Скандалозне грешке правосуђа, а нигдје одговорности

Готово невјероватне грешке правосуђа у БиХ више скоро никог не изненађују, а све се, ако и дође до утврђивања одговорности, завршава новчаном казном, односно одбијањем од плате.

Република Српска 20.04.2024 | 10:25
Скандалозне грешке правосуђа, а нигдје одговорности

На примјер, прошлог мјесеца, примјер је забиљежен у случају "Драгичевић". Наиме, у предмету у којем су криминалистички техничари ПУ Бањалука Микица Маријанац и Зоран Бошњак оптужени за спречавање доказивања наступила је застара, те је суткиња Радмила Медаковић донијела одбијајућу пресуду.

Суткиња Медаковић је на рочишту у Основном суду Бањалука, након што је саопштила пресуду, "очитала" својеврсну лекцију правосуђу, укључујући законодавце који су радили на измјенама Кривичног законика РС, другостепени суд, у конкретном случају Окружни суд Бањалука, али и Окружно јавно тужилаштво Бањалука.

Она је посљедњу одлуку Окружног суда Бањалука из децембра 2023. године, којом је други пут укинута ослобађајућа пресуда крим-техничарима, назвала лицемјерном.

"Знали су да наступа апсолутна застара и да је немогуће да се поступак заврши", истакла је Медаковићева, која није остала дужна ни тужилаштву, те је навела да и они сносе одговорност што је у овом предмету наступила застара кривичног гоњења.

Такође у марту, Миленко Томић (62), боксерски тренер из Бијељине, оптужен да је обљубио четрнаестогодишњакињу коју је тренирао, осуђен је на 12 година затвора, али је претходно побјегао из кућног притвора, у који га је послао Окружни суд у овом граду, а у којем су се претходно дешавале, најблаже речено, необичне ситуације, због чега је овај суд оштро критиковало тамошње тужилаштво.

Новинар црне хронике из Бањалуке Никола Морача каже да су посебно тужиоци, а затим и судије,  у БиХ заштићени као бијели медвједи.

Подсјећа да је фамозним чланом 87 Закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ предвиђено да судија или тужилац не може бити кривично гоњен, ухапшен или задржан у притвору, нити може одговарати у грађанском поступку за мишљења која даје или за одлуке које донесе у оквиру својих службених дужности.

"Када имамо овакве законе, онда је свака прича сувишна. Да ли ће у неком дисциплинском поступку неки тужилац или судија остати без дијела своје енормно високе плате је смијешно и коментарисати. Све је у БиХ деградирано, свака професија, а посебно она тужилачка. Толико је примјера у којима су својим грешкама спријечили правду да је то за Гинисову књигу рекорда", истиче Морача у изјави за "Независне".

Новинар Небојша Томашевић каже да недостаци у истрази, попут недовољно темељног вјештачења и недостатка доказа, доводе до падања оптужница и пресуда, али и поткопавају повјерење у правосудни систем.

"Одговорност носилаца правосудних функција, које код нас очигледно нема, кључна је јер гријеси у раду треба да имају посљедице. Олако узимање ових питања и рад без одговорности само доприносе лошим истрагама и малим казнама, или чак ослобађањем кривих особа или оптуживањем невиних", каже Томашевић за "Независне новине".

Адвокат Мирко Дабић каже да застаре најчешће наступају из три разлога - када полицајци не ураде свој посао на вријеме, када тужилац, због затрпаности или других разлога, не стигне урадити оно што је његово, или када суд касно уради своја задужења.

"Да ли ту има одговорности носилаца правосудних функција? То је већ мало дискутабилно питање. Према Закону о ВСТС, носиоци правосудних функција имају такозвани функционални имунитет, што значи да они не могу да одговарају за посао који раде као судије, односно као тужиоци", каже Дабић за "Независне новине".

Изузетак је, како појашњава, да је стварно доказано да је, условно речено, неко од њих урадио нешто у одређеном предмету, а за то добио новац или неки други дар.

"Али то је тешко доказати", истиче Дабић.

(Незавсине новине) Фото: цонцепто.де

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Сребреник

20.04.2024 10:37

Исто тако у Брцком судија Небојса Савиц осудио пријавитеља корупције па га је послије апелациони суд ослободио а и главни тузилац Зекерија Мујкановиц пидигао оптузницу против пријавитеља зато сто је пријавио сефа катастра Николиц Рсденка,Закљуцак је да су највеца говна тај судија и главни тузилац љигави смрадови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.04.2024 12:01

Све су то они то наплатили.

Name

Значи..

