Studentski dom u Bijeljini vladino propalo obećanje

Bijeljina je jedini grad u Republici Srpskoj koji godinama čeka na izgradnju studentskog doma. Zašto SNSD-ova vlast ignoriše potrebe studenata u Bijeljini?

Republika Srpska 16.04.2024 | 08:15
Studentski dom u Bijeljini vladino propalo obećanje

Na četiri državna fakulteta Pedagoškom, Pravnom, Poljoprivrednom i Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini  studira oko 1.200 studenata. Od toga pola dolazi sa strane, a 30 odsto čine mladi iz Srbije. Apsolventi Maja iz Brčkog i Andrija iz Loznice studiranje su proveli maštajući o smještaju u studentskom domu.

"Za ove četiri godine sam zbog nekih različitih okolnosti, daljine od fakulteta promijenila 3 smještaja sad živim u trećem stanu. Moji troškovi na mjesečnom nivou  su sigurno između 300-350 KM samo kirija i režije.", priča Maja.

Andrija, student prava iz Loznice, dodaje da bi dom značio za sve od studenata,  univerziteta do grada Bijeljne.

Za to iskustvo studenti bijeljinskih fakulteta ostaju uskraćeni. Oni koji dolaze izdaleka primorani su na plaćanje skupih kirija, režija i svih drugih troškova života koji su svakim danom sve skuplji. Alternativa je Đački dom, ali kapaciteti su ograničeni. Svake školske godine potrebna je posebna dozvola Ministarstva za smještaj studenata. U domu na prvom mjestu borave srednjoškolci, pa su njima prilagođena pravila, što dodatno otežava boravak studenatima u ovom skromnom smještaju.

Bijeljina je drugi po veličini grad u Republici Srpskoj i jedini u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji nema regulisano pitanje studentskog smještaja.

Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini kaže da gdje god idu na promociju fakulteta po srednjim školama u regiji dobijaju isto pitanje: "Da li postoji mogućnost za studentski smještaj?", naglašava da bi se postojanje doma odrazilo na povećanje broj upisanih studenata.

Apeli, molbe, zahtjevi za neophodnu gradnju studentskog doma stizali su na adresu vlasti Republike Srpske. Zadnje obećanje studentima dao je predsjednik Milorad Dodik- lično u februaru prošle godine.

Podsjetimo da je ranije 2020. godine Milorad Dodik potpisao sporazum o projektima u Bijeljini sa tadašnjim gradonačelnikom Mićom Mićićem. Izgradnja studentskog doma bila je projekat pod rednim brojem 5. 

Nakon Mićićevog poraza, predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da će se svi projekti bez obzira na to realizovati, jer je to obaveza Vlade Republike Srpske prema Bijeljini i bivšem gradonačelniku. Od tada sa republičkog nivoa ni riječi više o ovoj temi.

 

Grad Bijeljina je izgradnju studentskog doma kandidovao kao projekat od javnog interesa. Napravljeno je idejno rješenje. Obezbijeđena lokacija. Sve poslato nadležnom Ministarstvu za visoko obrazovanje.

"Mi smo se po tom pitanju obratili Ministarstvu za visoko obrazovanje, jer je to njihova zakonska nadležnost. To se sve dogodilo u drugoj polovini prošle godine. Devet mjeseci nakon toga dobili smo samo jedan šturi odgovor Ministarstva koje je napisalo da oni analiziraju potrebu opravdanosti izgradnje studentskog centra u Bijeljini." , rekao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini kaže da je deplasirano pričati u 21. vijeku o potrebi izgradnje studentskog doma. Zašto je republička vlast okrenula leđa ovom projektu od opšteg interesa? Zbog čega se traže izgovori za nerad?

Bijeljina je prepuštena sama sebi, a gradonačelnik Ljubiša Petrović naglašava da je opredjeljenost grada da ukoliko ne bude pomoći Vlade da je grad spreman da sam nastavi naprijed u izgradnju studentskog doma. 

Izgradnja bi prema idejnom projektu koštala oko 20.000.000 KM. 

Ako predsjednik Republike Srpske zaista brine o potrebama mladih i njihovom ostanku u Srpskoj mogao bi da odvoji koji milion iz svog budžeta teškog 56.000.000 KM za potrebe ove populacije u Bijeljini

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

"LOGIČNO"

16.04.2024 09:01

Za crvenu sektu,Bijeljina treba NA KOLJENA,pa,čak,i u tom slučaju,sve bi ostalo na praznim obećanjima.Boli ih gradonačelnik koji adi za svoj grad,i za sve građane Semberije,za razliku od hijena iz SNSD-a,i njihovih koalicija!!!

ODGOVORITE
Name

Bozo

16.04.2024 11:06

Ko jos vjeruje ovoj vladi?

Name

Leprenc

16.04.2024 11:13

Naravno i treba tako. Eto vam vaš Petrović , on vam je mnogo obećavao . Uživajte sada zajedno sa njim , da !?

Name

Željko

16.04.2024 09:38

Zato što gradonačelnik naziva Dodika CIK predsjednik.

ODGOVORITE
Name

Re

16.04.2024 11:06

Zar nije???

Name

Zna se

16.04.2024 09:42

Nije sektin gradonačelnik zato glasajte za botove koji dijeli srbe na podobne i nepodobne i to narodnim novcem ,svemu dođe kraj a ovoj vlasti se dobro nazire

ODGOVORITE
Name

No limit

16.04.2024 10:00

Kao i aerodrom u Trebinju ?! I niz drugih obecanih projekata samo.prazne.foskule.

ODGOVORITE
Name

Pamet u glavu

16.04.2024 10:29

Studentski dom ili studentski centar? Jednom spominjete jedno, drugi put drugo, razlika je velika u sadržajima koje obuhvataju, a ovdje se frljaju istom cifrom za oboje. Plus nemaju svi studenti van BN pravo na smještaj, ima tačno koliko km mora biti udaljeno prebivalište...studenti nam odoše većinom za Srbiju kome uopšte graditi tolike studentske domove,laprdate pred lokalne izbore ko Maksim po Diviziji.

ODGOVORITE
Name

Sasa

17.04.2024 11:37

Studenti odose jer im u srbiji imaju prsvo na studentski smjestaj,a ovde mogu za te pare koje tamo placaju da plate samo krevet u radničkom smjestaju.

Name

Biće

16.04.2024 10:37

Ne može odmah. Još uvijek oni ne vladaju Bijeljini.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

16.04.2024 17:45

Stalno prebacivanje krivice na ove druge. Dokle ćemo vjerovat praznim obećanjima. Para nema, otišle u inostranstvo.Problem je i što tajkuni izdaju stanove u tom dijelu bijeljine oni diriguju cijene i odlučuju o pravljenju doma

ODGOVORITE
Name

A

16.04.2024 19:22

Svi smo mi imali troskove dok smo studirali. Veće je pitanje šta poslednji? Mnogi su gladovali da bi završili i sad kažu nema za tebe za posao. Petroviću sram te bilo. Ti čovjek? Ti pošten? Sve ti se vratilo kako si radio i pričao drugima. Bilo bi lijepo da objavite komentar.

ODGOVORITE