БиХ не производи довољно хране за своје становништво

Босна и Херцеговина не производи довољно хране да би задовољила потребе сопственог становништва и недостаје јој довољних количина сировина за прераду, због чега увози готово све врсте пољопривредних производа.

Босна и Херцеговина 16.04.2024 | 17:58
БиХ не производи довољно хране за своје становништво

Наводи се то у Анализи трговинске размјене пољопривредно-прехрамбених производа БиХ са свијетом за 2023. годину, документу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

"То се може констатовати на основу структуре производа који су заступљени у увозу попут пшенице, свјежег или расхлађеног говеђег меса, шећера за рафинисање, сјемена сунцокрета и др. Такође, у увозу је заступљена и луксузна роба са значајно високим цијенама попут цигарета, кафе, пива, које утичу и на високе вриједности увоза", наводи се у анализи.

БиХ је, како се додаје, нето увозник пољопривредних и прехрамбених производа, што указује и константно повећавање вриједности дефицита из године у годину.

"Вриједност дефицита у размјени пољопривредно-прехрамбених производа БиХ са свијетом је у 2023. години достигла 3,5 милијарди КМ, што је и највећа забиљежена вриједност у посљедњих пет година. Дефицит од 3,5 милијарди КМ и покривеност увоза извозом од 23 одсто указује на високу осјетљивост БиХ на нагле промјене и поремећаје у трговини храном", упозорено је у овој анализи.

Чињеница је, додаје се, да пољопривредни сектор у БиХ до сада није успио да се преструктурира и модернизује, прије свега у развојном дијелу, нити да ојача конкурентност пољопривредне производње и смањи изразито неповољан спољнотрговински дефицит у размјени пољопривредно-прехрамбених производа.

"Додатно, у БиХ није формирано стабилно тржиште пољопривредних и прерађених пољопривредних производа путем којег ће се нудити храна која је по квалитету, обиму, асортиману понуде и цијенама усклађена са нутритивним потребама и нивоом куповне снаге потрошача", наглашено је у анализи.

Посебно је забрињавајуће то што увоз константно расте.

"Иако је укупан обим трговинске размјене пољопривредно-прехрамбеним производима у сталном порасту, извоз стагнира на нивоу од милијарду КМ посљедње двије године, док увоз расте и достигао је вриједност од 4,5 милијарди КМ у 2023. години", наглашено је у анализи.

Европска унија је традиционално кључни трговински партнер БиХ у овом сектору.

"Око 55 одсто увоза пољопривредно-прехрамбених производа у БиХ је увезено из Европске уније, док се на тржиште Европске уније из БиХ пласира око 46 одсто укупног извоза пољопривредно-прехрамбених производа.

Покривеност увоза извозом износила је 19 одсто, док се спољнотрговински дефицит са ЕУ константно повећава из године у годину те је достигао вриједност од двије милијарде КМ у току 2023. године", наглашено је у Анализи трговинске размјене пољопривредно-прехрамбених производа

БиХ са свијетом за 2023. годину.

Прецизирано је и да око 85 одсто укупног увоза пољопривредно-прехрамбених производа из Европске уније на тржиште БиХ стиже из Хрватске, Њемачке, Италије, Пољске, Мађарске, Низоземске, Аустрије и Словеније.

(Независне) ФОТО: МИЛАН ПИЛИПОВИЋ/РИНГИЕР

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

незнам

16.04.2024 18:41

Како це бити кад су се сви сељаци сруцили у градове неки у власти а неки у народним кухињама.Али ту су сви заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

16.04.2024 23:25

И свима добро.

Name

Петар

16.04.2024 19:26

СРАМОТА да ми поред Лијевча поља, Семберије, Попова поља итд. итд. не можемо довољно хране произвести. Ову власт у топ стрпат и у васиону испалит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2024 20:05

Бјели лук ми увозимо из Кине а министар пољопривреде успјешно води министарство, разумијем да увозиш нафту и банане али за већину производа не , па зато имамо пуно камионџија јер све увозимо.

Name

Ненад-Нострадамус

17.04.2024 08:43

Бице дједове ракије довољно за све.

Name

+

16.04.2024 20:34

Расељени и сељаци. И помрли стари домаћини. А САДА ТРЕБА ДАТИ МЛАДИМА ДОМАЋИНСТВА, КАО У СРБИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

16.04.2024 20:34

Увози се јефтина псеница из Украјине, аман да се то мора испунити... А производи од те јефтине псенице су прескупи! Али, увози се и јефтино руског дјубрибо...али је оно код нас папрено скупо. У том грму лези зец. Ко да производи а да буде у минусу, произведес за себе колико ти треба и цао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оки

16.04.2024 23:27

То мозда код вас у селу,код нас друга прица.

Name

Мишо

17.04.2024 08:34

О чему причате и о чему пишете није тачно да не производимо него наше неће нико да откупи јер увозни лоби раде наши магацини пуни пшенице али је млинари неће цијене наших производа на нивоу од пре 20 година а репро материјал отишао за 300 посто. И немој те пуно паметовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

18.04.2024 19:33

Али све ове промашаје анализа увезена вода из Саудијске Арабије

ОДГОВОРИТЕ