Бијељина узима кредит да помогне пољопривредницима

“Град Бијељина ће се кредитно задужити како би семберским пољопривредницима помогао и исплатио дио штете коју су претрпјели због великог невремена које је Семберију погодило прошле године. Републичке власти, као и власт на нивоу БиХ су и ту заказале, тако да је сав терет пао на локалну заједницу”, рекао је Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду ГУ Бијелина у Јутарњем програму БН телевизије.

Република Српска 19.04.2024 | 14:51
Бијељина узима кредит да помогне пољопривредницима

Град је ушао у компликовану процедуру краткорочног кредитног задужења како би помогао семберским пољопривредницима којима је олујно невријеме у јулу 2023. године изазвало директну штету од око 2 милиона КМ, док је индиректна вишемилионска. Средства ће бити обезбјеђена чак и ако буде опструкција скупштинске већине”, рекао је Вучковић.

“Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је одмах након невремена позвао републичку, али и власт на нивоу БиХ, да се штета пољопривредницима у потпуности надокнади. Приједлог је био да 50 одсто штете надокнади Град, а по 25 одсто Српска и Савјет министара. Међутим, до данас од тога нема ништа, било какве најаве. Ми ћемо пољопривредницима исплатити 50 одсто износа процјењене штете које су имали на пластеницима, усјевима и објектима”, каже Вучковић.

Семберским пољопривредницима такође нису исплаћени у потпуности ни подстицаји са републичкног нивоа који се односе на капиталне инвестиције, па су они у великом проблему, каже даље Вучковић и додаје:

“Они су се кредитно задужили да би купили трактор или неку механизиацију, како је Правилником о капиталним инвестицијама предвиђено. Министарство пољопривреде је ушло у други циклус, јавни позив је завршен, а ни претходни циклус није затворен исплатом капиталних инвестиција.”

Вучковић је најавио да је новим Правилником за подстицаје у пољопривреди града Бијељина планиран новац, између осталог, и за обнављање свињског сточног фонда који је афричка куга свиња скоро уништила.

“Напомињем да ће у фокусу бити мањи пољопривредни произвођачи којима су еутаназиране од једне до пет крмача назимица”, истакао је Вучковић.

“Буџетом Града Бијељина за ову годину планирано је 2,4 милиона КМ за пољопривредну производњу, а та средства ће сигурно расти”, истакао је Вучковић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Е зато

20.04.2024 12:44

СНСД неће никад добити власт у Бијељини јер то сто раде само да би наудили Градонацелнику памтимо. Буџет РС је за све градјане а не само за партијске послушнике. На локалним изборима поцистити и скупстинску већину у бн.

ОДГОВОРИТЕ