Međunarodnu biciklističku trku "Beogad-Banjaluka", u kojoj je učestvovalo 175 takmičara iz 40 zemalja, organizovali su biciklistički savezi Republike Srpske i Srbije.

Prva etapa vožena je 18. aprila od Beograda do Bijeljine, druga 19. aprila od Zvornika do Vlasenice, treća juče od Višegrada do Jahorine, a završna danas od Doboja do Banjaluke.

Održavanje trke, čiji je ovogodišnji slogan "Srbija i Srpska zajedno", podržali su predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske, Ministarstvo omčadine i sporta Srbije, kao i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kyx

21.04.2024 20:05

E, hvala Bogu, da im nešto lijepo u ovoj našoj republici.

ODGOVORITE
Name

Vicko

21.04.2024 22:40

Danas na cilju se zaustavi automobil sa direktorom trke Kuvaljom da bi povezao Ninkovica, sto je strogo zabranjeno na stazi i za malo u njih ne udari biciklista, toliko o trci.

ODGOVORITE
Name

abc

22.04.2024 05:29

Pratim biciklizam, i ovo što je rekao "gospodin ja Šulić" nije tačno. Ova trka nije među top 10 trka, nije ni među top 30?! Treba dosta truda da bi bila u top 30. Bolja organizacija, prenos na Eurosportu, privlačenje kvalitetnijih ekipa a samim tim i biciklista, produženje trke na 5 do 7 etapa, najmanje 3 helikoptera sa TV ekipama, oko 10 motocikala sa TV ekipama, itd. Ima tu mnogo posla, ali treba i mnogo para. Na kraju se isplati kroz marketing, dolazak većeg broja ljudi oko ekipa, smještaj, a kada obezbjediš bolje ekipe i takmičare onda će doći i turisti. Trka kroz Hrvatsku je od jedne slične trke kao što je ova, u zadnjih 5 godina jako napredovala. Treba učiti o biciklizmu, organizaciji i raditi, a ne samo doći na cilj da bi se slikao.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

22.04.2024 08:38

Treba dodati da je vožnja od Doboja do Banjaluke jučer trajala dva i po sata jer su biciklisti imali rezervaciju, a mi smo iza lagano autoputom već od 40km/h. Znači nervni slom.

ODGOVORITE