BiH se ponovo nalazi u teškoj političkoj krizi

Predsjednik PDP i poslanik u PD PS BiH, Branislav Borenović, u Strazburu je učestvovao u radu Кomiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Savjeta Evrope na kojem se raspravljalo o preliminarnom Monitoring izvještaju za BiH izvjestilaca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za BiH, Zolt Nemeta iz Mađarske i Aleksandra Nikolovskog iz Sjeverne Makedonije. 

Republika Srpska 19.04.2024 | 14:57
BiH se ponovo nalazi u teškoj političkoj krizi

Borenović je istakao da se politička situacija u BiH ponovo usložnjava i pored važne odluke o otvaranju pregovora za članstvo u EU,  nakon usvajanja nekoliko zakona koji se veoma sporo i teško implementiraju.

- Vladajuća struktura nije isporučila ključni zakon i paket integriteta koji se tiče reforme izbornih pravila. Danas imamo svojevrsni uvod u izborni dualizam - Izborni zakon BiH čije izmjene su  nametnute od strane Кristijana Šmita i Izborni zakon Republike Srpske koji je usvojila vladajuća većina u Srpskoj, a koja je ujedno i dio vladajuće koalicije na BiH nivou. Nevjerovatan paradoks - rekao je Borenović. 

Istakao je da se BiH ponovo nalazi u političkoj krizi i da nema suštinskog dogovora unutar vladajuće koalicije u BiH. 

- Nema dogovora oko Izbornog zakona, iako se najavljuju pomaci, ozbiljne reforme se ne sprovode, uticaj međunarodne zajednice je još uvijek veliki, iako visoki predstavnik nije imenovan kroz predviđene procedure u Savjetu bezbjednosti UN, ponovo se koriste mehanizmi nametanja zakona van parlamentarnih procedura, u Ustavnom sudu BiH još uvijek sjede troje sudija stranaca, što šalje sliku da institucije BiH nisu u potpunosti u domaćem vlasništvu - naveo je Borenović. 

Vladavina prava, efikasno pravosuđe i borba protiv korupcije moraju biti imperativi u narednom periodu, rekao je Borenović i naglasio da je ključni princip funkcionisanja BiH ustavni okvir definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, sa dva ravnopravna entiteta, tri konstitutivna naroda i zagarantovana prava ostalih. 

- To je dovoljno širok okvir za napredak i evropski put BiH, ali uz neophodnu političku volju i vraćanje međusobnog povjerenja. Napredak je moguć, ali uz uzajamno uvažavanje i istinsku posvećenost - rekao je Borenović. 

Monitoring izvještaj za BiH bi trebao biti predstavljen na plenarnoj sjednici Savjeta Evrope u oktobru, do kada će institucije u BiH imati priliku da daju svoje stavove.

(BN) Foto: PDP

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

SCHWEIZ

19.04.2024 15:05

Milorada Dodika uhapsiti i narod ce da zovi u MIRU,on je rak-rana društva, milijarde eura je oteo,i tu je problem,jer samo RAT moze ga spasiti od robije,njega uhapsiti

ODGOVORITE
Name

123

19.04.2024 15:53

Nije BiH nego RS u federaciji ljudi rade a u RS slave milijardera koji ih je opljackao.

Name

Nalazi

19.04.2024 15:07

Zbog RS a..mislite cijelu drzavu uvuć u haos a sami ćete ga dozivjeti, bolesnici

ODGOVORITE
Name

Re Nalazi

19.04.2024 15:57

Bavite se vi federacijim i svojim problemima i ostavite nas na miru. Ne miješamo se ni mi u vašu federaciju i radite šta hoćete. Ne zanimate nas.

Name

ups

19.04.2024 15:07

Ako bi se krenulo sa konkretnom pravno-operativnom implementacijom zaključaka NSRS, onda neće biti ugrožena Bosna i Hercegovina kao međunarodno priznata i suverena država, biće ugroženi entiteti, jer je svima jasno da bh. entiteti Republika Srpska i Federacija BiH svoj subjektivitet i legitimitet crpe isključivo zato što su kao takvi priznati u Ustavu BiH. Ako se naruši ustavni poredak, bh. entiteti prestaju da postoje i to je jedina pravna istina koju je potrebno reći u ovom trenutku.

