Otvorena biračka mjesta na sjeveru Kosova i Metohije

U severnom delu Kosovske Mitrovice biračka mesta otvorena su u 7 sati, a na na njima za sada nema glasača, prisutni su samo predstavnici Opštinske izborne komisije.

Srbija 21.04.2024 | 08:27
Otvorena biračka mjesta na sjeveru Kosova i Metohije

- U Kosovskoj Mitrovici jutros su otvorena biračka mesta na glasanju koje organizuju privremene prištinske institucije u četiri opštine na severu KiM o smeni gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko tri odsto albanskih birača.
 Sve srpske stranke pozvale su na bojkot, a Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure.

U severnom delu Kosovske Mitrovice biračka mesta otvorena su u 7 sati, a na na njima za sada nema glasača, prisutni su samo predstavnici Opštinske izborne komisije.

Ulice u severnom delu Kosovske Mitrovice su prazne i na njima gotovo da nema ljudi.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da će se glasati na ukupno 23 biračka mesta.

Prvobitno je planirano da se glasanje održi na 43 biračka mesta, ali su direktori škola na severu KiM odbili da ustupe školske zgrade za održavanje glasanja. 

Biračka mesta su u opštinskim zgradama, privrednim subjektima, školama koje rade po prištinskom sistemu, a u Zubinom Potoku postavljeni su i kontejneri, što je bio slučaj i na izborima u aprilu prošle godine koje su Srbi bojkotovali. 

Svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe pozvali su građane na bojkot današnjeg referenduma zbog brojnih opstrukcija od strane Prištine. 

Prema administartivnom uputstvu koje su usvojile privremene prištinske vlasti, za smenu gradonačelnika potrebno je prikupiti 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih birača, što je vrlo teško ostavriti, imajući u vidu da je zbog stalnih pritisaka Prištine sever KiM napustilo 15 odsto Srba. 

Srpska lista je ukazala i da je na biračkom spisku znatno veći broj birača nego što to prikazuje siruacija na terenu, kao i na postavljanje kamera na biračkim mestima.

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Xx

21.04.2024 08:39

Oni sto su naumili tako ce bit

ODGOVORITE
Name

Malo sutra

21.04.2024 11:26

Kao hrvatima u BiH da podvale.

Name

Kosa

21.04.2024 08:46

Srbi sami sebi u stomak skacu.

ODGOVORITE
Name

Srbe

21.04.2024 16:43

Nece nikada fasistickonacisticku olos, da ucestvuju u tom zlu....

Name

Pitam se

21.04.2024 09:56

Kome smetaju kamere na biračkim mjestima

ODGOVORITE
Name

Bilja

21.04.2024 11:42

Problemi Srba u Hrvatskoj, na Kosovu, u BiH, Makedoniji i Crnoj Gori su posledice katasrofalnih gluposti i grešaka srpske politike, od Aleksandra Karađorđevića i Nikole Pašića, pa do danas. Rezultati te politike su sve manje Srba na tim prostorima. Činjenica je, da je za vlasti Milokrada Dodika, trećina Srba napustila Republiku Srpsku. Nisu ih otjerali ni Engleska, ni Njemačka, ni USA, niti Izetbegovići, otjerala ih je izdajnička i lopovska politika vlasti u RS.

ODGOVORITE
Name

Tacno Biljo

21.04.2024 14:30

Izlizana floskula o ugroženosti Srba vise ne pije vode , politika Milorada Dodika je dovela do toga da Crna Gora ima vise stanovnika nego R Srpska!

Name

miloš

21.04.2024 15:51

Pa ako ih je odselilo 15% ostalo je 85 % nek svi srbi izađu na referendum u čemu je problemPreči če 50% Finta je što u biračkim odborima ima albanaca pa ne mogu glasati mrtvi ili tri puta jedan te isti glasati na tri mjesta bugarski vozovi....Zbog takvih stvari se i Dodik buni....

ODGOVORITE
Name

Jovo

21.04.2024 15:53

Srbi su tražili referendum o opozivu gradonačelika..Jesu li misli da če oni organizovati referendum a da albanci ne učestvuju u izbornim komisijama??????

ODGOVORITE