Bijeljina uzima kredit da pomogne poljoprivrednicima

“Grad Bijeljina će se kreditno zadužiti kako bi semberskim poljoprivrednicima pomogao i isplatio dio štete koju su pretrpjeli zbog velikog nevremena koje je Semberiju pogodilo prošle godine. Republičke vlasti, kao i vlast na nivou BiH su i tu zakazale, tako da je sav teret pao na lokalnu zajednicu”, rekao je Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu GU Bijelina u Jutarnjem programu BN televizije.

Republika Srpska 19.04.2024 | 14:51
Bijeljina uzima kredit da pomogne poljoprivrednicima

Grad je ušao u komplikovanu proceduru kratkoročnog kreditnog zaduženja kako bi pomogao semberskim poljoprivrednicima kojima je olujno nevrijeme u julu 2023. godine izazvalo direktnu štetu od oko 2 miliona KM, dok je indirektna višemilionska. Sredstva će biti obezbjeđena čak i ako bude opstrukcija skupštinske većine”, rekao je Vučković.

“Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je odmah nakon nevremena pozvao republičku, ali i vlast na nivou BiH, da se šteta poljoprivrednicima u potpunosti nadoknadi. Prijedlog je bio da 50 odsto štete nadoknadi Grad, a po 25 odsto Srpska i Savjet ministara. Međutim, do danas od toga nema ništa, bilo kakve najave. Mi ćemo poljoprivrednicima isplatiti 50 odsto iznosa procjenjene štete koje su imali na plastenicima, usjevima i objektima”, kaže Vučković.

Semberskim poljoprivrednicima takođe nisu isplaćeni u potpunosti ni podsticaji sa republičknog nivoa koji se odnose na kapitalne investicije, pa su oni u velikom problemu, kaže dalje Vučković i dodaje:

“Oni su se kreditno zadužili da bi kupili traktor ili neku mehaniziaciju, kako je Pravilnikom o kapitalnim investicijama predviđeno. Ministarstvo poljoprivrede je ušlo u drugi ciklus, javni poziv je završen, a ni prethodni ciklus nije zatvoren isplatom kapitalnih investicija.”

Vučković je najavio da je novim Pravilnikom za podsticaje u poljoprivredi grada Bijeljina planiran novac, između ostalog, i za obnavljanje svinjskog stočnog fonda koji je afrička kuga svinja skoro uništila.

“Napominjem da će u fokusu biti manji poljoprivredni proizvođači kojima su eutanazirane od jedne do pet krmača nazimica”, istakao je Vučković.

“Budžetom Grada Bijeljina za ovu godinu planirano je 2,4 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju, a ta sredstva će sigurno rasti”, istakao je Vučković.

(BN) Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

E zato

20.04.2024 12:44

SNSD neće nikad dobiti vlast u Bijeljini jer to sto rade samo da bi naudili Gradonacelniku pamtimo. Budžet RS je za sve gradjane a ne samo za partijske poslušnike. Na lokalnim izborima pocistiti i skupstinsku većinu u bn.

ODGOVORITE