BiH ne proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovništvo

Bosna i Hercegovina ne proizvodi dovoljno hrane da bi zadovoljila potrebe sopstvenog stanovništva i nedostaje joj dovoljnih količina sirovina za preradu, zbog čega uvozi gotovo sve vrste poljoprivrednih proizvoda.

Bosna i Hercegovina 16.04.2024 | 17:58
BiH ne proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovništvo

Navodi se to u Analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom za 2023. godinu, dokumentu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"To se može konstatovati na osnovu strukture proizvoda koji su zastupljeni u uvozu poput pšenice, svježeg ili rashlađenog goveđeg mesa, šećera za rafinisanje, sjemena suncokreta i dr. Takođe, u uvozu je zastupljena i luksuzna roba sa značajno visokim cijenama poput cigareta, kafe, piva, koje utiču i na visoke vrijednosti uvoza", navodi se u analizi.

BiH je, kako se dodaje, neto uvoznik poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, što ukazuje i konstantno povećavanje vrijednosti deficita iz godine u godinu.

"Vrijednost deficita u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom je u 2023. godini dostigla 3,5 milijardi KM, što je i najveća zabilježena vrijednost u posljednjih pet godina. Deficit od 3,5 milijardi KM i pokrivenost uvoza izvozom od 23 odsto ukazuje na visoku osjetljivost BiH na nagle promjene i poremećaje u trgovini hranom", upozoreno je u ovoj analizi.

Činjenica je, dodaje se, da poljoprivredni sektor u BiH do sada nije uspio da se prestrukturira i modernizuje, prije svega u razvojnom dijelu, niti da ojača konkurentnost poljoprivredne proizvodnje i smanji izrazito nepovoljan spoljnotrgovinski deficit u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Dodatno, u BiH nije formirano stabilno tržište poljoprivrednih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda putem kojeg će se nuditi hrana koja je po kvalitetu, obimu, asortimanu ponude i cijenama usklađena sa nutritivnim potrebama i nivoom kupovne snage potrošača", naglašeno je u analizi.

Posebno je zabrinjavajuće to što uvoz konstantno raste.

"Iako je ukupan obim trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u stalnom porastu, izvoz stagnira na nivou od milijardu KM posljednje dvije godine, dok uvoz raste i dostigao je vrijednost od 4,5 milijardi KM u 2023. godini", naglašeno je u analizi.

Evropska unija je tradicionalno ključni trgovinski partner BiH u ovom sektoru.

"Oko 55 odsto uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH je uvezeno iz Evropske unije, dok se na tržište Evropske unije iz BiH plasira oko 46 odsto ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19 odsto, dok se spoljnotrgovinski deficit sa EU konstantno povećava iz godine u godinu te je dostigao vrijednost od dvije milijarde KM u toku 2023. godine", naglašeno je u Analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

BiH sa svijetom za 2023. godinu.

Precizirano je i da oko 85 odsto ukupnog uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije na tržište BiH stiže iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Poljske, Mađarske, Nizozemske, Austrije i Slovenije.

(Nezavisne) FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

neznam

16.04.2024 18:41

Kako ce biti kad su se svi seljaci srucili u gradove neki u vlasti a neki u narodnim kuhinjama.Ali tu su svi zajedno.

ODGOVORITE
Name

mile

16.04.2024 23:25

I svima dobro.

Name

Petar

16.04.2024 19:26

SRAMOTA da mi pored Lijevča polja, Semberije, Popova polja itd. itd. ne možemo dovoljno hrane proizvesti. Ovu vlast u top strpat i u vasionu ispalit.

ODGOVORITE
Name

Ре

16.04.2024 20:05

Бјели лук ми увозимо из Кине а министар пољопривреде успјешно води министарство, разумијем да увозиш нафту и банане али за већину производа не , па зато имамо пуно камионџија јер све увозимо.

Name

Nenad-Nostradamus

17.04.2024 08:43

Bice djedove rakije dovoljno za sve.

Name

+

16.04.2024 20:34

Raseljeni i seljaci. I pomrli stari domaćini. A SADA TREBA DATI MLADIMA DOMAĆINSTVA, KAO U SRBIJI.

ODGOVORITE
Name

Idealno

16.04.2024 20:34

Uvozi se jeftina psenica iz Ukrajine, aman da se to mora ispuniti... A proizvodi od te jeftine psenice su preskupi! Ali, uvozi se i jeftino ruskog djubribo...ali je ono kod nas papreno skupo. U tom grmu lezi zec. Ko da proizvodi a da bude u minusu, proizvedes za sebe koliko ti treba i cao...

ODGOVORITE
Name

oki

16.04.2024 23:27

To mozda kod vas u selu,kod nas druga prica.

Name

Mišo

17.04.2024 08:34

O čemu pričate i o čemu pišete nije tačno da ne proizvodimo nego naše neće niko da otkupi jer uvozni lobi rade naši magacini puni pšenice ali je mlinari neće cijene naših proizvoda na nivou od pre 20 godina a repro materijal otišao za 300 posto. I nemoj te puno pametovati.

ODGOVORITE
Name

LAKI

18.04.2024 19:33

Ali sve ove promašaje analiza uvezena voda iz Saudijske Arabije

ODGOVORITE