Отворена бирачка мјеста на сјеверу Косова и Метохије

У северном делу Косовске Митровице бирачка места отворена су у 7 сати, а на на њима за сада нема гласача, присутни су само представници Општинске изборне комисије.

Србија 21.04.2024 | 08:27
Отворена бирачка мјеста на сјеверу Косова и Метохије

- У Косовској Митровици јутрос су отворена бирачка места на гласању које организују привремене приштинске институције у четири општине на северу КиМ о смени градоначелника Албанаца изабраних на изборима у априлу 2023. године гласовима око три одсто албанских бирача.
 Све српске странке позвале су на бојкот, а Српска листа је истакла да је Приштина учинила све да референдум не успе и да су за гласање предвиђене немогуће процедуре.

У северном делу Косовске Митровице бирачка места отворена су у 7 сати, а на на њима за сада нема гласача, присутни су само представници Општинске изборне комисије.

Улице у северном делу Косовске Митровице су празне и на њима готово да нема људи.

Централна изборна комисија у Приштини саопштила је да ће се гласати на укупно 23 бирачка места.

Првобитно је планирано да се гласање одржи на 43 бирачка места, али су директори школа на северу КиМ одбили да уступе школске зграде за одржавање гласања. 

Бирачка места су у општинским зградама, привредним субјектима, школама које раде по приштинском систему, а у Зубином Потоку постављени су и контејнери, што је био случај и на изборима у априлу прошле године које су Срби бојкотовали. 

Сви политички субјекти који представљају Србе позвали су грађане на бојкот данашњег референдума због бројних опструкција од стране Приштине. 

Према администартивном упутству које су усвојиле привремене приштинске власти, за смену градоначелника потребно је прикупити 50 одсто плус један глас од укупног броја уписаних бирача, што је врло тешко оставрити, имајући у виду да је због сталних притисака Приштине север КиМ напустило 15 одсто Срба. 

Српска листа је указала и да је на бирачком списку знатно већи број бирача него што то приказује сируација на терену, као и на постављање камера на бирачким местима.

(Тањуг) Фото: Тањуг 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Xx

21.04.2024 08:39

Они сто су наумили тако це бит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало сутра

21.04.2024 11:26

Као хрватима у БиХ да подвале.

Name

Коса

21.04.2024 08:46

Срби сами себи у стомак скацу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србе

21.04.2024 16:43

Неце никада фасистицконацистицку олос, да уцествују у том злу....

Name

Питам се

21.04.2024 09:56

Коме сметају камере на бирачким мјестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

21.04.2024 11:42

Проблеми Срба у Хрватској, на Косову, у БиХ, Македонији и Црној Гори су последице катасрофалних глупости и грешака српске политике, од Александра Карађорђевића и Николе Пашића, па до данас. Резултати те политике су све мање Срба на тим просторима. Чињеница је, да је за власти Милокрада Додика, трећина Срба напустила Републику Српску. Нису их отјерали ни Енглеска, ни Њемачка, ни УСА, нити Изетбеговићи, отјерала их је издајничка и лоповска политика власти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно Биљо

21.04.2024 14:30

Излизана флоскула о угрожености Срба висе не пије воде , политика Милорада Додика је довела до тога да Црна Гора има висе становника него Р Српска!

Name

милош

21.04.2024 15:51

Па ако их је одселило 15% остало је 85 % нек сви срби изађу на референдум у чему је проблемПречи че 50% Финта је што у бирачким одборима има албанаца па не могу гласати мртви или три пута један те исти гласати на три мјеста бугарски возови....Због таквих ствари се и Додик буни....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

21.04.2024 15:53

Срби су тражили референдум о опозиву градоначелика..Јесу ли мисли да че они организовати референдум а да албанци не учествују у изборним комисијама??????

ОДГОВОРИТЕ