Sankcije smanjile interesovanje za obveznice Vlade Srpske

Vlada Republike Srpske prvi put u posljednjih nekoliko godina najavila je emisiju obveznica u iznosu od „samo“ 10 miliona KM i tako promijenila praksu da se, kada je riječ o ovim hartijama od vrijednosti, zadužuje za puno veće iznose na Banjalučkoj berzi.

Republika Srpska 15.04.2024 | 21:43
Sankcije smanjile interesovanje za obveznice Vlade Srpske

Sagovornici CAPITAL-a smatraju da je jedan od razloga što se ide sa manjim iznosom strah od nedovoljnog interesovanja investitora nakon gašenja računa funkcionerima RS kao i izloženost banaka, odnosno svojevrsno ispitivanje tržišta nakon posljednjih sankcija.

Vlada RS ove sedmice planira da se aukcijom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi zaduži 10 miliona KM, a početkom iduće sedmice u istom iznosu planirana je i emisija dugoročnih obveznica.

Ono što je zanimljivo je da je ovo prva emisija obveznica u posljednjih nekoliko godina teška „svega“ 10 miliona KM. Uglavnom su te emisije bile nekoliko puta veće.

Iako su kamate od šest odsto na obveznice izuzetno atraktivne i primamljive, neke banke su se svjesno odrekle tog prihoda i kako saznajemo već poručile Ministarstvu finansija da na njih ubuduće ne računaju kao kupce državnih hartija.

Dobro upućeni sagovornik CAPITAL-a kažu da je Ministarstvo finansija vrlo rijetko do sada išlo „na slijepo“ i nije najavljivalo emisije bez prethodno obezbjeđenih kupaca.

Takav luksuz posebno u ovom trenutku, kaže, sebi ne bi smjeli dopustiti i zbog toga su išli sa manjim iznosom za koji su sada sigurni da imaju investitore.

„Ministarstvo finansija se i u boljim vremenima nije usudilo da ide „na slijepo“. Oni su u ovom momentu sigurni da mogu prodati 10 miliona obveznica. Ako ne bude dovoljno kupaca, tu su Investiciono – razvojna banka (IRB) RS i Penzijski rezervni fond RS koji taj iznos imaju i mogu da kupe obveznice“, kaže naš sagovornik iz bankarskog sektora.

On kaže da potrebe za većim zaduženjem sigurno ima, ali da u Vladi očigledno nisu sigurni u potražnju.

Prema njegovim riječima, dva su razloga za to – neizvjesnost u vezi sa američkim sankcijama i izloženost banaka i osiguravajućih društava prema vladinim hartijama od vrijednosti.

„Dobar dio sektora je visoko izložen prema vladinim hartijama, a ni sankcije definitivno ne pomažu“, rekao je on.

Sličnog stava je i naš izvor sa tržišta kapitala. Ipak, on smatra da je izloženost ključni razlog manje planiranog zaduženja.

„Banke imaju limite koliko novca mogu uložiti, tako da mislim da je to primarni razlog i činjenica da se ide na to da emisija bude uspješna“, rekao je on.

Vratiti kalendar emisija

Direktor „Advantis brokera“ Branko Kecman za CAPITAL kaže da bi podsticaj za investitore u obveznice Republike Srpske bio kada bi se Vlada RS vratila  praksu iz ranijih godina kada su objavljivali godišnji kalendar emisija obveznica i trezorskih zapisa.

(Capital)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ibro

15.04.2024 22:10

To je samo trenutna situacija. Ako oper dodje do nestasice toaletpapira skocice im vrijednost rapidno.

ODGOVORITE
Name

A MAJLA

15.04.2024 23:22

Dace Srbija. Nama. Cineci medvjedju uslugu i sebi i nama. Umjesto da kazu stvorite neki sistem pa se finansirajte oni sipaju u bure bez dna i to je kao odgovorna nacionalna polititika. Glupost je to.

Name

GANGSTERSKA USRANIJA

16.04.2024 03:17

MI SMO GANGATERSKA USRANIJA NA CELU NA NAJVECIM. ...

Name

Re

16.04.2024 08:33

Ma nema interesa zbog rizika i nestabilnosti zato kamatama pokusava da pridobiju zaintetesovanost

Name

Akim

16.04.2024 05:38

ZASTO? Zasto Milorad Dodik ima 56 miliona budget? To znaci da se on rasipa sa novcem,dok Djeca idu na spavanje gladna.

ODGOVORITE
Name

Kada

16.04.2024 05:58

jednom ovo sve prođe, a proći će, i ova vlast nestane kao da je nije ni bilo, a nestaće, onda će narod da vidi šta je još naše, šta je ostalo od RS... Naravno, vidjeće samo dugove šatorskih krkanluka i pustoš raseljenih ognjišta. Oni sretniji će vidjeti svoje najmilije na displejima telefona i čuti pozdrave iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Australije, a oni manje sretni će gledati kako im se djeca pate radeći za srpsku platu od koje ne mogu da prežive. Ali, neka nam živi krkanluk te veselo zapjevajmo Veseli se Srpski rode. 🤮

ODGOVORITE
Name

Re Kada

16.04.2024 16:49

Bravo!

Name

Rojo

16.04.2024 06:22

Vladine hartije od vrijednosti mogle bi postati papiri bez vrijednosti ukoliko Amerika pojača sankcije protiv banaka, preduzeća, pojedinaca...A to nije isključeno ako u četvrtak vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini usvoji Izborni zakon i zabrani djelovanje CIK BiH na prostoru Srpske.

ODGOVORITE
Name

Gdo

16.04.2024 06:26

A tek je pocelo zavrtanje ruku. Sta ce bit kad se otcijepimo? Necemo imati za kifle

ODGOVORITE
Name

Rambo

16.04.2024 06:56

Samo neprijatelji Srpskog Naroda i Ekonimski Sljepci mogu jos vjerovati u Zorine Obveznice bez pokrića !

ODGOVORITE
Name

Goo

16.04.2024 08:00

A da pokusate kod centralne banke Gorskog Karabaha? Ili u Tiraspolu?

ODGOVORITE
Name

D. Vengust

16.04.2024 12:57

Ako ce ici ovim putem ce se budzet brzo naci u (jos vecim) likvidnostnim problemima odnosno nece moci izmirivati obaveze sto u krajnoj mjeri moze dovesti i do bankrota.

ODGOVORITE