Санкције смањиле интересовање за обвезнице Владе Српске

Влада Републике Српске први пут у посљедњих неколико година најавила је емисију обвезница у износу од „само“ 10 милиона КМ и тако промијенила праксу да се, када је ријеч о овим хартијама од вриједности, задужује за пуно веће износе на Бањалучкој берзи.

Република Српска 15.04.2024 | 21:43
Санкције смањиле интересовање за обвезнице Владе Српске

Саговорници ЦАПИТАЛ-а сматрају да је један од разлога што се иде са мањим износом страх од недовољног интересовања инвеститора након гашења рачуна функционерима РС као и изложеност банака, односно својеврсно испитивање тржишта након посљедњих санкција.

Влада РС ове седмице планира да се аукцијом трезорских записа на Бањалучкој берзи задужи 10 милиона КМ, а почетком идуће седмице у истом износу планирана је и емисија дугорочних обвезница.

Оно што је занимљиво је да је ово прва емисија обвезница у посљедњих неколико година тешка „свега“ 10 милиона КМ. Углавном су те емисије биле неколико пута веће.

Иако су камате од шест одсто на обвезнице изузетно атрактивне и примамљиве, неке банке су се свјесно одрекле тог прихода и како сазнајемо већ поручиле Министарству финансија да на њих убудуће не рачунају као купце државних хартија.

Добро упућени саговорник ЦАПИТАЛ-а кажу да је Министарство финансија врло ријетко до сада ишло „на слијепо“ и није најављивало емисије без претходно обезбјеђених купаца.

Такав луксуз посебно у овом тренутку, каже, себи не би смјели допустити и због тога су ишли са мањим износом за који су сада сигурни да имају инвеститоре.

„Министарство финансија се и у бољим временима није усудило да иде „на слијепо“. Они су у овом моменту сигурни да могу продати 10 милиона обвезница. Ако не буде довољно купаца, ту су Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) РС и Пензијски резервни фонд РС који тај износ имају и могу да купе обвезнице“, каже наш саговорник из банкарског сектора.

Он каже да потребе за већим задужењем сигурно има, али да у Влади очигледно нису сигурни у потражњу.

Према његовим ријечима, два су разлога за то – неизвјесност у вези са америчким санкцијама и изложеност банака и осигуравајућих друштава према владиним хартијама од вриједности.

„Добар дио сектора је високо изложен према владиним хартијама, а ни санкције дефинитивно не помажу“, рекао је он.

Сличног става је и наш извор са тржишта капитала. Ипак, он сматра да је изложеност кључни разлог мање планираног задужења.

„Банке имају лимите колико новца могу уложити, тако да мислим да је то примарни разлог и чињеница да се иде на то да емисија буде успјешна“, рекао је он.

Вратити календар емисија

Директор „Адвантис брокера“ Бранко Кецман за ЦАПИТАЛ каже да би подстицај за инвеститоре у обвезнице Републике Српске био када би се Влада РС вратила  праксу из ранијих година када су објављивали годишњи календар емисија обвезница и трезорских записа.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ибро

15.04.2024 22:10

То је само тренутна ситуација. Ако опер додје до нестасице тоалетпапира скоцице им вриједност рапидно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А МАЈЛА

15.04.2024 23:22

Даце Србија. Нама. Цинеци медвједју услугу и себи и нама. Умјесто да казу створите неки систем па се финансирајте они сипају у буре без дна и то је као одговорна национална полититика. Глупост је то.

Name

ГАНГСТЕРСКА УСРАНИЈА

16.04.2024 03:17

МИ СМО ГАНГАТЕРСКА УСРАНИЈА НА ЦЕЛУ НА НАЈВЕЦИМ. ...

Name

Ре

16.04.2024 08:33

Ма нема интереса због ризика и нестабилности зато каматама покусава да придобију заинтетесованост

Name

Аким

16.04.2024 05:38

ЗАСТО? Засто Милорад Додик има 56 милиона будгет? То знаци да се он расипа са новцем,док Дјеца иду на спавање гладна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када

16.04.2024 05:58

једном ово све прође, а проћи ће, и ова власт нестане као да је није ни било, а нестаће, онда ће народ да види шта је још наше, шта је остало од РС... Наравно, видјеће само дугове шаторских крканлука и пустош расељених огњишта. Они сретнији ће видјети своје најмилије на дисплејима телефона и чути поздраве из Словеније, Аустрије, Њемачке, Аустралије, а они мање сретни ће гледати како им се дјеца пате радећи за српску плату од које не могу да преживе. Али, нека нам живи крканлук те весело запјевајмо Весели се Српски роде. 🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Када

16.04.2024 16:49

Браво!

Name

Ројо

16.04.2024 06:22

Владине хартије од вриједности могле би постати папири без вриједности уколико Америка појача санкције против банака, предузећа, појединаца...А то није искључено ако у четвртак владајућа коалиција у Народној скупштини усвоји Изборни закон и забрани дјеловање ЦИК БиХ на простору Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдо

16.04.2024 06:26

А тек је поцело завртање руку. Ста це бит кад се отцијепимо? Нецемо имати за кифле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

16.04.2024 06:56

Само непријатељи Српског Народа и Еконимски Сљепци могу јос вјеровати у Зорине Обвезнице без покрића !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоо

16.04.2024 08:00

А да покусате код централне банке Горског Карабаха? Или у Тирасполу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д. Венгуст

16.04.2024 12:57

Ако це ици овим путем це се будзет брзо наци у (јос вецим) ликвидностним проблемима односно неце моци измиривати обавезе сто у крајној мјери мозе довести и до банкрота.

ОДГОВОРИТЕ