ODGOVORITE
Name

Mufljuz

19.04.2024 15:10

Drasko juce bi na skupu,verovao sam da je opozicionar,mora se pricati,raditi sa vlasti,i smatrao sam ok.Vukan je pricao Drasko,ovaki,onaki,nisam vjerovao u to,mislio sam da pretjeruje,pokaza se istinom to,tako da Borenovicu ni od vas nista vise,uz skute vlasti ste,i dosta i tvoje demagogije,nisi za promjene,podrskom Drasku si to pokazao,ok,tvoj izbor,al nas vise ne gnjavi kako vlast ne valja i kako se ti i pdp kao borite za promjene neke.

ODGOVORITE
Name

EU

19.04.2024 15:33

Ти мониторинзи су антисрпска наклапања, прије пар дана примају Шиптаре у савјет Европе и то је нормално, сви имају нека права осим Срба. И на овом порталу већина коментара је антисрпска.

ODGOVORITE
Name

Dara

19.04.2024 21:05

Najveci antisrbi su nasi politicari. Zakopase nas zive.

Name

Superhik

19.04.2024 15:39

Koliko ja vidim samo je režim RS-a više pravnoj a manje političkoj krizi. BiH nažalost, ponavljam nažalost svaki dan institucionalno jača čemu najviše doprinose gore navedeni bolidi.

ODGOVORITE
Name

Samo malo

19.04.2024 15:44

,Bosna je međunarodno priznata ,ali tu ne postoje entiteti niti kantoni.Ukopat će nas Dodik,Burke hoće nemire da sačuva svoju lovu i imovinu.Ukinut će sam sebe ,koliko je mesar glup.Treba Bosić da mu terapiju propiše,on to najbolje zna.Vlado crta kokain je nula.

ODGOVORITE
Name

Slusam Borenovica

19.04.2024 16:11

Isto kao da slusam Dodika..stavovi, razmisljanja...pa kako mislis pobjediti Borenovicu??

ODGOVORITE
Name

Neka

19.04.2024 17:06

Kako radili tako im Bog dao

Name

Re

19.04.2024 20:31

Kako se začas promijeni se zakoni da bagra sa crne liste može drpat sad na ruke a stotine sko ne i hiljade radnika nema nikako platu ili im kasni. Kako misle uplatit poreze i doprinose na koverta platu? Anarhija na djelu i još veća korupcija zbog par lopova koji su pravilno sankcionisani. I nijedan da da ostavku nego guraju čitav narod u probleme jer oni “vole Srpsku”.

Name

Ba

19.04.2024 16:18

Ko uvlaci u krizu vi iz rs niko drugi.Imate sva parava i vise od toga a vazda nezadovoljni. Radite protiv drzave u kojoj zivite i onda kriza .Vi neznate sta hocete .Izbori se dobijaju na osnovu naciolizma a ne na osnovu nekog programa.

ODGOVORITE
Name

Eu-Fan

19.04.2024 16:55

Sto prije se prihvati realnost da BiH u ovom obliku nije moguca to bolje! Sve ove godine to na zalost potvrdjuju!

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

19.04.2024 18:38

Samo je Dodik u krizi.Svi se zabavili kako će kriminalac primiti platu,a nikoga nije briga za one koji nemaju platu,ni preko banke,ni preko pošte,ni na kuverat.Jeb. vas on.

ODGOVORITE
Name

Nema opozicije

19.04.2024 22:01

Sa vama na političkoj sceni i tvojim angažmanom nema napretka ovoj zemlji samo mlatite praznu slamu i kuka te ,optužuje ništa konkretno dozlagrdili ste covjece narodu narod hoće da živi, da radi ili radite ili prepustite drugima to.

ODGOVORITE
Name

+

20.04.2024 08:04

Sve je ovo postao najveći cirkus na Svijetu. Dodik KAO Patriota, a sve uništio. SVE ZAKONE KROJI PO SEBI. I SVEČANO GOTOVINSKA KRAĐA. "UZMI, AGO, KOLIKO TI DRAGO". Običan građanin od BL..

ODGOVORITE