Skandalozne greške pravosuđa, a nigdje odgovornosti

Gotovo nevjerovatne greške pravosuđa u BiH više skoro nikog ne iznenađuju, a sve se, ako i dođe do utvrđivanja odgovornosti, završava novčanom kaznom, odnosno odbijanjem od plate.

Republika Srpska 20.04.2024 | 10:25
Skandalozne greške pravosuđa, a nigdje odgovornosti

Na primjer, prošlog mjeseca, primjer je zabilježen u slučaju "Dragičević". Naime, u predmetu u kojem su kriminalistički tehničari PU Banjaluka Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak optuženi za sprečavanje dokazivanja nastupila je zastara, te je sutkinja Radmila Medaković donijela odbijajuću presudu.

Sutkinja Medaković je na ročištu u Osnovnom sudu Banjaluka, nakon što je saopštila presudu, "očitala" svojevrsnu lekciju pravosuđu, uključujući zakonodavce koji su radili na izmjenama Krivičnog zakonika RS, drugostepeni sud, u konkretnom slučaju Okružni sud Banjaluka, ali i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Ona je posljednju odluku Okružnog suda Banjaluka iz decembra 2023. godine, kojom je drugi put ukinuta oslobađajuća presuda krim-tehničarima, nazvala licemjernom.

"Znali su da nastupa apsolutna zastara i da je nemoguće da se postupak završi", istakla je Medakovićeva, koja nije ostala dužna ni tužilaštvu, te je navela da i oni snose odgovornost što je u ovom predmetu nastupila zastara krivičnog gonjenja.

Takođe u martu, Milenko Tomić (62), bokserski trener iz Bijeljine, optužen da je obljubio četrnaestogodišnjakinju koju je trenirao, osuđen je na 12 godina zatvora, ali je prethodno pobjegao iz kućnog pritvora, u koji ga je poslao Okružni sud u ovom gradu, a u kojem su se prethodno dešavale, najblaže rečeno, neobične situacije, zbog čega je ovaj sud oštro kritikovalo tamošnje tužilaštvo.

Novinar crne hronike iz Banjaluke Nikola Morača kaže da su posebno tužioci, a zatim i sudije,  u BiH zaštićeni kao bijeli medvjedi.

Podsjeća da je famoznim članom 87 Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH predviđeno da sudija ili tužilac ne može biti krivično gonjen, uhapšen ili zadržan u pritvoru, niti može odgovarati u građanskom postupku za mišljenja koja daje ili za odluke koje donese u okviru svojih službenih dužnosti.

"Kada imamo ovakve zakone, onda je svaka priča suvišna. Da li će u nekom disciplinskom postupku neki tužilac ili sudija ostati bez dijela svoje enormno visoke plate je smiješno i komentarisati. Sve je u BiH degradirano, svaka profesija, a posebno ona tužilačka. Toliko je primjera u kojima su svojim greškama spriječili pravdu da je to za Ginisovu knjigu rekorda", ističe Morača u izjavi za "Nezavisne".

Novinar Nebojša Tomašević kaže da nedostaci u istrazi, poput nedovoljno temeljnog vještačenja i nedostatka dokaza, dovode do padanja optužnica i presuda, ali i potkopavaju povjerenje u pravosudni sistem.

"Odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, koje kod nas očigledno nema, ključna je jer grijesi u radu treba da imaju posljedice. Olako uzimanje ovih pitanja i rad bez odgovornosti samo doprinose lošim istragama i malim kaznama, ili čak oslobađanjem krivih osoba ili optuživanjem nevinih", kaže Tomašević za "Nezavisne novine".

Advokat Mirko Dabić kaže da zastare najčešće nastupaju iz tri razloga - kada policajci ne urade svoj posao na vrijeme, kada tužilac, zbog zatrpanosti ili drugih razloga, ne stigne uraditi ono što je njegovo, ili kada sud kasno uradi svoja zaduženja.

"Da li tu ima odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija? To je već malo diskutabilno pitanje. Prema Zakonu o VSTS, nosioci pravosudnih funkcija imaju takozvani funkcionalni imunitet, što znači da oni ne mogu da odgovaraju za posao koji rade kao sudije, odnosno kao tužioci", kaže Dabić za "Nezavisne novine".

Izuzetak je, kako pojašnjava, da je stvarno dokazano da je, uslovno rečeno, neko od njih uradio nešto u određenom predmetu, a za to dobio novac ili neki drugi dar.

"Ali to je teško dokazati", ističe Dabić.

(Nezavsine novine) Foto: concepto.de

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Srebrenik

20.04.2024 10:37

Isto tako u Brckom sudija Nebojsa Savic osudio prijavitelja korupcije pa ga je poslije apelacioni sud oslobodio a i glavni tuzilac Zekerija Mujkanovic pidigao optuznicu protiv prijavitelja zato sto je prijavio sefa katastra Nikolic Rsdenka,Zakljucak je da su najveca govna taj sudija i glavni tuzilac ljigavi smradovi

ODGOVORITE
Name

Borac

20.04.2024 12:01

Sve su to oni to naplatili.

Name

Znači..

