„Elektroprivreda“ raspisala nezakonit tender

„Elektroprivreda Republike Srpske“ otkazala je pregovarački postupak za nabavku vrijednu 2,1 milion maraka i to zbog nezakonite tenderske dokumentacije, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 16.04.2024 | 22:03
„Elektroprivreda“ raspisala nezakonit tender

„Elektroprivreda“ je pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci pokrenula nabavku usluge nadzora nad izvođenjem svih radova na terenu i fabrikacijom i isporukom opreme i konstrukcija za postrojenja pripreme i oplemenjivanja uglja suvom X-ray senzorskom separacijom na površinskom kopu Gacko.

Zahtjev za učešće u postupku je, ističu, pokrenula grupa kandidata i to „Rudarski institut“ Prijedor, „V&Z zaštita“ Banjaluka, te Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Korištenje najnetransparentnijeg načina odnosno pregovaračkog postupka pravdaju krajnjom hitnošću.

Pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama naglašavaju da su na ovaj način pokrenuli nabavku jer se ne mogu ispoštovati zakonom utvrđeni minimalni rokovi za otvoreni, ograničeni ili pregovarački postupak sa objavljivanjem obavještenja.

Međutim, tokom evaluacije ponuda Komisija za javne nabavke je utvrdila da su pojedini zahtjevi u samom pozivu neodređeni te da je pored uslova u pogledu minimalnmog prometa definisana i gornja granica prometa koja se zahtijeva od ponuđača.

Problematičan je i zahtjev koji se odnosi na iskustvo u realizaciji sličnih ugovora.

Naime od ponuđača se tražilo uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ili više ugovora koji za predmet usluga ima pružanje istih ili sličnih usluga vršenja stručnog nadzora, projektovanja, analiza, ispitivanja i usavršavanja postrojenja i opreme na rudnicima i termoelektranama u vrijednosti ne manjoj od milion maraka bez PDV-a, u posljednje tri godine.

„Uslov nije jasno definisan, jer komisija nije u mogućnosti nedvosmisleno utvrditi da li se zahtijeva izvršenje jednog ugovora vrijednosti milion KM ili više ugovora ukupne vrijednoti milion maraka“, obrazložili su u Komisiji.

Dodali su da ovako postavljeni uslovi ne mogu biti osnov za evaluaciju pristigle ponude jer nisu definisani u skladu sa Zakonom.

„Može se pretpostaviti da je do propusta vjerovatno došlo prilikom e-mail komunikacije između članova Komisije za izradu tenderske dokumentacije, pa je radna verzija dokumenta usvojena kao finalna“, istaknuto je u Odluci o otkazivanju pregovaračkog postupka.

(Capital)  Foto: Capital

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Malkom X

16.04.2024 22:32

Sami sebi oborili tender jer nemaju para

ODGOVORITE
Name

re

16.04.2024 23:15

Eto i to sad nevalja,sto su rasturili tender zbog nedostatka dokumentacije,a sta bi pricali da su ga prihvatili?

Name

Bič Bož'ji

17.04.2024 07:24

Nisu pare problem, njih nema. Problem je vjerovatno što je "mala bara, puno krokodila". Puno otvorenih guitza koje je nemoguće sve napuniti, tj. zadovoljiti. Nekoga važnog nisu ugradili. Previše se zaigrali, i previše pružili preko vlastitog gubera. Čuj, hitan postupak, a TE postoji decenijama. Što ste, ako ste, čekali zadnji dan. Previše providno. Kad' dođu "partizani", nagrebaće vam se milosne mamice. Možete kako hoćete, al' nećete moći dokle hoćete.

Name

Boro haker

17.04.2024 08:02

Nije Mile zadovoljan ko je dobio. Namjestio Luka za sebe.

Name

Bleeee

17.04.2024 08:02

To bagro, unistavaj a onda zovi na miting.

Name

Re,Malkom

17.04.2024 08:29

Ova vlast,i postoji da bi uništila Republiku srpsku,i nije im ni teško s obzirom na zaglupljenost građana,koji nijemo posmatraju vlastito uništenje.Ne treba nama veći neprijatelj,od nas samih,pa,neka nam je sa srećom nestanak,bolje ne zaslužujemo.

Name

Sve eksperti

16.04.2024 23:12

Za izvlačenje para iz koke nosilje RS imaju znanje i to je sve sto Lukini eksperi znaju.

ODGOVORITE
Name

Posten

17.04.2024 06:43

Uvjek neka mutljaza nista nemoze da bude uredu I trasparentno

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

17.04.2024 09:26

Za Bič Božiji,upravo partizanija i komunisti vladaju,đokica je dr komunista ima iskustvo sa tenderima,proleteri uvek na liniji.

Name

Ja

17.04.2024 08:11

Sta je novo!

ODGOVORITE