Након врућина, температура пада и за 20 степени

Послије најтоплије зиме у историји мјерења у Републици Српској метеоролози биљеже рекордно високе температуре у априлу. Жива на термометру осицилираће у три дана за више од 20 степени Целзијуса, кажу прогнозе. Посљедице на здравље неминовне.

Република Српска 15.04.2024 | 19:56
Након врућина, температура пада и за 20 степени

Жива на термометру скочила је на рекордних 32 степена у Бијељини, Бањалуци, Добоју, Приједору… што су нови апсолутни рекорди за април, од 1961. године, саопштено је из Хидрометеоролошког завода Републике Српске. Слиједи нагла промјена времена. 

У изјави за БН метеоролог Милица Ђорђевић, каже да већ сутра стиже нагли пад темепратуре.

”Очекују нас киша, олујни удари вјетра, а оно што дјелује скоро невјероватно јесте да ће уторак увече на брдско планинским предјелима киша прећи у сусњежицу и снијег, а у сриједу се очекује између 20 и 40 литара кише. У сриједу ће максимална темепратура бити испод 10 степени.”

У три дана темепратура ваздуха осцилираће за више од 20 Целзијуса, наводи Ђорђевићева.

Температурни екстреми доносе неизоставне реакције на људски организам. Сматра се да чак 30%  здравих особа има различите реакције на временске осцилације, а највише се одражавају на респираторне болеснике, каже за БН др Биљана Радуловић, интерниста ангиолог у Болници “Свети Врачеви” у Бијељини.

“Крвни притисак варира, јављају се главобоље, несанице, раздражљивост, болови у зглобовима. Све то углавном погађа хроничне болеснике који од раније имају своју редовну терапију и препорука је да редовно узимају терапију.”

Докторица препоручује свима да смање физичке активности, уколико нису неопходне, да поведу рачуна о здравој исхрани, о довољном броју сати сна те редовном уносу воде. 

Климатске промјене постају све израженије, што захтијева прилагођавање свих нас како бисмо ризике због онога што се дешава у атмосфери свели на минимум", закључује докторица Радуловић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мицко

15.04.2024 22:19

Последице на здравље могу имати само они који нису у винклу. Нама осталима су дани као и сваки други...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.04.2024 07:22

Драги Мицко, нико од нас, лично, не зна да ли је у винклу. Не препознајемо ми то на себи...... Само Боже, дај нам здравља.