БиХ се поново налази у тешкој политичкој кризи

Предсједник ПДП и посланик у ПД ПС БиХ, Бранислав Бореновић, у Стразбуру је учествовао у раду Комитета за поштовање обавеза и ангажмана земаља чланица Савјета Европе на којем се расправљало о прелиминарном Мониторинг извјештају за БиХ извјестилаца Парламентарне скупштине Савјета Европе за БиХ, Золт Немета из Мађарске и Александра Николовског из Сјеверне Македоније. 

Република Српска 19.04.2024 | 14:57
БиХ се поново налази у тешкој политичкој кризи

Бореновић је истакао да се политичка ситуација у БиХ поново усложњава и поред важне одлуке о отварању преговора за чланство у ЕУ,  након усвајања неколико закона који се веома споро и тешко имплементирају.

- Владајућа структура није испоручила кључни закон и пакет интегритета који се тиче реформе изборних правила. Данас имамо својеврсни увод у изборни дуализам - Изборни закон БиХ чије измјене су  наметнуте од стране Кристијана Шмита и Изборни закон Републике Српске који је усвојила владајућа већина у Српској, а која је уједно и дио владајуће коалиције на БиХ нивоу. Невјероватан парадокс - рекао је Бореновић. 

Истакао је да се БиХ поново налази у политичкој кризи и да нема суштинског договора унутар владајуће коалиције у БиХ. 

- Нема договора око Изборног закона, иако се најављују помаци, озбиљне реформе се не спроводе, утицај међународне заједнице је још увијек велики, иако високи представник није именован кроз предвиђене процедуре у Савјету безбједности УН, поново се користе механизми наметања закона ван парламентарних процедура, у Уставном суду БиХ још увијек сједе троје судија странаца, што шаље слику да институције БиХ нису у потпуности у домаћем власништву - навео је Бореновић. 

Владавина права, ефикасно правосуђе и борба против корупције морају бити императиви у наредном периоду, рекао је Бореновић и нагласио да је кључни принцип функционисања БиХ уставни оквир дефинисан Дејтонским мировним споразумом, са два равноправна ентитета, три конститутивна народа и загарантована права осталих. 

- То је довољно широк оквир за напредак и европски пут БиХ, али уз неопходну политичку вољу и враћање међусобног повјерења. Напредак је могућ, али уз узајамно уважавање и истинску посвећеност - рекао је Бореновић. 

Мониторинг извјештај за БиХ би требао бити представљен на пленарној сједници Савјета Европе у октобру, до када ће институције у БиХ имати прилику да дају своје ставове.

(БН) Фото: ПДП

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

СЦХWЕИЗ

19.04.2024 15:05

Милорада Додика ухапсити и народ це да зови у МИРУ,он је рак-рана друштва, милијарде еура је отео,и ту је проблем,јер само РАТ мозе га спасити од робије,њега ухапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

19.04.2024 15:53

Није БиХ него РС у федерацији људи раде а у РС славе милијардера који их је опљацкао.

Name

Налази

19.04.2024 15:07

Због РС а..мислите цијелу дрзаву увућ у хаос а сами ћете га дозивјети, болесници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Налази

19.04.2024 15:57

Бавите се ви федерацијим и својим проблемима и оставите нас на миру. Не мијешамо се ни ми у вашу федерацију и радите шта хоћете. Не занимате нас.

Name

упс

19.04.2024 15:07

Ако би се кренуло са конкретном правно-оперативном имплементацијом закључака НСРС, онда неће бити угрожена Босна и Херцеговина као међународно призната и суверена држава, биће угрожени ентитети, јер је свима јасно да бх. ентитети Република Српска и Федерација БиХ свој субјективитет и легитимитет црпе искључиво зато што су као такви признати у Уставу БиХ. Ако се наруши уставни поредак, бх. ентитети престају да постоје и то је једина правна истина коју је потребно рећи у овом тренутку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муфљуз

19.04.2024 15:10

Драско јуце би на скупу,веровао сам да је опозиционар,мора се прицати,радити са власти,и сматрао сам ок.Вукан је прицао Драско,оваки,онаки,нисам вјеровао у то,мислио сам да претјерује,показа се истином то,тако да Бореновицу ни од вас ниста висе,уз скуте власти сте,и доста и твоје демагогије,ниси за промјене,подрском Драску си то показао,ок,твој избор,ал нас висе не гњави како власт не ваља и како се ти и пдп као борите за промјене неке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

19.04.2024 15:33

Ти мониторинзи су антисрпска наклапања, прије пар дана примају Шиптаре у савјет Европе и то је нормално, сви имају нека права осим Срба. И на овом порталу већина коментара је антисрпска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дара

19.04.2024 21:05

Највеци антисрби су наси политицари. Закопасе нас зиве.

Name

Суперхик

19.04.2024 15:39

Колико ја видим само је режим РС-а више правној а мање политичкој кризи. БиХ нажалост, понављам нажалост сваки дан институционално јача чему највише доприносе горе наведени болиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само мало

19.04.2024 15:44

,Босна је међународно призната ,али ту не постоје ентитети нити кантони.Укопат ће нас Додик,Бурке хоће немире да сачува своју лову и имовину.Укинут ће сам себе ,колико је месар глуп.Треба Босић да му терапију пропише,он то најбоље зна.Владо црта кокаин је нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слусам Бореновица

19.04.2024 16:11

Исто као да слусам Додика..ставови, размисљања...па како мислис побједити Бореновицу??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

19.04.2024 17:06

Како радили тако им Бог дао

Name

Ре

19.04.2024 20:31

Како се зачас промијени се закони да багра са црне листе може дрпат сад на руке а стотине ско не и хиљаде радника нема никако плату или им касни. Како мисле уплатит порезе и доприносе на коверта плату? Анархија на дјелу и још већа корупција због пар лопова који су правилно санкционисани. И ниједан да да оставку него гурају читав народ у проблеме јер они “воле Српску”.

Name

Ба

19.04.2024 16:18

Ко увлаци у кризу ви из рс нико други.Имате сва парава и висе од тога а вазда незадовољни. Радите против дрзаве у којој зивите и онда криза .Ви незнате ста хоцете .Избори се добијају на основу нациолизма а не на основу неког програма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу-Фан

19.04.2024 16:55

Сто прије се прихвати реалност да БиХ у овом облику није могуца то боље! Све ове године то на залост потврдјују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

19.04.2024 18:38

Само је Додик у кризи.Сви се забавили како ће криминалац примити плату,а никога није брига за оне који немају плату,ни преко банке,ни преко поште,ни на куверат.Јеб. вас он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема опозиције

19.04.2024 22:01

Са вама на политичкој сцени и твојим ангажманом нема напретка овој земљи само млатите празну сламу и кука те ,оптужује ништа конкретно дозлагрдили сте цовјеце народу народ хоће да живи, да ради или радите или препустите другима то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.04.2024 08:04

Све је ово постао највећи циркус на Свијету. Додик КАО Патриота, а све уништио. СВЕ ЗАКОНЕ КРОЈИ ПО СЕБИ. И СВЕЧАНО ГОТОВИНСКА КРАЂА. "УЗМИ, АГО, КОЛИКО ТИ ДРАГО". Обичан грађанин од БЛ..

ОДГОВОРИТЕ