22.04.2024 12:56

Плате на вријеме, а богами није искључен и понеки хонорар

Name

правда за грађане РС

20.04.2024 10:57

Правосудје у РС је спало на најниже гране. Образложења пресуда која се противе здравој логици су правило а не изузетак. Сви то знају, а нико ништа не предузима. Грађани су остављени на милост и немилост појединицима из власти који наручују пресуде какве им требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

20.04.2024 11:01

Зар нам више није јасно да све чине како би своје незнање и јавашлук прикрили и учинили све да се сав криминал и пљачка ,,озакони,, и створи држава по њиховој , криминалној мјери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ привредник

20.04.2024 11:04

Нису само застаре доказ корумпираног правосуђа. Судиница Окружног привредног суда одбије мој тужбени захтјев против једне државне институције за милионску штету коју ми је нанијела и уз све материјалне доказе напише да је тачно да је нанијета штета, али и да онај ко је другом причинио штету није дужан и да је надокнади. Таква судиница одмах је награђена мјестом судије Вишег привредног суда. На десетине адвоката, судија, правника и у БЛ и у Бгд сам консултовао и сви су једногласни да већу глупост нису прочитали. Што је најгоре од свега све моје жалбе вишим правосудним судовима су одбијене, дакле сложили су се да онај ко другом причини штету није дужан и да је надокнади. Узгред, ту државну институцију је заступао адвокат за којег у БЛ важи правило да је "дворски" адвокат и да код неких судија пресуде поручује телефоном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

20.04.2024 12:56

Зар ту држ инст не заступа правобранилаштво? Тако каже Закон о правобранилаштву.

Name

ЦИРКУС

20.04.2024 11:32

Немамо ми свјесних у правосуђу,јер они раде за политичаре,и не баве се законима,тако да им школа није ни потребна.Али,доћи ће вријеме кад ће платити за све неправде које су починили злочинци у најгорем правосуђу свијета!Бог вас казнио,па доживјели исту трагедију,коју је доживјела породица Давида Драгичевића!!!🙏🙏🙏

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

20.04.2024 11:46

Није тацно да судије и тузиоце стити функционални имунитет, исти могу кривицно одговарати по цл. 87. став 2. Закона о високом судском и тузилацком савјету БИХ и по цл. 346. Кривицног законика РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

20.04.2024 14:31

Вств је највеца криминална орг у БиХ! Судије који су требали бити разрјесени они именују на висе судове, за новце би мајмуна именовали

Name

За бату

20.04.2024 14:55

Дај не млати као Максим по дивизији,Да би истјерао правду у било којем суду и БиХ,а нарочито у РСу требало би ти 100 година и да није ништа застарјело,уз брдо,новаца Нема друге него ријешити на Други начин,Види зубе без зубара,Убијена 2 члана породице 13 година се суди и убицу награђују, Фуууууууј фуј фуј суд правосуђе Држава систем исве

Name

Бато

21.04.2024 17:16

И поред наведених изрицитих императивних норми у наведена два Закона о кривицној и дисциплинској одговорности судија и тузилаца у БИХ, бивси прдсједник ВСТСБИХ зв. Поткивац исте је амнестирао ДОПИСОМ који је упутио досциплинским тузиоцима у ВСТСБИХ да тузиоци и судије не одговарају јер да су под имунитетом, због цега дисциплински тузиоци а и јавни тузиоци све пријаве одбацују, циме се од стране Поткиваца, цланова ВСТСБИХ и његових дисциплинских тузилаца цини кривицно дјело злоупотребе слузбене дузности и овласцења нецињењем.

Name

Расформирати правосудје

20.04.2024 14:47

Доказ да правим да ,закон не.постоје него новац и политика и да можете наручити пресуду какву желите у односу на.доказе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо само искрени

20.04.2024 15:57

ВТСВ зна да у правосудномсидтему постоје судије које су и саме кривично одудјиване овакво нешто нема ни у сомалији али има у БиХ .Ком да онда такав судија дјели правду и поштује закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небра

21.04.2024 08:24

Преварант Далибор Гргић из Лакташа,преварио људе у првој пресуди за више од 100000 км. Док је трајало суђење преварио још пар клијената. Преварио адвоката који га је бранио,није му платио. Споразумно признао ,добио 6 мјесеци. Ником паре није вратио. Побјегао из државе ,био 5-6 година негдје. Вратио се као слободан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лото

21.04.2024 11:27

Једино да сакупимо имена студија, у бубањ, па да их извлачимо. Нема друге 🤣🤣🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