22.04.2024 12:56

Plate na vrijeme, a bogami nije isključen i poneki honorar

Name

pravda za građane RS

20.04.2024 10:57

Pravosudje u RS je spalo na najniže grane. Obrazloženja presuda koja se protive zdravoj logici su pravilo a ne izuzetak. Svi to znaju, a niko ništa ne preduzima. Građani su ostavljeni na milost i nemilost pojedinicima iz vlasti koji naručuju presude kakve im trebaju.

ODGOVORITE
Name

Milorad

20.04.2024 11:01

Zar nam više nije jasno da sve čine kako bi svoje neznanje i javašluk prikrili i učinili sve da se sav kriminal i pljačka ,,ozakoni,, i stvori država po njihovoj , kriminalnoj mjeri!

ODGOVORITE
Name

BL privrednik

20.04.2024 11:04

Nisu samo zastare dokaz korumpiranog pravosuđa. Sudinica Okružnog privrednog suda odbije moj tužbeni zahtjev protiv jedne državne institucije za milionsku štetu koju mi je nanijela i uz sve materijalne dokaze napiše da je tačno da je nanijeta šteta, ali i da onaj ko je drugom pričinio štetu nije dužan i da je nadoknadi. Takva sudinica odmah je nagrađena mjestom sudije Višeg privrednog suda. Na desetine advokata, sudija, pravnika i u BL i u Bgd sam konsultovao i svi su jednoglasni da veću glupost nisu pročitali. Što je najgore od svega sve moje žalbe višim pravosudnim sudovima su odbijene, dakle složili su se da onaj ko drugom pričini štetu nije dužan i da je nadoknadi. Uzgred, tu državnu instituciju je zastupao advokat za kojeg u BL važi pravilo da je "dvorski" advokat i da kod nekih sudija presude poručuje telefonom

ODGOVORITE
Name

Pravnik

20.04.2024 12:56

Zar tu drž inst ne zastupa pravobranilaštvo? Tako kaže Zakon o pravobranilaštvu.

Name

CIRKUS

20.04.2024 11:32

Nemamo mi svjesnih u pravosuđu,jer oni rade za političare,i ne bave se zakonima,tako da im škola nije ni potrebna.Ali,doći će vrijeme kad će platiti za sve nepravde koje su počinili zločinci u najgorem pravosuđu svijeta!Bog vas kaznio,pa doživjeli istu tragediju,koju je doživjela porodica Davida Dragičevića!!!🙏🙏🙏

ODGOVORITE
Name

Bato

20.04.2024 11:46

Nije tacno da sudije i tuzioce stiti funkcionalni imunitet, isti mogu krivicno odgovarati po cl. 87. stav 2. Zakona o visokom sudskom i tuzilackom savjetu BIH i po cl. 346. Krivicnog zakonika RS.

ODGOVORITE
Name

X

20.04.2024 14:31

Vstv je najveca kriminalna org u BiH! Sudije koji su trebali biti razrjeseni oni imenuju na vise sudove, za novce bi majmuna imenovali

Name

Za batu

20.04.2024 14:55

Daj ne mlati kao Maksim po diviziji,Da bi istjerao pravdu u bilo kojem sudu i BiH,a naročito u RSu trebalo bi ti 100 godina i da nije ništa zastarjelo,uz brdo,novaca Nema druge nego riješiti na Drugi način,Vidi zube bez zubara,Ubijena 2 člana porodice 13 godina se sudi i ubicu nagrađuju, Fuuuuuuuj fuj fuj sud pravosuđe Država sistem isve

Name

Bato

21.04.2024 17:16

I pored navedenih izricitih imperativnih normi u navedena dva Zakona o krivicnoj i disciplinskoj odgovornosti sudija i tuzilaca u BIH, bivsi prdsjednik VSTSBIH zv. Potkivac iste je amnestirao DOPISOM koji je uputio dosciplinskim tuziocima u VSTSBIH da tuzioci i sudije ne odgovaraju jer da su pod imunitetom, zbog cega disciplinski tuzioci a i javni tuzioci sve prijave odbacuju, cime se od strane Potkivaca, clanova VSTSBIH i njegovih disciplinskih tuzilaca cini krivicno djelo zloupotrebe sluzbene duznosti i ovlascenja necinjenjem.

Name

Rasformirati pravosudje

20.04.2024 14:47

Dokaz da pravim da ,zakon ne.postoje nego novac i politika i da možete naručiti presudu kakvu želite u odnosu na.dokaze.

ODGOVORITE
Name

Budimo samo iskreni

20.04.2024 15:57

VTSV zna da u pravosudnomsidtemu postoje sudije koje su i same krivično odudjivane ovakvo nešto nema ni u somaliji ali ima u BiH .Kom da onda takav sudija djeli pravdu i poštuje zakon.

ODGOVORITE
Name

Nebra

21.04.2024 08:24

Prevarant Dalibor Grgić iz Laktaša,prevario ljude u prvoj presudi za više od 100000 km. Dok je trajalo suđenje prevario još par klijenata. Prevario advokata koji ga je branio,nije mu platio. Sporazumno priznao ,dobio 6 mjeseci. Nikom pare nije vratio. Pobjegao iz države ,bio 5-6 godina negdje. Vratio se kao slobodan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Loto

21.04.2024 11:27

Jedino da sakupimo imena studija, u bubanj, pa da ih izvlačimo. Nema druge 🤣🤣🤣🤣🤣

ODGOVORITE