„Електропривреда“ расписала незаконит тендер

„Електропривреда Републике Српске“ отказала је преговарачки поступак за набавку вриједну 2,1 милион марака и то због незаконите тендерске документације, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 16.04.2024 | 22:03
„Електропривреда“ расписала незаконит тендер

„Електропривреда“ је преговарачким поступком без објаве обавјештења о набавци покренула набавку услуге надзора над извођењем свих радова на терену и фабрикацијом и испоруком опреме и конструкција за постројења припреме и оплемењивања угља сувом X-раy сензорском сепарацијом на површинском копу Гацко.

Захтјев за учешће у поступку је, истичу, покренула група кандидата и то „Рударски институт“ Приједор, „В&З заштита“ Бањалука, те Машински факултет Универзитета у Београду.

Кориштење најнетранспарентнијег начина односно преговарачког поступка правдају крајњом хитношћу.

Позивајући се на Закон о јавним набавкама наглашавају да су на овај начин покренули набавку јер се не могу испоштовати законом утврђени минимални рокови за отворени, ограничени или преговарачки поступак са објављивањем обавјештења.

Међутим, током евалуације понуда Комисија за јавне набавке је утврдила да су поједини захтјеви у самом позиву неодређени те да је поред услова у погледу минималнмог промета дефинисана и горња граница промета која се захтијева од понуђача.

Проблематичан је и захтјев који се односи на искуство у реализацији сличних уговора.

Наиме од понуђача се тражило успјешно искуство у реализацији најмање једног или више уговора који за предмет услуга има пружање истих или сличних услуга вршења стручног надзора, пројектовања, анализа, испитивања и усавршавања постројења и опреме на рудницима и термоелектранама у вриједности не мањој од милион марака без ПДВ-а, у посљедње три године.

„Услов није јасно дефинисан, јер комисија није у могућности недвосмислено утврдити да ли се захтијева извршење једног уговора вриједности милион КМ или више уговора укупне вриједноти милион марака“, образложили су у Комисији.

Додали су да овако постављени услови не могу бити основ за евалуацију пристигле понуде јер нису дефинисани у складу са Законом.

„Може се претпоставити да је до пропуста вјероватно дошло приликом е-маил комуникације између чланова Комисије за израду тендерске документације, па је радна верзија документа усвојена као финална“, истакнуто је у Одлуци о отказивању преговарачког поступка.

(Цапитал)  Фото: Цапитал

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Малком X

16.04.2024 22:32

Сами себи оборили тендер јер немају пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.04.2024 23:15

Ето и то сад неваља,сто су растурили тендер због недостатка документације,а ста би прицали да су га прихватили?

Name

Бич Бож'ји

17.04.2024 07:24

Нису паре проблем, њих нема. Проблем је вјероватно што је "мала бара, пуно крокодила". Пуно отворених гуитза које је немогуће све напунити, тј. задовољити. Некога важног нису уградили. Превише се заиграли, и превише пружили преко властитог губера. Чуј, хитан поступак, а ТЕ постоји деценијама. Што сте, ако сте, чекали задњи дан. Превише провидно. Кад' дођу "партизани", нагребаће вам се милосне мамице. Можете како хоћете, ал' нећете моћи докле хоћете.

Name

Боро хакер

17.04.2024 08:02

Није Миле задовољан ко је добио. Намјестио Лука за себе.

Name

Блееее

17.04.2024 08:02

То багро, униставај а онда зови на митинг.

Name

Ре,Малком

17.04.2024 08:29

Ова власт,и постоји да би уништила Републику српску,и није им ни тешко с обзиром на заглупљеност грађана,који нијемо посматрају властито уништење.Не треба нама већи непријатељ,од нас самих,па,нека нам је са срећом нестанак,боље не заслужујемо.

Name

Све експерти

16.04.2024 23:12

За извлачење пара из коке носиље РС имају знање и то је све сто Лукини експери знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

17.04.2024 06:43

Увјек нека мутљаза ниста немозе да буде уреду И траспарентно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

17.04.2024 09:26

За Бич Божији,управо партизанија и комунисти владају,ђокица је др комуниста има искуство са тендерима,пролетери увек на линији.

Name

Ја

17.04.2024 08:11

Ста је ново!

ОДГОВОРИТЕ