Студентски дом у Бијељини владино пропало обећање

Бијељина је једини град у Републици Српској који годинама чека на изградњу студентског дома. Зашто СНСД-ова власт игнорише потребе студената у Бијељини?

Република Српска 16.04.2024 | 08:15
Студентски дом у Бијељини владино пропало обећање

На четири државна факултета Педагошком, Правном, Пољопривредном и Факултету пословне економије у Бијељини  студира око 1.200 студената. Од тога пола долази са стране, а 30 одсто чине млади из Србије. Апсолвенти Маја из Брчког и Андрија из Лознице студирање су провели маштајући о смјештају у студентском дому.

"За ове четири године сам због неких различитих околности, даљине од факултета промијенила 3 смјештаја сад живим у трећем стану. Моји трошкови на мјесечном нивоу  су сигурно између 300-350 КМ само кирија и режије.", прича Маја.

Андрија, студент права из Лознице, додаје да би дом значио за све од студената,  универзитета до града Бијељне.

За то искуство студенти бијељинских факултета остају ускраћени. Они који долазе издалека приморани су на плаћање скупих кирија, режија и свих других трошкова живота који су сваким даном све скупљи. Алтернатива је Ђачки дом, али капацитети су ограничени. Сваке школске године потребна је посебна дозвола Министарства за смјештај студената. У дому на првом мјесту бораве средњошколци, па су њима прилагођена правила, што додатно отежава боравак студенатима у овом скромном смјештају.

Бијељина је други по величини град у Републици Српској и једини у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву који нема регулисано питање студентског смјештаја.

Весна Петровић, декан Факултета пословне економије у Бијељини каже да гдје год иду на промоцију факултета по средњим школама у регији добијају исто питање: "Да ли постоји могућност за студентски смјештај?", наглашава да би се постојање дома одразило на повећање број уписаних студената.

Апели, молбе, захтјеви за неопходну градњу студентског дома стизали су на адресу власти Републике Српске. Задње обећање студентима дао је предсједник Милорад Додик- лично у фебруару прошле године.

Подсјетимо да је раније 2020. године Милорад Додик потписао споразум о пројектима у Бијељини са тадашњим градоначелником Мићом Мићићем. Изградња студентског дома била је пројекат под редним бројем 5. 

Након Мићићевог пораза, предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да ће се сви пројекти без обзира на то реализовати, јер је то обавеза Владе Републике Српске према Бијељини и бившем градоначелнику. Од тада са републичког нивоа ни ријечи више о овој теми.

 

Град Бијељина је изградњу студентског дома кандидовао као пројекат од јавног интереса. Направљено је идејно рјешење. Обезбијеђена локација. Све послато надлежном Министарству за високо образовање.

"Ми смо се по том питању обратили Министарству за високо образовање, јер је то њихова законска надлежност. То се све догодило у другој половини прошле године. Девет мјесеци након тога добили смо само један штури одговор Министарства које је написало да они анализирају потребу оправданости изградње студентског центра у Бијељини." , рекао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини каже да је депласирано причати у 21. вијеку о потреби изградње студентског дома. Зашто је републичка власт окренула леђа овом пројекту од општег интереса? Због чега се траже изговори за нерад?

Бијељина је препуштена сама себи, а градоначелник Љубиша Петровић наглашава да је опредјељеност града да уколико не буде помоћи Владе да је град спреман да сам настави напријед у изградњу студентског дома. 

Изградња би према идејном пројекту коштала око 20.000.000 КМ. 

Ако предсједник Републике Српске заиста брине о потребама младих и њиховом останку у Српској могао би да одвоји који милион из свог буџета тешког 56.000.000 КМ за потребе ове популације у Бијељини

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

"ЛОГИЧНО"

16.04.2024 09:01

За црвену секту,Бијељина треба НА КОЉЕНА,па,чак,и у том случају,све би остало на празним обећањима.Боли их градоначелник који ади за свој град,и за све грађане Семберије,за разлику од хијена из СНСД-а,и њихових коалиција!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозо

16.04.2024 11:06

Ко јос вјерује овој влади?

Name

Лепренц

16.04.2024 11:13

Наравно и треба тако. Ето вам ваш Петровић , он вам је много обећавао . Уживајте сада заједно са њим , да !?

Name

Жељко

16.04.2024 09:38

Зато што градоначелник назива Додика ЦИК предсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2024 11:06

Зар није???

Name

Зна се

16.04.2024 09:42

Није сектин градоначелник зато гласајте за ботове који дијели србе на подобне и неподобне и то народним новцем ,свему дође крај а овој власти се добро назире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но лимит

16.04.2024 10:00

Као и аеродром у Требињу ?! И низ других обецаних пројеката само.празне.фоскуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет у главу

16.04.2024 10:29

Студентски дом или студентски центар? Једном спомињете једно, други пут друго, разлика је велика у садржајима које обухватају, а овдје се фрљају истом цифром за обоје. Плус немају сви студенти ван БН право на смјештај, има тачно колико км мора бити удаљено пребивалиште...студенти нам одоше већином за Србију коме уопште градити толике студентске домове,лапрдате пред локалне изборе ко Максим по Дивизији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

17.04.2024 11:37

Студенти одосе јер им у србији имају прсво на студентски смјестај,а овде могу за те паре које тамо плацају да плате само кревет у радничком смјестају.

Name

Биће

16.04.2024 10:37

Не може одмах. Још увијек они не владају Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

16.04.2024 17:45

Стално пребацивање кривице на ове друге. Докле ћемо вјероват празним обећањима. Пара нема, отишле у иностранство.Проблем је и што тајкуни издају станове у том дијелу бијељине они диригују цијене и одлучују о прављењу дома

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.04.2024 19:22

Сви смо ми имали троскове док смо студирали. Веће је питање шта последњи? Многи су гладовали да би завршили и сад кажу нема за тебе за посао. Петровићу срам те било. Ти човјек? Ти поштен? Све ти се вратило како си радио и причао другима. Било би лијепо да објавите коментар.

ОДГОВОРИТЕ