Bild otkriva ko bi mogao doći na čelo Evropske komisije

 Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen polako gubi podršku konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu EK i verovatno je da će zameniti ili grčki premijer Kirijakos Micotakis, hrvatski premijer Andrej Plenković ili predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, rekli su izvori u političkom vrhu EU za nemački Bild. 

Svijet 21.04.2024 | 18:45
Bild otkriva ko bi mogao doći na čelo Evropske komisije

Kako piše taj list, i Plenković i Micotakis već su izrazili interesovanje za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen. 
 Izvori su naveli da Fon der Lajen nema podršku za novu kandidaturu za mesto predsednice EK čak ni unutar svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Izvori Bilda navode da u prilog toj tvrdnji govori činjenica da CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate sa fotografijama aktuelne predsednice EK. 

Bild ocenjuje da su zbog poteza Fon der Lajen tokom sadašnjeg mandata razočarani koalicioni partneri EPP-a, kao što su Zeleni koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničari, koji su po svaku cenu hteli da spreče izbor kandidata levice za predsednika EK, a sada Fon der Lajen zameraju nedovoljno desnu politiku.

List podseća i na aferu sa netransparentnom nabavkom vakcina protiv korone koje je proizveo Fajzer, kao i na snažne kritike koje su upućene Fon der Lajen zbog njenog svrstavanja na stranu Izraela u sukobu sa Hamasom i Iranom. 

Bild još ocenjuje da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsednika Emanuela Macrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo EK.

(Tanjug) Foto: Sotiris Dimitropoulos/EUROKINISSI

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dario

21.04.2024 19:21

Vama svima treba Milorad Dodik da vam odrzi lekciju o tome kakvi ste vi iz EU

ODGOVORITE
Name

Arsa

21.04.2024 21:14

Bilo ko da je zamjeni nemože biti gori od te koze,ružno je reći za ženu ali je ružna i odvratna.

ODGOVORITE
Name

Nebitno

22.04.2024 08:13

Ko će biti izabran,svijet neće osjetiti boljitak,jer su to sve likovi iz najcrnjeg pakla.Nikogovići,željni krvi,i haosa,a svjetina nepomična,jadna i bijedna nesposobna da se pokrene,bolje i ne zaslužuje!!!

ODGOVORITE
Name

XOXO

22.04.2024 16:23

Grk preko sestrine izdaje PRAVOSLAVLJA dolazi na vrh Evrope jadno i tužno ali bog je sudija

ODGOVORITE