Билд открива ко би могао доћи на чело Европске комисије

 Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен полако губи подршку конзервативне групације европских странака (ЕПП) за нови мандат на челу ЕК и вероватно је да ће заменити или грчки премијер Киријакос Мицотакис, хрватски премијер Андреј Пленковић или председница Европског парламента Роберта Метсола, рекли су извори у политичком врху ЕУ за немачки Билд. 

Свијет 21.04.2024 | 18:45
Билд открива ко би могао доћи на чело Европске комисије

Како пише тај лист, и Пленковић и Мицотакис већ су изразили интересовање за понуду да буду кандидати за наследника Урсуле фон дер Лајен. 
 Извори су навели да Фон дер Лајен нема подршку за нову кандидатуру за место председнице ЕК чак ни унутар своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).

Извори Билда наводе да у прилог тој тврдњи говори чињеница да ЦДУ у текућој кампањи за изборе за Европски парламент не користи плакате са фотографијама актуелне председнице ЕК. 

Билд оцењује да су због потеза Фон дер Лајен током садашњег мандата разочарани коалициони партнери ЕПП-а, као што су Зелени који нису задовољни темпом зелене транзиције ЕУ, као и десничари, који су по сваку цену хтели да спрече избор кандидата левице за председника ЕК, а сада Фон дер Лајен замерају недовољно десну политику.

Лист подсећа и на аферу са нетранспарентном набавком вакцина против короне које је произвео Фајзер, као и на снажне критике које су упућене Фон дер Лајен због њеног сврставања на страну Израела у сукобу са Хамасом и Ираном. 

Билд још оцењује да за Фон дер Лајен проблем представља све слабија популарност и углед француског председника Емануела Мацрона који јој је био снажан ослонац у доласку на чело ЕК.

(Тањуг) Фото: Сотирис Димитропоулос/ЕУРОКИНИССИ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дарио

21.04.2024 19:21

Вама свима треба Милорад Додик да вам одрзи лекцију о томе какви сте ви из ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

21.04.2024 21:14

Било ко да је замјени неможе бити гори од те козе,ружно је рећи за жену али је ружна и одвратна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитно

22.04.2024 08:13

Ко ће бити изабран,свијет неће осјетити бољитак,јер су то све ликови из најцрњег пакла.Никоговићи,жељни крви,и хаоса,а свјетина непомична,јадна и биједна неспособна да се покрене,боље и не заслужује!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

22.04.2024 16:23

Грк преко сестрине издаје ПРАВОСЛАВЉА долази на врх Европе јадно и тужно али бог је судија

ОДГОВОРИТЕ